Ennustekyvyttömyys tunnustettu koralliriutoissakin


”Nykyiset menetelmät eivät voi ennustaa vahinkoa koralliriutoille”. Näin otsikoitiin uutta tutkimusehdotusta koskeva uutinen (Linkki). Varsinaisessa alkuperäisartikkelin tiivistelmässä valtamerien ”happamoitumisen” ja lämpenemisen mahdolliset vahingot mainitaan, mutta samalla todetaan, että toistaiseksi on tutkittu vain yksittäisiä kalkkikuorisia lajeja, eikä koko ekosysteemiä.  Tähän muodostaa melkoisen kontrastin Science Dailyn uutisartikkelissa näkyvä huoli siitä (Linkki), että korallipelottelu olisi menettämässä otettaan. Uhkaa on lisätty alaotsikkoon ja juonto-osioon. Tällä pyrittäneen välttämään otsikon käsittämistä näin: ”Nykyiset menetelmät eivät voi ennustaa mitään vahinkoa koralliriutoille”.

Joka tapauksessa tutkimusehdotuksen tekijät näkevät ennustekyvyttömyyttä nykyisten korallitutkimusten pohjalta. Tähän sopinee hyvin täydennykseksi kuvien 1 ja 2 antama kuva korallien seuraannosta eli sukkessiosta.

Kuvassa 2 näkyy se mielenkiintoinen piirre, että häiriintymättömänä koralliriutan lajimäärä lähtisikin laskuun teorian mukaan. Kliimaksi olisi vähälajinen tai vain hetkellinen maksimivaihe, miten päin asian haluaakin nähdä. Niinpä erilaiset häiriöt tuottavat notkovaiheiden jälkeen teoreettista häiriötöntä kehitystä runsaamman lajimäärään riutalle.

Aiemmissa artikkeleissani olenkin jo tuonut esille mm. sen, että paleontologisen tiedon pohjalta on päätelty, että koralleja on kuollut myös hiilidioksidipitoisuuden vähenemiseen. Muutokset ympäristössä aiheuttavat lajien kilpailukyvyn muutoksia, mutta merien kalsiumpitoisuus on niin runsas, että aina siitä jotkut eliölajit kalkkikuoren itselleen kehittävät. Ei ole mitään syytä olettaa, että jääkauden jälkeiset olosuhteet olisivat olleet yleisesti optimaaliset kaikille korallieliöille.

Alempana näkynee blogin rakennetta koskeva kysely, jossa on viikko vastausaikaa. Kiitos palautteesta.

Linkkejä

https://windward.hawaii.edu/facstaff/miliefsky-m/BIO%20200/BIO%20200%20PPT/014-Succession%20on%20a%20coral%20reef.ppt (LinkkPPT) Havaijilaislukion esitys korallien seuraannosta. Kuvien 1 ja 2 lähde.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukkessio (Linkki). Yleisartikkeli seuraannosta.

 

Mainokset

3 responses to “Ennustekyvyttömyys tunnustettu koralliriutoissakin

 1. Täkeää tietoa olet taas löytänyt. Kiitos.

  Meriä on tutkittu yleensä niin vähän ja useimmiten yleisön silmien näkymättömissä, että kaikenlaista pelkouutisia on greenpeace-klaanilaisten ollut helppo levittää rajattujen tulkintojen avulla.

  Maan päällä tunnemme moniaita paikallisia kriisiprosesseja. Ja niitä kansakin tuntee henkilökohtaisesti. Esim, jos myrsky kaataa isompia aloja metsää, niin kaatuneet ja vaurioituneet puut tarjoavat erinomaisen kasvattamon moninaisille tuholaisille. Tämä on tunnettua. Ja kun kuoriaisinvaasio tuhoaa valtapuustoa, niin ylläys yllätys: Aiemmin jalkoihin jääneet harvinaisemmat lajit alkaakin taas osaksi kukoistaa. Syystä on annettu kaatuneiden puiden korjausvelvoitteita ja kuorellisen puun varastointirajoituksia.

  Kun maalla aika ajoin vaikkapa heinäsirkat alkaa vaeltaa, niin miksi ei olisi merissäkin huonosti tunnettuja mekanismeja, jotka käynnistää erilaisia invaasioita.

  Sanomani ei tarkoita sitä, etteikö merien kuin muidenkin vesien suojelu saastumiselta ym. ole tarpeellista. Tai riistokalastuksen rajoitukset niin korallialueilla kuin muuallakin. Tai ankarat luvat korallien louhinnan rajaamiseksi. Korallien louhinta onkin suurin uhka mm. atollisaarille, ei mikään ilmastomuutos. Jos Malediivit oikeasti olisi huolissaan saaristaan, sen tulisi lopettaa korallien louhinta mm. Intiaan vietäväksi ja harkita tarkemmin omaakin kaivantaansa.

  Tykkää

  • Kiitos kiitoksista ja artikkeliani laajentavasta kommentistasi.
   Sanomattakin selvää, etten ole kaikkien alojen erityisasiantuntija. Korallien osaltakin saatan jäädä kokonaisuudessa lihavuuden representaatioon pohjaavan ympäristöasiantuntijan tietotasolle. Koenkin tämän artikkelini ”kilpailevan” toimittajien sarjassa, ei koralliasiantuntijoiden sarjassa.

   Tykkää

   • Älä ujostele turhaan Työsi tärkeiden artikkeleiden löytämiseksi on hienoa. Vaikka minä en kykenisi sellaiseen lähimainkaan.

    Mie esim. oon riippuvainen paitsi ikivanhaan aikaan saamastani kouluopetuksesta (biologiasssa loisto-opettajatkin) ja lukemistani hyvistä ja huonoista kirjoista, lukemattomista niin ajatus erehdyksistä kuin ajatus onnistumisistakin saadusta opista.

    Yhtä loistavaa tekstiä kuin oli vaikkapa Björn Kurtenin teokset, on nykyinen bloggaaja ”Ilmastotiede”. On tärkeää, että vastuuntuntoiset tietävät ihmiset toimittavat meille perusteltua tietoa. Toivon, että hän kirjoittaisi jopa myös kirjan jutuistaan. Menkäämme tutustumaan häneen alkaen vaikka tästä merellisestä ja niin hyvästä jutusta.

    https://ilmastotiede.wordpress.com/2014/06/07/hs-vuorovedet-riistaytyvat-ja-haudat-aukeavat/

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.