Ilmastonmuutos ja ilmastomallien osuvuus


 

Tämänkertaisen tarinan lähtökohtana on Judith Curryn artikkeli kuvaajista, joita hänen on tarkoitus käyttää esitelmässään (Linkki). Kuvassa 1 on John Christyn esitys ilmastomallien osuvuudesta havaintoihin trooppisessa keskitroposfäärissä ja kuvassa 2 on Gavin Schmidtin kuvaaja samasta asiasta. Judith Curryn mielestä kuvaajat eivät ole samanlaisia.

Asia kiinnosti minua sen verran, että otin molemmat kuvat päällekkäin OpenOffice Draw -piirrosohjelmaan ja muunsin päällimmäisen läpikuultavaksi. Kohdistin lämpötila-asteikolla nollan ja puolitoista astetta ja vuosiasteikolla 1980 ja 2015 silmämääräisesti päälimmäistä kuvaa venytellen ja vanutellen. Mitä sainkaan aikaan, se näkyy kuvassa 3:

Kuva 3. Yhdistelty kuva vertailun helpottamiseksi.

Kuva 3. Yhdistelty kuva vertailun helpottamiseksi.

Lopputuloksena näyttäisi olevan, että harmaa 95% luotettavuusväli peittää kutakuinkin sekä havainnot että malliajojen käyrät. Mustan ja punaisen käyrän kulmakerroin on silmämääräisesti sama, mutta lämpötila-akselilla on eroa pari desimaalia, siis n. 0,2 °C. Toinen eroa tekevä seikka on se, että Christyn käyrä on tasoitetumpi. Havaintojen osalta suurehko vaihtelevuus vaikeuttaa kulmakertoimien yhtenevyyksien silmämääräistä arviointia, mutta ei tuosta päinvastaistakaan juuri voi väittää.

Mistä on kyse? Ensin on todettava, etteivät käyrät ole aitoja vuonna 1979 tehtyjä ennusteita, vaan niissä on käytetty malleja, joihin on jo huomioitu korjaavat havainnot sen jälkeenkin. Ne eivät siis voi kovin hyvin todentaa ilmastotieteen aitoa ennustekykyisyyttä.

Christy on pyrkinyt korostamaan mallien ja havaintojen eroa, Schmidt taas sitä, että havainnot osuvat mallien virherajoihin. Ihan hyvin ovat molemmat herrat kuvaajansa piirtäneet.  Johtopäätöksenä voinee todeta, ettei alle yhden asteen jäävä lämpötilamuutos näy mallinnuksissa, koska niiden virherajat ovat laajemmat. Vain vähän virherajaa kasvattamalla koko  ilmastonmuutoshistoria lämpömittariaikakaudelta saataisiinkin hukkumaan virherajaan. Kuvassa 4 on tätä tarkoitusta kuvaamaan laatimani osuva ilmastomalli, jossa kaikki havainnot osuvat mallin virherajoihin. Mallia voisi kutsua vakioilmastomalliksi.

Kuva 4.

One response to “Ilmastonmuutos ja ilmastomallien osuvuus

  1. Kuvassa 4 oli tietojenkäsittelyssä tulleita virheitä, jotka nyt on korjattu uudessa kuvassa. Pahoittelen virhettäni.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.