ENSO-ennustukset menivät vinoiksi


Yhdysvaltalaisen NOAA-organisaation alaisena on kansallinen ympäristöennustekeskus NCEP (Linkki).  Se on ilmeisesti möhlinyt ENSO-ennusteensa viraston tunnustuksesta päätellen (LinkkiPDF).  Kuvassa 1 näkyy, miten NCEP:in ennustus poikkeaa suurimmasta osasta muita ennusteita siten, että El Niño ei laskeutuisikaan vielä tänä vuonna välitilaan, vaan alkaisi uuden kiihdytyksen kohti lämmön pumppausta merestä ilmakehään. Kuvaan ympyröimäni keskiarvokäyrät vähintäänkin hipovat La Niña -tilan rajaa vuoden lopulla. Dynaamisten mallien keskiarvossa näkyy vuoden lopulla jo kohtuullisesti tämä NCEP:in vinouttava vaikutus.

Kuvaan 2 olen kaapannut NCEP:in selityksen ydinosan ja sen vaikutuksen ENSO-ennusteeseen. Virhe on ollut pääosin siinä, että Brasilian edustan meri on NCEP:in kuvitelmissa ollut kylmempi kuin todellisuudessa. Tämä virhe taas aiheuttikin El Niño -ennusteeseen lämpenemisvirheen, joka nyt sitten on korjattu.

Entäs sitten?  Vahinkojahan sattuu ja kysehän on vain säästä?  Voisi ehkä sanoa, että yksittäinen El Niño onkin sääilmiö, mutta kokonaisuutenaan Tyynenmeren ENSO-syklisyys on jo ilmastoilmiö, sillä se vaikuttaa koko maapallolle toistuvasti. Kun ilmastotieteen ennusteiden falsifiointi on mahdollista vain yli 30 vuoden aikajänteellä, ENSO-ennusteet antanevat hyvän viitteen ilmastotieteen ennustekykyisyydestä paljon lyhyemmässä ajassa. Sitäpaitsi ilmastotieteessä vaihdetaan käytettäviä ilmastomalleja tiheämpään tahtiin kuin 30 vuoden välein.

Kuva 3 on mukana osoittamassa, etteivät minunkaan hihasta vedetyt ennusteeni ole kovin osuvia. Ilmanpaine-eroihin perustuva SOI-kuvaaja ei totellut lineaarista ennusteluani. Parisen kuukautta sai odotella helmikuun alun jälkeen, että ennustamani normaalisuusraja ylittyy. Silti seuraan tilannetta aina tuonne joulukuulle asti. Ilmanpainehan ei ole sama asia kuin lämpötila, onpahan vain eräs osoitin. Kun ilmanpaineen vaihtelut etenevät äänennopeudella, voisi ajatella, että tämä osoitin parhaimmillaan ennakoi tulevaa. Varsinainen pintalämpötiloista määriteltävä El Niñohan ei vielä ole siirtynyt ”normaalitilaansa” eli välitilaan ennen La Niñaa.

Kuva 3.

Kuva 3.

Linkkejä

http://www.bom.gov.au/climate/poama2.4/poama.shtml (Linkki) Australian BOM antaa erilaisen kuvan El Niñon tulevasta kehityksestä.

http://wattsupwiththat.com/2016/03/29/noaa-tweaks-their-poorly-performing-climate-forecast-system-model-to-remove-cold-bias/ (Linkki) WUWT-blogi paljastaa vinon tieteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.