Ivanpah konkurssin partaalla


Kuva 1. Ivanpahin aurinkovoimala-alue. Kuvaajaviite: By Craig Butz - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34568236

Kuva 1. Ivanpahin joutilaalta vaikuttava aurinkovoimala-alue vuodelta 2014. Kuvaajaviite: By Craig Butz – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34568236

Muistelen keskustelleeni joskus jossain toisella palstalla aurinkoenergiasta. Toin esille sen, ettei aurinkosähköpaneeli tuota virtaa yöllä. Eräs vastaaninttäjä esitti edullisemmaksi vaihtoehdoksi keskitettyä aurinkolämpövoimalaa, jolllainen Kalifornian Ivanpah-voimalakin on (Linkki). Tästä voimalamallista kuulemma saa sähköä pimeässäkin. Se keskustelu jäi osaltani siihen, koska silloin ei ollut riittävästi tietoa käytettävissä näistä uudenlaisista voimaloista. Nyt alkaa tietoa jo kertyä.

Wikipedian esittämien tuotantolukujen valossa Ivanpah on tuottanut aurinkosähköä kahdessa vuodessa yhteensä vähän enemmän kuin etukäteen oli ilmoitettu vuosituotannoksi (Linkki). Taulukossa näkyvät mcf-rivit kertovat tuhansista kuutiojaloista maakaasua, jota on käytetty aurinkosähköntuotantoon. Tuon kaasuyksikkömäärän lämpöarvo on luokkaa 283 kWh. Jos oikein laskin, niin lämpöarvona käytetty maakaasu tekee 380 GWh kahdessa vuodessa, kun kokonais- tai aurinkosähköntuotanto on ollut 1071 GWh samassa ajassa. Jos hyväntahtoisesti laskemme, että tuo tuotantolukema tarkoittaa vain aurinkosähköä, niin silloin kokonaissähköntuotanto olisi ollut reilut 1250 GWh kahdessa vuodessa, mistä n. 15% olisi ollut kaasusähköä. Oletuksena 50% hyötysuhde maakaasuvoimalassa. Kokonaishiilidioksidituotanto olisi ainakin 38 000 tn, laskettuna 200 g/kWh arvon mukaan.

Jo joulukuussa 2015 paljastui, ettei Ivanpah-laitos pysty toimittamaan lupaamaansa sähköenergiaa asiakkaalleen (Linkki). Ehkä on hyvä linkittää tähän vuoden 2015 kesäkuussa uutisoitu jättiharppaus Ivanpahin tuotannossa (Linkki). Wikipedian taulukosta katsomalla näyttäisi siltä, että kyse on vain alkukankeuden tuottamista huonoista kuukausista, joihin normaalivuoden kuukausia on verrattu. Motiivia en pysty veikkaamaan, en ainakaan sitä, että olisi pyritty viilaamaan rahoittajia ja asiakasta linssiin.

Nyt sitten WUWT-sivusto juhlii Ivanpahin ongelmilla (Linkki). Mikäs onkaan juhliessa, kun on ollut oikeassa (Linkki), eikä omat rahat palamassa. Paitsi ehkä verokarhun kautta, mutta vähäisempänä siltikin.

Kun Kalifornian suunnalla sähkön kulutushuippu ja auringonvalon enimmäispaiste ovat ainakin osan vuotta samassa vuorokausitahdissa, niin jos jokin aurinkovoimalatyyppi ei kannata siellä, niin ei se varmasti kannattaisi Suomessakaan. Näihin lämpövoimalatorneihin on käsittääkseni satsattu siksi, että niiden olisi pitänyt olla aurinkosähköpaneeleja edullisempia. Voinevat ollakin.

Linkkejä

http://www.ecc-conference.org/past-conferences/2012/BrightSource_ECC_Presentation_combined.pdf (LinkkiPDF) Laitoksen oma esite. En huomannut mainintaa maakaasusta.

http://www.motiva.fi/files/3193/Polttoaineiden_lampoarvot_hyotysuhteet_ja_hiilidioksidin_ominaispaastokertoimet_seka_energianhinnat_19042010.pdf (LinkkiPDF) Maakaasun lämpöarvoksi Motiva esittää 10 kWh/m3.

 

2 responses to “Ivanpah konkurssin partaalla

 1. Olisikohan tuossa ennalta-arvattavassa tuotannon limbossa mitään osuutta ympäröivän autiomaan hiekkamyrskyillä, joilla saattaa olla epämiellyttäviä vaikutuksia peilien heijastusominaisuuksiin.

  Meillä taas kevättalviset lumisateet vaikuttavat reilusti aurinkopaneeliemme tuotantoon.

  Tykkää

  • Pikaisesti hakien ei löytynyt mitään erityistä hiekkamyrskyistä ja Ivanpahista netistä. Sensijaan Sham 1, joka on kourumallisiin putkikeräimiin perustuva voimala ja sijaitsee Arabian niemimaalla, saattaa kärsiä enemmän.
   Ehkä niitä peilejä putsataan pölystä aamuisin?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.