Jäätilanne nyt


Vesistöjen jääpeite on eräs alueellisen lämpötilan osoitin, joka on täysin riippumaton lämpötilamittauksista. Juuri tällä hetkellä tämä osoitin vaikuttaisi antavan melko yhtäpitävän kuvan globaalin lämpötilan kanssa. Blogini oikean reunan kuvallisista linkeistä yksi näyttää globaalia merijäätilannetta, joka on lähellä satelliittiajan minimiään ja toinen näyttää Baltianmeren jäätilannetta, joka sekin on selkeästi alle pitkän ajan keskiarvonsa.  Kuvassa 1 näkyy Pohjois-Amerikan suurten järvien heikko jäätilanne ja kuvassa 2 Pohjoisen jäämeren satelliittiajan lähes ennätysniukka enimmäislaajuus merijäässä.

Kuva 2. Pohjoisen jäämeren jääpeiton tilanne. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.uk.php

Kuva 2. Pohjoisen jäämeren jääpeiton tilanne. Lähde: http://ocean.dmi.dk/arctic/icecover.uk.php

Jääosoitin ei ole niin yksikäsitteinen kuin lämpömittari, vaan alueelliset sääolot tuulien ja lumisateiden muodossa saattavat aiheuttaa erisuuren jään laajuuden kahtena vuotena samantapaisessa talven lämpötilahistoriassakin. Kun nyt kuitenkin vertaan useita jääalueita samalla kertaa, paikallisen poikkeussään merkitys vähenee.  Jääosoitin ei myöskään sano mitään päivän lämpötilasta, mutta kuvastaa näin kevättalvella taakse jääneen talven lämpötilasummaa tai ”pakkassummaa”.

Että jääosoitin antaa pienen lukeman ja globaali lämpötilamittari ennätyslämpimän (näkyy oikean palstan toiseksi ylimmässä kuvalinkissä) kertonee näiden menetelmien samansuuntaisuudesta. Kaiken kukkuraksi tämä mielestäni riittää osoittamaan senkin, ettei lämpötila-aineiston menneisyyteen tehdyt oikaisut ole ainoa globaalin lämpenemisen ”aiheuttaja”, vaan että kyllä nyt on vähintäänkin lähellä ennätyslämmintä mittaushistorian puitteissa.

Tulevaisuuden kannalta tässä on kaksikin skenaarioita nähtävissä: valtavirran ilmastoskenaario, että lämpenemistauko oli vain tilastollinen heilahdus alaspäin, globaalin lämpötilakehityksen ollessa nousujohteista. Tähän skenaarioon liittyen harjoitettu ilmastopolitiikka on ollut väärää, koska se on lisännyt globaaleja, kulutuksesta laskettavia hiilidioksidipäästöjä.  Toinen skenaario, jota itse edelleen kannatan, on se, että ilmaston lämpötila on saavuttanut vuosikymmenien enimmäisarvonsa ja lähtee tästä joltiseenkin laskuun. Tässä skenaariossa harjoitettu ilmastopolitiikka on ollut globaalisti oikeansuuntaista, mutta kallista ja ehkä suhteellisen tehotontakin, etten sanoisi tarpeetonta. EU:n ilmastopolitiikka on joka tapauksessa ollut Suomea kurjistavaa.

Mainokset

2 responses to “Jäätilanne nyt

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.