Eteläinen Aasia pilaa ilmaa


Kuva 1. Eteläinen Aasia. Kuvapohjan lähde: Wikipedia

Kuva 1. Eteläinen Aasia. Kuvapohjan lähde: Wikipedia

Uusi tutkimus paljastaa (Linkki), että eteläinen Aasia vastaa suurimmasta osasta ilmakehän ihmisvaikutteisesta saastuttamisesta metaanilla ja dityppioksidilla eli N2O:lla. Kuvaan 1 on merkitty tämä pääpäästöalue tutkimuksen ilmoittamalla karkeudella. Erikseen uutisoinnissa mainitut Kiina ja Intia ovat kartalla (Linkki), mutta mahdollisesti muutama harvaanasuttu maa Mongolian tapaan kuuluisi poistaa syytettyjen listalta tarkemmassa seulonnassa.

Väärinkäsitysten välttämiseksikin on varmaan hyvä kertoa, ettei tutkimuksessa käsitelty ollenkaan valtamerien osuutta päästöihin tai merkitystä hiilinieluina, kuten ei myöskään käsitelty fossiilisia päästöjä. Niidenkin osalta tuolle kartan myrkynvihreälle alueelle osuvat asukasta kohti suurin päästelijä (UAE) ja maakohtaisesti suurin päästölähde (Kiina).

Tainin ja kumppaneiden tutkimuksessa verrattiin jonkin verran monimutkaisesti  maa-alueen esiteollisen perustason ylittäviä biogeenisia päästöjä kohteen hiilinieluihin käyttäen yhteisenä yksikkönä kasvihuonevaikutusta 100 vuoden ajalle. Tällä mittaustavalla päästönieluina tai tasapainossa olevina alueina olivat mm. Pohjois-Amerikka ja Eurooppa. Afrikkakin oli lähellä tasapainoa, mutta lievästi päästöpuolella. Eteläinen Aasia oli sitten lopultakin ainoa selkeä päästölähde.

Melkoisen hyvin tämä päästöalue osuu vapaan saastutuksen vyöhykkeeksi nimittämääni alueeseen, joka ei Kioton pöytäkirjassa ollut velvoitettu mihinkään rajoituksiin. Ei mahda mitään sille, että tuntee olevansa huijattu. Myös tutkimuksen tekijät ehdottelevat päästöjen vähentämistä muualtakin kuin fossiilisen hiilen kohdalta.

Ilmastopoliittisia päätöksiä on tehty pitkälti vihreän tietämättömyyden tai ihmisvihamielisyyden pohjalta. Tarvitseeko kenenkään enää ihmetellä, että mm. EU:n harjoittaja ilmastopolitiikka on lisännyt globaaleja päästöjä, joiden vähentämisellä kurjistavia päätöksiä on perusteltu?  Missä on se tuomioistuin, mihin vahingon aiheuttaneet ympäristörikolliset järjestöineen, tutkijoineen ja päätöksentekijöineen voidaan viedä? Vai pitääkö heille antaa anteeksi, koska he eivät tietäneet, mitä he tekivät?

2 responses to “Eteläinen Aasia pilaa ilmaa

  1. Jos intialainen haluaa ajaa ökymaasturilla, niin olisiko se hänelle moraalisesti hyväksyttävämpää ja maapallon päästöjä laskevaa, jos hän muuttaisi Suomeen pöristelemään?
    Entä olisiko naudanlihalla Suomessa elävän alettava Intiassa kasvissyöjäksi, koska intialaiset yhteensä syövät niin paljon lihaa? Edellyttäen siis, että kasvissyönti on ekologisempaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.