Arktinen merijää tasapainoilee


Kuva 1. Merijäät ovat vähän vähentyneet.

Kuva 1. Pohjoiset merijäät ovat vähän vähentyneet. Kuvalähde: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

Eräs lämpenemispelottelun uhkakuvista on ollut se, että suolaton jäätiköiden sulavesi pysäyttää Golf-virran ja näin lämpeneminen aiheuttaa kylmenemistä. Vähän kuin jääkausipelottelu merien kiehumispelottelun lisänä. Tuore tutkimus Science Dailyn uutisoimana ottaa tästä pelottelusta puhtia pois (Linkki). Aleksi Nummelinin johtama tutkimus on selvittänyt lisääntyvän valuman merkitystä merijäähän (Linkki). Mallinnustulos viittaa siihen, että lämpövirta merijäähän säilyy suhteellisen tasaisena. Merivirtojen vähenevä lämmön tuonti pohjoiseen pintaveteen tasapainottuu mm. välikerroksen lämpenemisellä.

Valitettavasti pöytäkoneeni pimeni äskettäin, joten pyrin kirjoittamaan vain lyhyesti, kunnes tietotekninen ongelma ratkeaa. Olisiko virtalähde irtisanoutunut? Lyhyesti ehkä voisi vielä arvella, ettei myöskään Al Goren julistamat pohjoisen merijään sulamisennusteet saa tukea tästä uudesta tutkimuksesta, koska merijään pinta-alan ennustellaan pikemminkin lisääntyvän.

9 responses to “Arktinen merijää tasapainoilee

 1. Kirjoitit: ”Valitettavasti pöytäkoneeni pimeni äskettäin, joten pyrin kirjoittamaan vain lyhyesti, kunnes tietotekninen ongelma ratkeaa. Olisiko virtalähde irtisanoutunut? ”

  Minulla on kolmasti jo kotiläppäri irtisanonut työsuhteensa, kymmenessä vuodessa siis. Ennen lopullista sammumistaan, tulee yllättäviä sammumisia ja uudelleen käynnistettäenssä ilmoitus: .. overheatin systen tms is off or overloadet tms.” ”— continue on your own risk… tms.”
  Nytkin olen asunut luonnon keskellä ja paljolti myös puupolttoisesti varsin viilein sisälämmöin. Siis tuuletin ei enää toimi. Ei hurise. Lienee se syy. Asunpa tosi huonossa eli kuitu- ja hiukkas-saasteissa luonnollisessa ympäristössä siis. Ja vaikka ilma-aukkojen imurointi ja itseavaus ja puhdistus ohjeissa kielletään, niin niillä kuitenkin jonkin aikaa pärjää. Sitten zing for ever.
  Miten ihmeessä nämä vehkeet kestää tuolla lämpimissä maissa.

  Tykkää

 2. Ollessani välillä osin myös jonkun prosentin ajastani varsin epäileväinen kaikenlaisiin asioihin nähden., niin laitanpa yhden hyvän salaliittoteorian tähän: Mikäpä olisikaan hyvä virus, jolla vähentää epäilijöiden vaikutusvaltaa. Sellainen joka simauttaa tietokoneensa luonnollisin syin. Paras virus on sellainen joka ei jää kiinni ja joka edistää konekauppaa samalla. Muunnelma luovasta tuhosta. Hei, mie tuun koodaamaan sen teille, jos ootte kiinnostuneita.

  Tykkää

 3. Paljonhan nuo arktikan äät ovat vähentyneet kun paksuuden pieneneminen otetaan huomioon.

  Tykkää


  • Ikävästi ilmoittelevat poikkeama-arvoina, jolloin ei saa ulos muutos%.
   Muutamana viime vuotena voinee sanoa ainakin massakadon kiihtymisen lakanneen.
   Kyse on kaiketi mallinnuksesta, kun hyviä paksuusmittareita ei taida olla. Siis kattavasti mittaamiseen.

   Näitä ei voine summata, siis pinta-alaa ja tilavuutta. Molemmissa karkeasti sama trendi.

   Tykkää

 4. Mainittu Nummelin et. al. tutkimus ei muuten ota huomioon Grönlannin lisääntyvää sulamista.

  Tykkää

  • SD: ”In our two recent studies we were able to show that while such a scenario is plausible in the North Atlantic, the ocean response in the Arctic is quite the opposite.”
   Ei voine sanoa, että Grönlanti olisi jätetty huomiotta?

   Tykkää

  • Sanotaan myös: ”Similar results are achieved using more realistic perturbations with both Greenland meltwater…”
   Tutkimuksen kohde on tosiaan ollut arktisella valuma-alueella, ei jäätikön mallinnuksessa, mutta sen ei oleteta olennaisesti muuttava tuloksia.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.