Ilmastouskontoa loukattu


Kuva 1. Kuvankaappauslähteet: CSIRO ja VTT.

Kuva 1. Kuvankaappauslähteet: CSIRO ja VTT.

Australiassa on CSIRO-tutkimuslaitos (Linkki), joka vastaa lähinnä Suomen VTT:tä, mutta on kattavuudeltaan laajempi. Vertailua näistä kahdesta organisaatiosta on nähtävissä kuvassa 1.  CSIRO:lla on henkilöstöäkin tuplasti se mitä VTT:llä. Niinpä CSIRO:n alaisuuteen kuuluu myös Oceans and Atmosphere -sektori, jossa tehdään ilmastonmuutostutkimustakin. Australian säätieteenvirasto BOM ei ole CSIRO:n alainen, mutta silläkin on ilmastonmuutostietoa jaossa (Linkki).

CSIRO:n uusi johtaja Larry Marshall antoi 4. helmikuuta tiedotteen siitä, mihin suuntaan CSIRO etenee (Linkki). Olisiko tuo tiedote ollut liian ympäripyöreä, sillä 8. helmikuuta ilmastotieteilijät protestoivat CSIRO:n suunnittelemia potkuja (Linkki). Samana päivänä Marshall pyrki oikomaan lehdistöön levitettyjä vääriä tietoja ilmastotieteilijöiden potkuista (Linkki).  Kaikkiaan 350 tehtävää yli 5000:sta poistuu, mutta osa näistä ihmisistä voi saada organisaatiossa jotain muuta tekemistä. Mainitulta valtameret ja ilmakehä -sektorilta henkilöstöä aiotaan vähentää 420:stä 355:een. Marshall painotti innovatiivisuutta tiedotteessaan. Ehkäpä sitä ei ole ollut riittävästi ilmastomallinnuksissa?

Myöhemmin Marshall joutui vertaamaan ilmastolobbaajia uskontoonkin (Linkki). Ilmastonmuutoksen vaikutusten lievitys näytti olevan ilmastomallinnuksen edellä muutosjohtaja Marshallin ja hänen esimiestensä tärkeysjärjestyksessä. Mainittuihin esimiehiin liittyy sitten Australiassa tapahtunut vallanvaihdos, jossa ilmastoskeptinen pääministeri Abbott menetti puolueensa luottamuksen. Hänet vaihdettiin Malcolm Turnbulliin, joka ainakin aiemmin on puhunut 100% kierrätettävästä energiasta mahdollisuutena Australiassakin.  Potkujen taustalla saattaisikin olla näkemys, että ilmastotutkimus on jo saavuttanut riittävät tulokset ja nyt tarvitaan sopeutumista ja lievitystä (Linkki).

Protestoijana esiintyy myös yli 97% konsensukseen uskova SS-sivusto (Linkki). Joko sivuston kirjoittajilta puuttuu ymmärrystä, mitä tieteellisellä konsensuksella tarkoitetaan tai kyse onkin eräänlaisesta kultista. Silloinhan ei loogisuutta voikaa vaatia, kuten mm. Suomen korkein oikeus on todennut.

Ilmastouskonnolla voisi tässä tarkoittaa ihmismielten hallintapyrkimyksiä ilmastopelottelun keinoin. Tavoitteena on pakottaa kaikki käyttäytymään uskonnon määräämällä tavalla. Papistoksi voisi laskea tätä uskontoa tukevat alan tutkijat. Aggressiivisimpia uskonnon levittäjiä ovat tietenkin maallikkosaarnaajat, kuten luonnontieteellistä sivistystä vailla jääneet yhteiskuntatieteilijät. CSIRO:n tapauksessa ilmastouskovaiset raivostuivat papistonsa huonosta kohtelusta.

Jäämme vielä jännittämään USA:n presidentinvaaleja. Ilmastouskonto saattaa jälleen kokea loukkauksen, voittipa vaalit kuka tahansa. Siis sinänsä valtavirtaa ilmastonäkemyksissä edustava uusi demokraattipresidenttikin voisi tehdä ”csirot” USA:ssa säästösyistä. Liberaalejahan ne Australiankin viimeisimmät pääministerit ovat olleet.

Linkkejä

http://www.abc.net.au/news/2016-02-04/climate-science-on-chopping-block-as-csiro-braces-for-shake-up/7139224 (Linkki) Uutinen ilmastotieteilijöiden potkuista. Kuinka ollakaan, se on päivätty 4. helmikuuta.

http://www.theguardian.com/environment/planet-oz/2015/sep/18/is-new-australian-prime-minister-malcolm-turnbull-already-a-climate-change-turncoat (Linkki) Malcolm Turnbullin ilmastonäkemyksiä valottava artikkeli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.