Ilmastonmuutoksen uusi hillitsevä palaute löydetty


Kuva 1. Lähde Wikipedia/Rohde Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Kuva 1. Lähdeviite: By Dilaudid – Original figure by Robert A. Rohde, edited by Dilaudid., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2394279

Tänään perjantaina en aikonut julkaista ensimmäistäkään artikkelia, mutta kun menin katselemaan Science Dailyn sivua, niin pakkohan iso uutinen on julkaista suomeksi mahdollisimman nopeasti. Ihmisperäiseksi uskotun ilmastonmuutoksen on havaittu hidastavan merenpinnan kohoamista yli puoli millimetriä vuodessa lisäämällä pohjavesivaroja (Linkki). Mikä hieno uutinen, koska pohjavesivarojen ehtymistäkin on käytetty ilmastopelottelussa  (Linkki). IPCC:n AR5-raportti taas antaa ymmärtää, että pohjavesivarojen käyttö on jo ylittänyt niiden luontaisen täyttymisen globaalisti, mutta ettei tällä ole vielä ollut vaikutusta merenpinnan tasoon. Selvähän on, että paikallisesti pystytään pohjavedet pumpaamaan loppuun ainakin pienistä pohjavesialtaista.

Kuva 2. Kaappaus Wikipedian sivulta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Merenpinnan_nousu

Kuva 2. Kaappaus Wikipedian sivulta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Merenpinnan_nousu

Eräs asia, mihin tämä uusi havainto merkittävästä pohjavesivarojen kasvusta vaikuttaa, on tietenkin merenpinnan nousuvauhti. Kuvasta 1 silmämääräisesti viime vuosisadan vauhti on ollut luokkaa 1,7 mm/vuosi, mutta kuvan 2 taulukossa väitetäänkin nyttemmin nousunopeutta olevan milteipä kaksinkertaisesti, 3,2 mm/v. Tämä sama tieto löytyy AR5:stä, eli tuo on IPCC:n siunaamaa tietoa. Aika äskettäin Etelämantereen mannerjäätikön havaittu kasvu aiheutti 0,7 mm/v luokkaa olevan oikaisutarpeen merenpinnan kohoamiseen ja nyt tämä uusi pohjavesihavainto aiheuttaa toisen samansuuntaisen ja samansuuruisen korjaustarpeen. Jos vain vähennämme 1,4 mm tuosta ilmoitetusta 3,2 mm, niin saamme nousunopeudeksi 1,8 mm/v. Tämä on virherajojen puitteissa sama kuin lukema kuin tuo kuvaajan 1 pitkän ajan havainto, 1,7 mm/v.  On tietenkin mahdollista, että virhe vedenkierron laskelmissa on jossain muuallakin kuin meren pinnan korkeudessa, mutta toisaalta luotettavimpana pitämäni Mörner on saanut meren kohoamiseksi vain n. 1 mm vuodessa. Korjaukset veisivät tulosta tähän tarkimmaksi uskomani arvon suuntaan.

Kun ilmastopelotteluksi valikoidut ilmastotieteen tulokset suhteutetaan laajempaan kokonaisuuteen, pelottelijoiden eväät käyvätkin aika vähiin. Siltä tämä nyt alkaa näyttämään niin pohjavesivarojen kuin merenpinnan kohoamisenkin osalta.

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160211192349.htm (Linkki) Science Dailyn uutinen pohjavesimittauksesta.

https://news.uci.edu/research/decade-of-rising-seas-slowed-by-land-soaking-up-extra-water-uci-and-nasa-find/ (Linkki) J. T. Reagerin ja kumppaneiden tutkieman lehdistötiedote.

3 responses to “Ilmastonmuutoksen uusi hillitsevä palaute löydetty

  1. Mikä tässä nyt oikeastaan on uutinen?

    Merenpinnan nousu ei kohtaa kiihtymistä, mitä on odotettu. Lämpeneminen on tasaista pikemmin kuin kiihtyvää ja sitä moduloi meren lämpökapasiteetti. Antarktika sulaa niin vähän, että se hukkuu virherajoihin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.