Ilmastonvakiointi kurjistaa, tapaus Caruna


Kuva 1. Saamani kirje Carunalta hieman selvennettynä ja korostettuna

Kuva 1. Saamani kirje Carunalta hieman selvennettynä ja korostettuna

Sain äskettäin kirjeen Carunalta. Se on se yhtiö, joka roikottaa sähköjohtoja, mitä pitkin minullekin tulee eri yhtiön myymää sähköenergiaa. Koska ei ole taloudellisesti järkevää vetää useamman yrityksen piuhoja huoneistoni eteiseen asti, sähköjohtojen omistajalla on ns. luonnolllinen monopoli. Elintärkeiden toimitusten suhteen tuollainen monopoli on melko lailla synonyymi rahan painamisoikeudelle.

Caruna kertoo, että se aikoo parantaa toimitusvarmuutta. Ihan hyvä, mutta jo entisilläkin maksuilla olisi voinut olettaa pieniä parannuksia syntyvän. Toisaalla on näkynyt tietoja, että sähköverkkojen parannus on tarpeen, koska ilmastonvakiointi-into on aiheuttanut suuria sattumasähkön tuotantopanostuksia.

Carunan kirjeessä on vihreällä sutattu olennaisimmat tiedot maksujen korotuksista, joita kovalla vaivalla sain hieman selvennettyä skannaamalla ja suurentamalla kuvaan 1. Olisko tuo vihreä nykyaikana valheen värikin? Joka tapauksessa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa lisälaskua kertyy yli 200 € vuodessa ja kaikille sähkön kuluttajille Carunan jakelualueella tulee keskimäärin 27% lisää.

Pienenä sivupolkuna tähän Carunaan liittyy sitten se, ettei se ole varsinaisesti iloinen veronmaksaja, vaan pyrkii maksamaan mahdollisimman vähän veroja (Linkki). Kukapa ei pyrkisi, ellei sosdemeja lasketa? Vaikka Carunan verosuunnittelua voi moralisoida, ongelman isät ovat toisaalla, käsittääkseni.

Laajat ja pitkäkestoiset ihmiskokeet itäisessä naapurimaassamme osoittivat, ettei kommunismi ole valtion alueen ainoana talousjärjestelmänä kovinkaan kilpailukykyinen tai ihmiselle sopiva. Siitä huolimatta näkisin juuri näissä luonnollisen monopolin tilanteissa valtiolliselle omistamiselle olevan tilaa meilläkin. Näinhän oli vielä joku vuosi sitten nyt yksityisomisteisen Carunan hallussa olevien sähköjohtojenkin kohdalla, koska sähkönsiirto oli tällä alueella Fortumin hallussa ja sen enemmistöosakas on Valtioneuvoston Kanslia -niminen luonnoton henkilö (Linkki).

Fortumin ollessa valtion omistajaohjauksen piirissä se ei käytä veroparatiiseja, vaan maksaa kohtuullisesti veroja, mikä on huomioitava erona Carunaan. Osinkotulot ovat eri asia, mutta niistäkään ei juuri Carunasta tule paljoa Suomeen, kuten Fortumista tulee. Kuva 2 kertonee Fortumin olevan aika tuottava sijoitus valtiolle.

Kuva 1. Fortum tuottaa hyvin valtiolle. Lähde: Valtion omistajaohjauksen vuosikertomus 2014, 2014_OO vuosikertomus_suo.PDF

Kuva 2. Fortum tuottaa hyvin valtiolle. Lähde: Valtion omistajaohjauksen vuosikertomus 2014, 2014_OO vuosikertomus_suo.PDF

Kun en ole talousviisas, en lähde kaivelemaan kovin syvältä, miten tähän on tultu, mutta kuvaan kolme kokosin omistajaohjauksen vuosikertomuksesta vuodelta 2014 pari poimintaa Fortumin kohdalta ja kuvan yksityistämispäätöksen aikaisesta pääministeristä. Poiminnat mielestäni osoittavat, että tehtyyn vahinkoon on ollut vaikuttamassa myös harjoitettu ilmastonvakiointipolitiikka. Tuolloisen pääministeripuolueen yksityistämismyönteisyys on varmaan ollut vaikuttamassa, jos myös maassamme jo tuolloin vallinnut lama-aikakin. Tuottavan omaisuuden myynti on mielestäni verrattavissa  pakkasella housuihin kusemiseen. Aluksi lämmittää, mutta sitten paleltaa enemmän. Näin muistelisin.

Kuva 2. Fortumin perusteluja OO-vuosikertomuksesta ja valtion omistajaohjauksen tuolloinen vastuuhenkilö.

Kuva 3. Fortumin perusteluja OO-vuosikertomuksesta ja valtion omistajaohjauksen tuolloinen vastuuhenkilö.

Vihreä ilmastokurjistaminen kohdistuu tässäkin tapauksessa hyvin tehokkaasti juuri vähävaraisimpiin. Muutama satanen vuodessa ei tee pääminsterin tulotasolla huomattavaa lovea kukkaroon, mutta on jo suhteellisen iso riesa monille juuri ja juuri hengissä pysyville kansalaisille. Ensimmäisiä kertomuksia olemme jo saaneet lukea Suomessakin katkaistuista sähköistä, mutta Saksassa se on selkeästi kasvava ongelma (Linkki). Ei voine olla sattuma, että sama Saksa on tehnyt energiakäänteen vihreään sattumasähköön.

Linkkejä

http://vnk.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valtion-omistajaohjauksen-vuosikertomus-2014-ilmestynyt (Linkki) Sivulta löytyy linkki valtion omistajaohjauksen vuosikertomukseen.

http://vnk.fi/omistajaohjaus/yhteystiedot (Linkki) Omistajaohjauksesta vastaa pääministeri.

http://maritakaatrala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/156221-minne-vie-fortumin-tie (Linkki) Marita Kaatralan artikkeli valottanee Fortumin päätöksen taustoja. Kommenteissakin hirvitellään tilannetta. Nyt se sitten on nähtävillä.

https://www.cleanenergywire.org/news/welfare-groups-urge-power-cost-relief-german-poor (Linkki) Saksan ilmastokurjistaminen näkyy ja tuntuu.

7 responses to “Ilmastonvakiointi kurjistaa, tapaus Caruna

 1. Muistaakseni nuo verkkoyhtiöiden toimitusvarmuuden parantamisinvestoinnitkin poliittisesti määrättyjä ja suhteettoman kalliita saatuun hyötyyn nähden. Näin kertoi luennolla erään sähköverkkoyhtiön talousjohtaja. Toimivaa verkkoa joudutaan siis uusimaan kesken elinkaarensa. Poliitikon ei tarvitse olla talousjohtaja tai ymmärtää edes äänestäjälleen koituvia kustannuksia, kun poliitikkoporukalla koheltaa hyvän asian puolesta.

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi ja kiinnostavista tiedoista. Enkös tuossa artikkelissa arvellut, että sitä parantamista olisi saatu aikaiseksi jo nykyisilläkin maksuilla? Verkkohan on pääosin valmis ja laitteet lähes ikuisia, kuten nyt sähköjohto.

   Tykkää

   • Talousjohtajan esitelmästä jäi mieleen, että sähköyhtiöillä on paljon sidottua pääomaa, jolle tietenkin kapitalismissa pitää saada tuotto omistajien iloksi. Maltillinenkin tuotto suurelle pääomalle voi näyttää mahtavalta suhteessa liikevaihtoon. Epäilemättä subjektiivisen esitelmänsä viesti oli, etteivät sähköverkot ole erityinen rahasampo. Edustamansa yhtiö aikoi kuitenkin suoriutua vaadituista investoinneista ilman carunamaisia hinnankorotuksia tai ainakaan korotuksia ei paljastettu esitetyissä vuosikymmenen päähän ulottuneissa investointilaskelmissa. Tämä yhtiö on toimialueensa kuntien omistama, mikä ehkäissee ryöstöhinnoittelua.

    Carunan taloustilannetta ja mahdollisuuksia selvitä velvoitteistaan vanhoilla hinnoilla en tiedä. Mutta todennäköistähän on, että yksityinen yritys käyttää tarjotun monopoliasemansa hyväkseen täysimääräisesti, muutenhan yritysjohto pettäisi työnantajansa eli pääoman. Perverssi ristisiitos kapitalismin ja kommunismin huonoimpia puolia, minkä mahdollistaa joko lahjaton tai lahjottu virkamies- ynnä poliittinen eliitti.

    Mainitsit myös tämän osumisen suhteellisesti enemmän köyhiin, josta tuli mieleeni toinen rikkaita suosiva ”vihervero”: pistokehybridit. En tiedä joko olet käsitellyt blogissasi, mutta vapaasti saat jatkossa hyödyntää. Eli pistokehybridin co2-päästöt virallisesti jopa alle 50g/km. Tällä saadaan minimoitua autoverot, mikä rikkaiden suosimissa 100 000e+ autoissa tarkoittaa jo kymmenien tuhansien säästöä. Minkä vielä voisi jotenkin ymmärtää, jos sillä saataisiin Suomi pidettynä kylmänä ja maanviljelykseen sopimattomana, mutta kun karu totuus on, että nuo autot tuottavat käytännössä moninkertaisesti päästöjä, koska ladatulla sähköllä ei pitkälle pääse ja suurilla luksusautoilla ajetaan pitkää matkaa. Todelliset kulutusluvut spritmonitor.de :n mukaan suurilla pistokehybrideillä aika lähellä perinteisiä polttomoottorikavereitaan ja huomattavasti suurempia kuin pienillä köyhien autoilla, joista kuitenkin verot suuremmat. Tämäkin tarkoittaa rikkaalle tiuhaan autoaan vaihtavalle jopa tuhansien eurojen veroalea vuosittain, eikä näy verotaulukoissa.
    Toisaalta en myöskään ymmärrä, että kesäkelien harrastusautoksi ostetusta avo-Ferrarista maksetaan huimat päästöverot, vaikka auto tuottaa vuosittain vähemmän päästöjä kuin keskiverto skootteri.

    Tykkää

   • Kiitos valaisevista tiedoista. Olinkin aikeissa kirjoittaa Trafi-asiaa. Tuo pistokehybridien verohuijaus olisi jäänyt mainitsematta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s