Tuulivoimaloiden aiheuttamia terveyshuolia aletaan huomioimaan


Kuva 1. Lähdeviite: By P0lyglut - English Wikipedia, original upload 1 December 2004 by P0lyglut en:Image:Wind energy converter5.jpg, CC BY-SA 3.0, $3

Kuva 1. Lähdeviite: By P0lyglut – English Wikipedia, original upload 1 December 2004 by P0lyglut en:Image:Wind energy converter5.jpg, CC BY-SA 3.0, $3

Kuva 2. Lähdeviite: By P0lyglut – English Wikipedia, original upload 1 December 2004 by P0lyglut en:Image:Wind energy converter5.jpg, CC BY-SA 3.0, $3

WUWT-sivustolta löysin lehdistötiedotteesta kopioidun tuoreen artikkelin (Linkki), jonka otsikossa kerrottiin, ettei kaikki ole hyvin tuulipuistoissa. Itse lehdistötiedote on  kanadalaisen Waterloon yliopiston tuottama (Linkki). Senkin otsikko puhuu tuulivoimalatuotannon terveyshuolien huomioimisesta. Tutkimuksessa selviteltiin käsittääkseni tuulivoiman vastustamisen syitä. Niiksi löydettiin sosiaalisesti välitetyt terveyshuolet, taloudellisen hyödyn jakautuminen koettu epäreiluus, sitotumisen mielettömyys ja maisemahuolien sivuuttaminen.

Haluaisin ensikikin korostaa, että tutkimus vaikuttaa pikemminkin mielipidekyselyltä kuin lääketiedettäkin soveltaneelta meluhaittamittaukselta. Tässä tutkimuksessa ei siis ole löydetty tai varmennettu tuulivoiman terveyshaittoja, vaan ainoastaan todettu näiden huolien olemassaolo. Mitä jatkossa seuraa, voi olla noiden terveyshaittojen lisääntyvä ja tarkempi tutkiminen tai vaihtoehtoisena hoitomuotona lisätty propaganda, jossa leimataan tuulivoiman terveyshaittojen kokeneet tavalla tai toisella. Jälkimmäinen tapa saattaa nopeasti vähentää valituksia haitoista.

Kun en ole lääkäri, en pysty paljoa sanomaan noista tuulivoimaloiden todellisista terveyshaitoista. Olen nähnyt puhetta mm. matalataajuisesta äänestä, joka ei vaikuta korviin vaan muuhun elimistöön ja jää melumittauksissa huomioimatta. Tuollainen vaikutusmekanismi on toki tullut koettua, sehän on rock-musiikinkin olennainen tekijä. Kun kukaan ei tietääkseni ole ollut rock-konsertissa yhtäjaksoisesti kuukausia korvatulpat päässään, ei niistä ainakaan ole saatavissa kovin hyvää vertailuaineistoa tuulivoimaloiden vaikutuksista. Tinnitustapauksia ei lasketa.

Testi

Lopuksi voinet vastata pieneen kotipsykologiseen testiin. Tuulivoimaloiden aiheuttama välke on eräs haitaksi mainittu tekijä. Sitä olen pyrkinyt mallintamaan kuvankäsittelyllä. Ensin tarkistat, ovatko kuvat 1 ja 2 täysin liikkumattomia tai muuttumattomia. Jos ovat, testi ei sovi sinulle. Mahdollisesti selaimesi ei tuo eroa esille. Varsinainen testikysymys: Kumpi kuvista ärsyttää sinua enemmän pitempään (yli 2 minuuttia) katsottuna? Vaihtohdot: 1, 2 tai yhtä vähän.

Vastausten tulkinta

Jos vastasit 1, saattaisit ärsyyntyä ikkunastasi näkyvään tuulivoimalaankin. Jos vastasit 2, saatat joko olla geneettisesti tuulivoimavastainen tai sitten erittäin tuulivoimamyönteinen. Jatkotutkimukset tarpeen. Jos vastasit ”yhtä vähän”, niin et ärsyynny vähästä. Kannattanee myös tarkistaa, milloin tuli viimeksi käytyä optikolla.

Linkkejä

http://www.nature.com/articles/nenergy201528 (Linkki) Tiivistelmä viitatusta Fastin ja kumppaneiden tutkielmasta.

http://hannuaro1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/kayttaja/hannuaro1 (Linkki) Hannu Aron blogi, jossa joitain artikkeleita tuulivoiman terveyshaitoista.

http://www.kemionsaari.net/tuulivoimaloiden-haitat/ (Linkki) Pro Kemiönsaari -yhdistys antaa tietoja myös tuulivoiman mahdollisista terveyshaitoista.

https://roskasaitti.wordpress.com/2014/02/23/tuulipuistot-ja-tuulivoimamyonteiset-ihmiset-eivat-kohtaa/ (Linkki) Tuulivoimamyönteiset ihmiset kärsivät vähän tuulivoimaloista. Syy: he asuvat toisaalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.