Torjuiko maanviljelyksen aloittaminen jääkauden?


Kuva 1. Jääkausi on edelleen menossa Grönlannissa. Kuvaviite: By Hannes Grobe, AWI – Own work, CC BY-SA 2.5, $3; kevennetty/RJ

Jääkauden uuden alun estäminen Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa on ehkä suurin myönteinen vaikutus, mitä ihminen on ilmastolle ikinä tehnyt. Professori emeritus William Ruddiman Virginian yliopistosta on jo pitempään esittänyt (Linkki), että jo maanviljelyksen aloittaminen ehkäisi jääkauden alkamisen n. 7000 vuotta sitten. Nyt hänen johtamansa tutkimusryhmä on koonnut lisää todisteita siitä (Linkki), että ihmistekoinen ilmastonmuutos alkoi jo tuhansia vuosia sitten.

Kaskiviljelyn vaatima metsien polttaminen runsaine hiilidioksidipäästöineen ja riisinviljelyn tuottamat metaanipäästöt ovat uuden tutkimuksen mukaan selityksenä sille, että ilmasto ei ole jatkanut muutoin oletettua viilenemistään. Edellisiin jääkausijaksoihin verrattuna olisi ilmakehän hiilidioksidi- ja metaanipitoisuuksien pitänyt luontaisesti alentua, mutta ne ovatkin poikkeuksellisesti kohonneet 5000 vuoden ajan.

Tämähän herättää monenlaisia ajatuksia. Onhan hiilidioksidi ilmakehässä ihan samaa hiilidioksidia, tulipa se kaskisavuista tai hiilivoimaloista. Paluu kivikauteen -liikkeen asettama hiilidioksidipitoisuusraja esiteolliselle tasolle saattaa ollakin luonnoton. Sitä pitäisi alentaa vielä entisestäänkin? Olisiko nyt Greenpeacen aika myöntää kivihiiliteollisuudelle maapallon pelastuspalkinto? Olivatko jääkausipelottelijat 1970-luvulla tavallaan oikeassa, mutta mm. rikin poisto hiilivoimaloissa antoikin meille lisäaikaa? Miksi hiilidioksidipäästöjen ekologisten kustannuslaskelmien kohdalta puuttuvat jääkauden aiheuttamat kustannukset? Onko viime vuosikymmenien kansainvälinen ilmastopolitiikka ollut vahingollista vähintäänkin meille Suomessa asuville? Olemmekin maksaneet muille, että he ovat ampuneet meitä jalkaan?

Kysymyksiä on tietenkin aina helpompi esittää kuin antaa vastauksia. Professori Ruddimanin johtamalle tutkimusryhmälle kuuluu kiitos siitä, että se on ainakin pyrkinyt antamaan oman vastauksensa.

Linkkejä

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2015RG000503/full (Linkki) Tutkielman tiivistelmä, jossa ei tuloksia juuri mainita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.