Sääuutisia tammikuun 15. päivänä 2016


Kuva 1. Talvisen Alex-hurrikaanin rataa. Lähde: Wikipedia

Kuva 1. Talvisen Alex-hurrikaanin rataa. Lähde: Wikipedia

Nyt tapahtui niin erikoinen sääilmiö, että pitää laatia ihan yksi artikkeli tämänpäivän sääuutisista.

Talvinen Alex-hurrikaani iski Azoreille

Atlantin hurrikaanikausi 2016 avattiinkin heti tammikuussa Alex-hurrikaanin voimin (Linkki). Varsinainen virallinen hurrikaanikausihan on kesäkuun 1. päivästä marraskuun viimeiseen. Ajallista etäisyyttä on nyt vähemmän vuoden 2015 hurrikaanikauden loppuun, mutta kalenterivuoden vaihtuminen määrittänee tämän kauden ulkopuolisen hurrikaanin tälle vuodelle. Talvisuuden lisäksi Alexiin liittyy sekin erikoisuus, että se iskee Azoreille, jossa hurrikaanit ovat harvinaisia. Tosin juuri kauden ulkopuoliset pyörremyrskyt sinne näyttävät eksyvän vähän useammin kuin virallisen kauden myrskyt.

Kuva 2. Alex-hurrikaanin kertynyttä vaikutushistoriaa. Lähde: NOAA.

Kuva 2. Alex-hurrikaanin kertynyttä historiaa. Lähde: NOAA.

Pikku pakkasia piisaa

Kuva 3. Norjan ilmatieteenlaitoksen ennustus Järvepäähän. Lähde: www.yr.no.

Kuva 3. Norjan ilmatieteenlaitoksen ennustus Järvepäähän. Lähde: http://www.yr.no.

Vaikka kuvassa 3 on vain Järvenpään ennuste, niin Norjan ilmatieteelaitos ennustaa samantapaista lämpötilakehitystä Kemijärvellekin, eli ilmeisesti laajasti koko maahan.

Kuva 4. Eilisen lämpötilat pohjoisella pallonpuoliskolla. Lähde: NOAA.

Kuva 4. Eilisen lämpötilat pohjoisella pallonpuoliskolla. Lähde: NOAA.

Mitä koko pohjoisen pallonpuoliskoon talveen tulee, niin eiliseltä olevassa kuvassa 4 ei näy kovia pakkasia missään. Jo vain raikastaisi Suomessakin ilmapiiriä, jos edes -30 °C vallitsisi Hangosta Petsamoon. Toki vähän saisi tuullakin, ettei tuulivoimaloiden tuotanto sentään menisi negatiiviseksi.

Merijäät lisääntymässä

Ilmatieteenlaitoksen merisääsivulta on nähtävissä (Linkki), että Baltianmeren jäätyminen on toistaiseksi jäljessä vertailuarvosta, mutta kun tuuli on pääosin pohjoisesta, voitaneen jäiden odottaa lisääntyvän. Sanotaanhan pohjoistuulen olevan kylmää, tuulipa mistä päin tahansa. Ehkä jossain vaiheessa saavutetaan  keskiarvotilanne lähialueemme merijäissä, vaikka toki se keskiarvokin on laajentumassa tässä vaiheessa vuotta.

Ilmastonmuutosta näkyvissä?

Tämän artikkelin alkukipinänä oli Alexista näkemäni nettiuutinen. Ajattelin sitten hieman laajentaa muihinkin tämän päivän sääilmiöihin tätä artikkeliani. Ilmastonmuutoksen näkeminen yksittäisessä ilmiössä on pääosin luulon varassa. Ääri-ilmiöiden lisääntyminenkin on lähinnä väärinkäsitykseen perustuva hoku. Onhan tuo hurrikaani toki ääri-ilmiö, mutta kun vastaavaa on sentään havaittu tapahtuvan joskus aiemminkin, niin eihän siitä vielä silloin saa sitä lisääntymistä aikaiseksi.

Normaalista pakkasesta ja normalisoituvasta jäätilanteesta ei niistäkään saa kovin paljon ilmastonmuutosta esille. Globaalisti toki on näin El Niñon aikaan lämmintä.

Itse asiassa suunnitteilla oli artikkeli vähän oudosta bakteeritutkimuksesta ja sen uutisoinnista, jolla tutkimuksella olisi ilmastomerkitystäkin. Se sai nyt vähän lykkääntyä, koska ei niillä bakteereilla ole mitään isompaa hätää kumminkaan. Alex vain on vaarassa kuoleentua jo ensi viikon alussa.

One response to “Sääuutisia tammikuun 15. päivänä 2016


  1. Yllä toivottavasti näkyvän kuvan perusteella oletin, että Alex jaksaa maanantaihinkin asti.
    Nyt joudunkin ilmoittamaan, että Alex-hurrikaania ei enää ole. Käy ilmi noista oikean palstan hurrikaanilinkeistänikin. Jotain myrskyn jäänteitä esiintynee edelleen.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.