Uusi tutkimus: Jäävuoret vahvoja CO2:n poistajia


Kuva 1. Ilmastopelottelun erääksi tunnuskuvaksi muodostunut Twaites-jäätikkö. Kuvalähde: Wikipedia/NASA

Kuva 1.Twaites-jäätikön hyllyä poikimista odottamassa. Kuvalähde: Wikipedia/NASA

Luis P. A. M. Duprat ja kumppanit ovat tutkineet jättikokoisia Etelämeren jäävuoria (Linkki). Niiden merkitys hiilidioksidin poistajina on paljon aiemmin uskottua suurempi. Jopa niin, että EurekAlert otsikoi jättijäävuorien olevan avainroolissa CO2:n poistamisessa ilmakehästä (Linkki). Vaikutusmekanismi on jäävuoren tuoman ravinteen aiheuttama planktonin kukinta. Ilmiö on aiemminkin havaittu, mutta nyt sen suuruus on saatu tarkemmin määritettyä.

Mielestäni on aivan järkevää ajatella, että vastaavan kokoluokan jäävuoret Grönlannin liepeillä tuottavat samantapaisen hiilinielun.  Eikä mielestäni ole edes pois suljettu sekään, että pienempikokoistenkin jäävuorien hiilinieluvaikutus olisi aliarvioitu. Onhan vähän vaikea kuvitella, että ravinteet olisivat erityisesti konsentroituneet isokokoisiin jäävuoriin. Rikkimenneet ilmastomallit joudutaan jälleen korjaamaan.

Mitäs tästä? Sitäpä tästä, että maailmanloppu ilmastosyistä on joko peruutettu kokonaan tai ainakin sitä on lykätty huimasti tuonnemmaksi tämän hillitsevän takaisinkytkennän vuoksi. Arvatenkin tämä harmittaa monia, jotka olisivat halunneet hyötyä hiilidioksidin lisääntymisestä tai ilmastomaailmanlopusta tavalla tai toisella. Voisinpa veikata, ettei tämä merkittävä tutkielma ylitä uutiskynnystä monessakaan tiedostusvälineessä.

 

Mainokset

One response to “Uusi tutkimus: Jäävuoret vahvoja CO2:n poistajia

 1. Joitakin linkkejä löytyy:
  http://wattsupwiththat.com/2016/01/11/inconvenient-iceberg-calving-helps-carbon-sequestration-and-is-helping-to-slow-global-warming/
  Ei mikään ihme, että WUWT uutisoi tästä. Kommenteissa vihjeitä siitä, miksi suuret jäävuoret olisivat parempia hiilidioksidin poistajia.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160111135043.htm
  SD lainaa Sheffieldin yliopiston lehdistötiedotetta, josta näkyykin olevan peräisin tuo ”avainrooli”. Se ei siis ollutkaan EurekAlertin sanavalinta.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s