Negatiivinen kasvihuoneilmiö löydetty maapallolta!


Uskomaton tieteellinen havainto maapallolta: täällä esiintyy negatiivinen kasvihuoneilmiö rajallisesti (Linkki). Siis Etelämantereen ylimmät ja kylmimmät osat saavatkin pintaansa säteilylämpöä ylemmästä ilmakehästä ja hiilidioksidin lisääminen vähentää tätä lämmitysvaikutusta pinnassa tai edistää lämpimän yläilmakehän säteilyä avaruuteen. Jotain tuollaista ainakin Holger Schmithüsen ja kumppanit tutkielmassaan esittävät käsittääkseni. Ei sillä, että olisin täydessä ymmärryksessä asian suhteen.

Näyttäisi pimeänä vuodenaikana hiilidioksidin lisäys (tutkielmassa Figure 3 June) toimivan mallinnuksessa ”normaalisti” ns. kasvihuonevaikutusta lisäävästi, muttei valoisina vuodenaikoina (esim. March, Figure 3). Jotain tekemistä auringonvalollakin?

Tähän erikoiseen tutkimustulokseen tulisi toki syventyä enemmänkin, mutta kuvaan 1 (pohjana julkaisun Figure 4) olen yrittänyt hahmottaa merkitystä kokonaisuudelle. Ensiksikin tutkimuksessa vertailuun käytetty menetelmä jättää pienet valkoiset aukot maapallon napojen ympärille, koska satelliittimittaus ei ulotus navoille. Toisekseen kartassa negatiivisina näkyvät mittaustulokset ovat aivan satelliitin näkemäalueen rajalta, joka tekee mittausvirheen mahdollisesti keskimääräistä suuremmaksi. Lisäksi olen merkinnyt karttaan katkoviivoilla karkeasti sen rajan, mikä alue maapallosta on globaalia NOAA:n GHCN-M-aineistossa ja tuloksissa (Linkki). Etelämantereen ympärillä on isompi lämpötilamittaamaton alue ja pohjoisnavan ympärillä pienempi.  Tästä seuraa mm. se, ettei lämpötilan vaihtelut Etelämantereella vaikutakaan em.  ”globaaliin” lämpötilaan, koska ilmoitettu tulos ei ole aidosti globaali.

Lämpötilahistoriaanhan tämä löytö ei oikeastaan saisikaan vaikuttaa, koska historian tulisi perustua todellisiin lämpötilamittauksiin. Tulos vain antaisi vähintäänkin osaselityksen mantereen jäähtymiselle. Toisaalta kun Etelämantereella on lämpömittareita varsin harvassa, ei ole ollenkaan mahdotonta, etteikö algoritmit olisi arvioineet nyt löydettyjä hiilidioksidijäähdytettyjä alueita todellisuuta lämpimämmiksi.

Arvatenkin globaalit ilmastomallit sisältävät myös Etelämantereen, jolloin nyt saadut tulokset aiheuttavat pientä korjaustarvetta malleihin. Pinta-alayksikköä kohti korjaustarvetta lienee useita watteja neliömetriä kohti (etumerkin vaihtuminen!), mutta pinta-alaosuus tuolla negatiivisen kasvihuoneilmiön alueella on vähäinen koko maapalloon verrattuna. Ei siis vaihtaisi globaalisti etumerkkiä mallien tuottamissa lämpötilan trendeissä, mutta tuottaisi pienen vähennyksen ennustettuun lämpötilan kasvuun hiilidioksidipitoisuuden kohotessa ilmakehässä. Kysehän on hillitsevästä takaisinkytkennästä.

Vihjekiitos nimimerkille Sähköteurastaja S24 Ilmastonmuutos -palstalta. Ehkä on myös hyvä huomauttaa, ettei Science Daily ole tietääkseni uutisoinut tästä tutkielmasta. Toisena huomautuksena sanottakoon, että kasvihuoneilmiö-termiä olen käyttänyt ilmastotieteestä tutulla tavalla. En väitä, että sillä olisi mitään tekemistä oikeiden kasvihuoneiden kanssa.

Linkkejä

http://judithcurry.com/2015/07/06/new-research-on-atmospheric-radiative-transfer/ (Linkki) Blogi, jossa annetaan selitys negatiiviselle kasvihuoneilmiölle. Curry suosittelee Holger Schmithusenin väitöskirjaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.