Myrskyjen väheneminen on haitallinen ilmastonmuutos?


Kuva 1. Lähdeviite: „Wasser über Deck und Luken WNA“ von Buonasera - Rechteinhaber und eigenes Foto. Lizenziert unter CC BY-SA 3.0 über Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wasser_%C3%BCber_Deck_und_Luken_WNA.png#/media/File:Wasser_%C3%BCber_Deck_und_Luken_WNA.png

Kuva 1. Lähdeviite: „Wasser über Deck und Luken WNA“ von Buonasera – Rechteinhaber und eigenes Foto. Lizenziert unter CC BY-SA 3.0 über Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wasser_%C3%BCber_Deck_und_Luken_WNA.png#/media/File:Wasser_%C3%BCber_Deck_und_Luken_WNA.png

Säätiöpohjainen ilmastouutissivusto The Climate News Network pääsi yllättämään minut. Otsikossaan se kertoo, että globaalilla lämpenemisellä voi olla haitallisia paikallisia vaikutuksia (Linkki). Artikkelissa viitatuista tutkielmista toinen käsitteli sitä, miten myrskyt vähenevät. Ilmastonpelottelun vanha myyttihän on ollut, että haitalliset myrskyt lisääntyvät (Linkki), kun ilmasto lämpenee syntiemme tähden.  Nyt sitten kerrotaankin, että ilmastonmuutos vähentää hyödyllisiä myrskyjä.

Tästä tulee hieman epäluuloinen olo. Onko nyt käynytkin niin, että koska ilmaston lämpeneminen ei lisää myrskyisyyttä, myrskyjen hyödyt on kaivettu esille ja saadaan taas syyllistettyä ihmistä myrskyjen vähenemisestä? Vai onko olemassa kahdenlaisia myrskyjä: haitallisia, joita ihmiset aiheuttavat ja hyödyllisiä, joiden esiintymistä ihmiset estävät?  Vai onko sittenkin se ”voi olla” ymmärrettävä myös ”voi olla olematta”?

Näiden vaikeiden ja ehkä ratkaisemattomien kysymysten taakoittamina joutunemme ylittämään vuodenvaihteen aikarajan. Varommehan kiihdyttämästä tahi vaimentamasta myrskyjä.

Toivotan kaikille Iloista Uutta Vuotta 2016!

Linkkejä

http://www.nature.com/articles/srep17491 (Linkki) Viitattu myrskytutkielma.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/pifc-cho121015.php (Linkki) Uutisointia edellisestä.

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/uoca-cwa120915.php (Linkki) Climate News Networkin artikkelissa mainuttu toinen tutkielma Eurekalertissa uutisoituna. Pohjoisen pilvisyyden haittoihin tai hyötyihin en tässä puuttunut, tämä on vain täydellisyyden vuoksi mainittu.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.