Kohta SOI…


Kuva 1.

Kuva 1.

Vuodenvaihteessa tehdään katsauksia menneeseen ja ennusteita tulevasta. Jälkimmäiseen sorruin ainakin vuoden 2013 lopuksi tässä blogissa.  Nyt on taas mahdollisuus.

Kuva 2.

Kuva 2.

Kuvassa 1 näkyy viime vuosien SO-indeksi (Linkki), joka saadaan Tahitin ja Australian Darwinin välisestä ilmanpaine-erosta. Vastoin miltei kaikkia tilasto- ja ilmastotieteen periaatteita olen vetänyt ennustekäyrän indeksin heinäkuusta 2015 alkavista 30 vrk:n tasatuista arvoista tältä vuodelta ensi vuoden loppuun. Trendisuora näyttää leikkaavan jo helmikuun 2016 aikana indeksiarvon -8 tason. Tämä (tai vaihtoehtoisesti -7) tarkoittaisi neutraalia ENSO-tilaa.  Vuoden 2016 lopulla on hyvät mahdollisuudet päästä jo La Niña -tilaankin.

Kuva 2, jossa näkyy eri Nino-aluiden pintalämpötilapoikkeamat, antaa vain vähäisen tuen ennusteelleni. Se tuki tulee siitä, että sentään kaikki eri Nino-alueet ovat jäähtymässä viimeisen viikkomittauksen perusteella. Tämänkertaisen El Niñon huippu on ilmeisesti ohitettu, mutta kaikki käyrät ovat edelleen vahvasti El Niño -lämmöissä.

Kuvassa 3 on Tyynenmeren yläkerroksen lämpötilakehitystä 300 m syvyyteen asti. Kuvaajan alue ei täysin kata El Niñon toiminta-aluetta Etelä-Amerikan rannikon puuttuessa, mutta sisältää myös eteläisempiä ja pohjoisempia merialueita Tyyneltämereltä.  Kuvaajassa nyt vallitseva meren jäähtymisnopeus riittää aivan hyvin ennusteelleni.

Kuva 4 esittää IRI-tutkimusorganisaation koostaman Nino3.4 -alueen merenpinnan lämpötilaennusteparven. Keskiarvot eivät kumoa kuvassa 1 näkyvää ennustettani, joskaan IRI-kuvaajan aika-akseli ei ihan riitä vuoden 2016 loppuun. Pikemminkin sanoisin, että tukeahan tässäkin tulee.

Kuva 5. Tyynenmeren yläkerroksen lämpötilojen kehitys päivänsaajalla. Lähde: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/index.shtml

Kuva 5. Tyynenmeren yläkerroksen lämpötilojen kehitys päivänsaajalla. Lähde: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/index.shtml

Kuva 5 selvittänee edellä olevien kuvaajien osittaista ristiriitaisuutta. Kyse onkin pääosin vaihe-erosta, kun mitataan lämpötilaa aivan meren pinnasta tai sitten meren 300 m yläkerroksesta. Tässä voivat lämmin ja kylmä vesi esiintyä samaan aikaan päällekkäin, jolloin lämpötilan muutos ei näy pinnassa.

Otsikkooni viitaten voinee sanoa, että kohta SOI siirtyy neutraaliin vaiheeseensa. Mielestäni hieman tinasta katsomista vahvemmin perustein saatan myös sanoa, että La Niña alkaakin jo ensi vuoden lopulla. Se on sitten menoa, kun se alkaa, alkaapa milloin tahansa. Vuodesta 2016 ei taida tullakaan ennätyslämmintä vuotta, eikä ainakaan vuosista 2017, 2018 …

Advertisement

One response to “Kohta SOI…

  1. http://www.bbc.com/news/world-35197887
    Nasa näkee asiat uhkaavina. Ainakaan BBC ei mainitse mitään El Niñon hyvistä puolista, vaan käyttää sanoja ”bad”, ”blamed” ja ”worst floods”. Tulvien osalta usein on kysekin haitoista, joskin joskus niihin liittyy kauankaivattuja sateita kuiville alueille.
    NASA ei siis näe heikkenemisen merkkejä El Niñossa. Tästä tuleekin hyvä vertailukohta omaan ennusteeseeni.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.