Fossiilipäästöt vähenivät, miksei CO2 vähene ilmakehästä?


Kuvasta 1 näkyy, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus jatkaa kasvuaan.

Kuvasta 2 näkyy, että fosiiliset hiilidioksidipäästöt ovat loivasti vähentymässä tänä vuonna. Ihme sekin, mutta eikö samalla ilmakehän hiilidioksidipitoisuudenkin tulisi vähetä?  Onhan ihmistekoisten päästöjen kohde juuri ilmakehä, jolloin mitään välivarastointiviivettä ei voi esiintyä.

Kuva 3. Ihmisperäisiä hiililähteitä ja luontaisia hiilinieluja. Lähde: http://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/15/presentation.htm

Kuva 3. Ihmisperäisiä hiililähteitä ja luontaisia hiilinieluja. Lähde: http://www.globalcarbonproject.org/carbonbudget/15/presentation.htm

Kuvasta 3 saattaisi löytyä vastaus tähän itse aiheuttamaani ajatusvirheeseen ja siitä johtuvaan kysymykseen. Vaikka päästöjen vaikutus ilmakehään onkin melko viiveettömästi nähtävissä ilmakehän CO2-pitoisuudessa, (muut) hiilinielut eivät ole (vielä) tasoissa päästöjen kanssa. Siis tasainen nykytason CO2-tuotto ilmakehään johtaisi pitoisuuden kasvuun niin pitkään kuin nielut olisivat alimittaisia. Niinpä vähäinen päästöjen vähennyskään ei aiheuta etumerkin vaihtumista ilmakehän CO2-pitoisuuden kuvaajassa. Parhaimmillaan se voinee näkyä kulmakertoimen pienentymisenä.

Toivon, ettei tämä blogiartikkelini olisi ihan hukkaan heitetty kumminkaan, vaikka lähtökohtana olikin oma ajatusvirheeni. Ensiksikin, sama virhe voisi olla jollakulla toisellakin. Toisekseen mm. kuvan 2 käyrät kertovat paljon. Päästöjen vähennys ei tarkoita välttämättä tuotannon lamaa, vaan voi johtua myös jatkuvasta teknologisesta tehostumisesta. Pienemmällä kivihiilienergiankin panostuksella saadaan isompi tuotto, josta kertoo alaspäin suuntautuva käyrä.  Kolmas iloinen uutinen on, että hiilinielut kasvavat kuvan 3 esittämällä tavalla. Se tarkoittaa myös biomassatuotannon kasvamista, joka osaltaan ehkäisee globaalia nälänhätää.

2 responses to “Fossiilipäästöt vähenivät, miksei CO2 vähene ilmakehästä?

  1. Juurikin siinä kulmakertoimessa pitäisi kohta näkyä muutos, jos päästöt alkavat vähenemään. Päästöjen puolituksen pitäisi tehdä sen, että CO2-pitoisuus pysyisi vakiona, koska nyt vain puolet päästöistämme jää ilmakehään. Jos Mauna Loan käppyrä vaan jatkaa tiukasti samassa suunnassa päästövähennyksistä huolimatta, siitä se varsinainen riemu vasta syntyykin.

    Liked by 1 henkilö

    • Tämä notkahdus ihmiskunnan CO2-päästöissä lienee kuitenkin vielä tilapäistä. Monella maalla on vielä elintaso nostamatta lähemmäksi maapallon keskitasoa ja se vaatii energiaa, jota saa monesti edukkaimmin kivihiilestä. Jos Intia olisi jo saanut torium-voimalansa markkinoille, päästöttömiäkin vaihtoehtoja voisi olla. Tuulienergiahan ei ole vaihtoehto kivihiilelle.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.