Vaisuhko hurrikaanikausi 2015 Atlantilla


Kuva 1. Hurrikaani Joaquinin reitti.

Kuva 1. Hurrikaani Joaquinin reitti.

Vuoden 2015 Atlantin virallinen hurrikaanikausi päättyi marraskuun lopussa, eikä kauden jälkeen tulevia,myöhästyneitäkään hurrikaaneja näy. Tämän kauden hurrikaanien kokonaisenergia jäi vielä vähän alhaisemmaksi kuin vaisuna viime vuonna 2014 (Linkki), ollen nyt 58% vertailutasosta. Lukumääräisesti nimettyjä trooppisia myrskyjä oli tänä vuonna vähän enemmän (11 vs. 8), mutta varsinaisissa hurrikaaneissa tilanne olikin päinvastoin ( 4 vs. 6). Globaalisti vielä jatkuva syklonikausi on ollut energiassa mitattuna hieman keskimääräistä voimakkaampi (139% verrattuna normiin 100%), mutta juuri Panaman kannaksen toisella puolella, itäisellä Tyynellämerellä, hurrikaanienergiaa on ollut jaossa kaksinkertaisesti normaaliin verratuna. Jos satutte törmäämään uutisiin, joissa puhutaan hurrikaaniennätyksistä, niin ne koskevat todennäköisimmin Amerikan puoleista Tyyntämerta. Muuallahan sykloneita ei sitten kutsutakaan hurrikaaneiksi.

Kuvassa 1 näkyy kauden voimakkaimman, hurrikaaniluokkaan 4 päässeen, Joaquin-myrskyn reitti. Erikoista tässä hurrikaanissa oli se, että sen jäännökset vaikuttivat vielä Portugalissakin. Erikoista oli myös se, että Joaquin upotti ison rahtilaivan (Linkki). Ei tietenkään ole erikoista, että hurrikaani pystyy laivan upottamiseen, vaan erikoista on se, että nykyaikana laiva menee hurrikaanin reitille. Osasyynä saattoi olla huonokuntoiselle alukselle tullut moottorivika tms. Joaquinin 34 hengen uhrimäärästä 33 tuli tästä haverista.

Kuva 2. Atlantin satelliittiaikaista myrskyhistoriaa.

Kuva 2. Atlantin satelliittiaikaista myrskyhistoriaa lukumäärinä.

Kuva 2 kertoo, että Atlantin syklonit ovat olleet viime vuosikymmeninä lievässä kasvussa. Huippu on saavutettu kuitenkin jo vuonna 2005, joten syklinen vaihtelu selittänee ison osan (näennäisestä) trendistä.

Koko kausi näkyy kuvan 3 aikajanassa. Tyypillistä siinä on, että huippu osuu syyskuulle. Pieni poikkeus säännöstä on trooppinen myrsky Ana, joka putkahti esille jo toukokuun alkupuoliskolla, ennen virallista kauden avausta.

Kuva 4. Ennusteiden osuvuus kaudella 2015.

Kuva 4. Ennusteiden osuvuus kaudella 2015.

Kun aikoinani esittelin ”Tarkimman ennusteen hurrikaanikaudelle”, niin sehän meni kaudella 2014 pahasti pieleen. Tällä kaudella sentään yksi maksullinen ennustustoimisto oli epätarkempi nimettyjen myrskyjen osalta. Muutoin vain TSR:n huhtikuun ennuste osui kohdilleen ilman haarukointia. Jos joku on oiken tarkkana, niin kerron, että UKMOn ennuste on siksi tarkempi kuin CSU:n kesäkuun 1. päivän ennuste, että UKMO:n enusteessa on huomioitu vain virallinen kausi, jolle he ennusteensa ovat tuottaneet.  Varsinaisten hurrikaanien ja suurhurrikaanien osalta lukumääräisesti ennustetoimistoilla ei ole isoa virhettä, mutta jo yhden myrskyn virhe on luokkaa 50%. ”Tarkin” ennuste on pahiten pielessä näissä luokissa.

Palataan Atlantin hurrikaaneihin ensi vuonna, jos Herra suo.

 

One response to “Vaisuhko hurrikaanikausi 2015 Atlantilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.