Miksi Marsissa on heikko kasvihuoneilmiö? Osa 2


Kuva 1. Planeetat Maa ja Mars suhteessa. Kuvapohja: Wikipedia/NASA

Kuva 1. Planeetat Maa ja Mars suhteessa. Kuvapohja: Wikipedia/NASA

Tähän mennessä tapahtunut: olemme todenneet (Linkki), että Marsin kasvihuoneilmiö vaikuttaa vähäiseltä, vaikka hiilidioksidin määrä siellä on parikymmenkertainen Maan ilmakehän CO2-määrään nähden ja olemme olleet tyytymättömiä havaitun eron selityksiin.

Marsin kasvihuoneilmiöstä voisi olla periaatteessa mahdollista määrittää hiilidioksidin yleinen ilmastoherkkyys, jos oletettaisiin, että luonnonlait ovat samat kaikkialla ja että planeettojen eroavuudet eivät sotke olennaisesti tuloksia. Marsissa eivät ainakaan muut kaasut pääse suuresti sotkemaan ilmastoherkkyysmääristystä.  Varmaan on hyvä tuota faktat esille: NASA on  Marsia eniten tutkinut organisaatio, joten uskonemme sen faktasivuun (Linkki). Taulukosta löytyy planeetan teoreettinen albedohuomioitu mustankappaleen lämpötila: 210,1 K ja mittauksista saatu planeetan kaasukehän (pinta)keskilämpötila: n. 210 K. Tästä päässälaskettu universaali CO2:n ilmastoherkkyys on n. 0 K.

Saamamme ensimmäinen vastaus kysymykseemme on: Marsissa on heikko, tai tarkemmin sanottuna olematon, kasvihuoneilmiö, koska sen kaasukehä koostuu suurelta osalta hiildioksidista, jonka ilmastoherkkyysarvo on nolla.

Oliksiko tähän hyvä lopettaa?  Ehkä jatkan vielä kolmannessa osassa asian käsittelyä. Epäilen sentään, ettei tulokseni olekaan universaali, vaan se saattaa päteä vain nykyisessä Marsissa virherajojen puitteissa. Onhan Maan ilmakehää tutkittu paljon tarkempaan ja siitähän on nollasta eroavia ilmastoherkkysarvioita tehty jo pitempään.

Linkkejä

http://rabett.blogspot.fi/2007/07/pressure-broadening-eli-has-been-happy.html (Linkki) Fyskokemistiksi olettamani nimimerkki kumoaa spektriviivojen paineleviämisen merkityksen Mars-Maa -vertailussa.

http://clivebest.com/blog/?page_id=6048 (Linkki) Luettelossa fyysikko Clive Bestin blogin CO2-kasvihuonekaasuartikkelit. Komenttina näkyy yllä esitetyn tuloksen kanssa sopusointuinen väite.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marsin_kaasukeh%C3%A4 (Linkki) Wikiartikkeli Marsin kaasukehästä. Esitetty kasvihuoneilmiö 5…10°C.

http://web.archive.org/web/20060827100044/http://www.astro.helsinki.fi/~mvaisala/marsilma.pdf (LinkkiPDF) Suomenkielinen Mars-esittely, jonka tiedot ovat vuoden 2004 tasolla. Pölyn esitetään aiheuttavan kasvihuoneilmiötä. Em. wikiartikkelin lähde.

http://www.researchgate.net/publication/11808536_Kasting_J._F._CO2_condensation_and_the_climate_of_early_Mars._Icarus_94_1-13 (Linkki) Kastingin klassikkotutkimus Marsin ilmastosta ja sen historialllisista mahdollisuuksista. Lyhyesti: CO2 ei riitä lämmittämään Marsia yli veden sulamispisteen.

http://www-mars.lmd.jussieu.fr/mars/publi/science97.pdf (LinkkiPDF) Forgetin ja Pierrehumbertin yritys saada Marsin ilmastohistoriaan ”riittävästi” lämpöä hiilidioksidipilvistä.

http://folk.uio.no/gunnarmy/paper/myhre_grl98.pdf (LinkkiPDF) Myhren ja kumppaneiden arvio maan ilmakehän CO2-ilmastoherkkyydestä.

 

Advertisement

2 responses to “Miksi Marsissa on heikko kasvihuoneilmiö? Osa 2

  1. Jostain luin, että Marssin kaasukehässä on runsaasti pölyä, joka vaikuttaa lapse-rate-ilmiöön.

    Tykkää

    • Varmasti pöly jotain vaikuttaa. Tuossa artikkelin Linkkejä-osiossa on yksi, missä sen arvellaan lisäävän kasvihuonevaikutusta. Pölyä esiintyy enemmän, kun aurinko paistaa kovimmin. Ainakin näkyvän valon pääsy pinnalle jää alle teoreettisen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.