Uutta tietoa kenguruiden suolistokaasuista


Kuva 1. Macropus fuliginosus.

Kuva 1. Macropus fuliginosus.

Puolitoista vuotta sitten kirjoittelin artikkelin suolistokaasukemiasta, koskien märehtijöitä ja kenguruita. Tuolloin kenguruiden uskottiin olevan vähäpäästöisempiä niiden suoliston erilaisen bakteerikannan vuoksi. Nyt uusimassa alan tutkimuksessa tuo käsitys on kyseenalaistettu (Linkki). Ensiksikään eroa sittenkään ole niin paljon lehmän ja kengurun välillä ja eron arvellaan johtuvan kengurun erilaisesta suoliston rakenteesta, eikä erilaisesta mikrobikannasta.

Nyt ei siis ole tarvetta yrittää ympätä kengurun suolistomikrobeja lehmiin. Toisaalta kengurutkin säästynevät lypsämiseltä, joten asianosaiset lienevät tyytyväisiä. Kenguruiden uhka joutua lihantuottajiksi ei kuitenkaan kokonaan hälvennyt.

Onhan tämä ikävä uutinen näin Pariisin ilmastokokouksen alla. Nautojen ja lampaiden suolistokaasupäästöleikkauksia ei voidakaan juhlia. Toivon kokousedustajien selviävän tämän yli turhaan pidettelemättä hengitystäänkään.

Linkkejä

http://www.vice.com/read/kangaroo-farts-are-unlocking-ways-to-tackle-climate-change (Linkki) Pirtsakka australialaisuutisointi tutkimuksesta.

http://www.theguardian.com/science/2015/nov/05/kangaroo-farts-could-have-implications-for-farmers-in-climate-change-fight (Linkki) The Guardian uutisoi toiveikkaasti.

2 responses to “Uutta tietoa kenguruiden suolistokaasuista

  1. Ehkä ilmastokirkko vielä ratkoo tuota polttavaa ongelmaa vaatimalla suolistokaasusuodattimet kaikkiin eläinsuojiin, koirankoppeja myöten? Luonnossa vapaina liikkuvien eläinten päästöt ovat toki hyvin vaarallisia, vaikka suurimmat lajipopulaatiot käyttävät tiedostavasti kasvisravintoa. Juutuupissa on varoittavia terveisiä kaikille kasvissyöjille, linkki: https://www.youtube.com/watch?v=PSKQ3ZNQ_O8

    Tykkää

    • Kiitos kommentistasi ja valaisevasta videolinkistä!
      Ihmiskunnan kasvisravinnon syöjät joutunevat vielä tarkempaan metaanisyyniin, kunhan tutkimus etenee.

      Toisaalta eläinperäisestä ravinnosta, kuten esimerkiksi kananmunan syönnistä vapautuu rikkiyhdisteitä, joilla on mitä todennäköisimmin ilmakehää jäähdyttäviä vaikutuksia sulfaattiaerosolien muodostumisen kautta.
      Suolistokaasukemia on ympäristötieteenalana vasta vaipoissaan.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s