Kerava jälleen hyödyntämässä aurinkoenergiaa


Kuva 1. Keravan aurinkovoimalan alue idästä päin nähtynä.

Kuva 1. Keravan aurinkovoimalan alue idästä päin nähtynä.

Kuva 2. Keravan aurinkovoimalan alue moottoritieltä nähtynä yhdistelmäkuvassa. Taustalla Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen Keravan toimipaikan rakennuksia.

Kuva 2. Keravan aurinkovoimalan alue moottoritieltä nähtynä yhdistelmäkuvassa. Taustalla Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen Keravan toimipaikan rakennuksia.

Kaikki varmaankin tietävät, että Järvenpäästä etelään seuraava rautatieasema on Keravalla, joka on pieni paikkakunta. Nyt sinne rakennetaan aurinkoenergiaa hyödyntävä voimala. Aiemmin Keravalle on rakennettu mm. aurinkokylä, joka käyttää tavanomaista kaukolämpöä eikä aurinkolämpöä. Toimii edelleenkin ihan hyvin. Tästähän jo kirjoittelinkin viime vuoden (2014) elokuun lopulla.

Kuvauspäiväni oli perjantai ja 13. päivä. Siksi sattui synkkä ja syksyinen sää. Aurinko ei paistanut ja oli alempaa kuvaa otettaessa varmaankin liki taivaanrantaa. Onni onnettomuudessa oli se, että voimala-alue on vielä vain aidattu sorakenttä ilman paneeleja, auringon paisteettomuudesta johtuvia tuotantotappioita ei päässyt vielä muodostumaan.

Sattumalta näin Keski-Uusimaa-lehdessä jutun Keravan Energia OY:stä. Sehän on kaupungin energiayhtiö ja varmasti kannattava laitos keravalaisille.  Uutisen mukaan osinkoa ei jaeta, vaan tarjotaan kaupunkilaisille edullisempaa sähkön siirtomaksua. Kuulosti ihan järjelliseltä toiminnalta. Samassa uutisessa mainittiin kolmasosan aurinkovoimalan paneeleista varatun jo vuokraajille tai lunastajille.

Aurinkovoiman nettisivustolla kerrotaan, että yhden aurinkopaneelin n. 50 € vuosivuokrasta hyvitetään sähkölaskussa n. 10 € paneelin tuottaman sähkön perusteella. Vihreä matemaatikko laskee äkkiä, että jos hän vuokraa kymmenen paneelia, hyvitystä tulee ehkä jopa 100 €. En kehota enkä käske, jokainen tekee omat laskelmansa.

Olettaisin, että Keravan Energia pyrkii palvelemaan asiakkaitaan ja osa heistä ja yhtiön hallituksestakin halunnee aurinkoista vaihtoehtoa. Nyt toteutettava voimala on kaiketi melko vähäinen investointi yhtiölle. Mikä kuitenkin on pieni harmi, niin aurinkovoimala kytkettäneen suoraan valtakunnan verkkoon eikä sen tuotantoheilahtelua tasattane automaattisesti Keravan Energian toimesta. Tämä harmitteluni johtuu lähinnä siitä, että olen pitänyt epäoikeudenmukaisena kilpailutilanteena sitä, että sattumaenergian tuottajat saavat aiheuttaa vaihteluja verkkoon, jonka tasaaminen jää muiden yhtiöiden harteille. Nyt sitten Keravan Energia tekee sen saman, mitä ”puhdas” aurinkovoimayhtiökin tekisi. Korjaan tämän väittämäni, jos saan korjaavaa informaatiota.

Kuvat: kuten muulloinkin, ellei toisin mainittu, blogistin ottamia.

Linkkejä

https://www.keravanaurinkovoimala.fi/fi/ (Linkki) Aurinkovoimalan kotisivut.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/06/haluatko-helsingin-vihrean-kuplan.html (Linkki) Ilmastorealismia blogin arvio aurinkopaneelin vuokrauksen kannattavuudesta Helsingissä.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/07/katumuskirjoitus-kun-aurinkopaneelit.html (Linkki) Blogikirjoitus aurinkopaneelien myynnin sujumisesta Helsingissä

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/08/keravan-energian-huima-loikka-kohti.html (Linkki) Ilmastorealismia blogin arvio aurinkopaneelin vuokrauksen kannattavuudesta Keravalla yms. Yhden paneelin kokonaisvuosituotto on näemmä hieman nyt korkeammaksi arvioitu kuin elokuussa (ks. 1. linkki tässä listassa).

Nyt uutuutena yhteydenottolomake. Tavanomaiset näkyvät kommentit tuonne vielä alemmaksi, kuten ennenkin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.