El Niño kukkeimmillaan


Kuva 1. Aineistolähde: BOM.

Kuva 1. Aineistolähde: BOM.

Kuva 2.

Kuva 2.

ENSO-sääilmiön El Niño -vaihe on saavuttamassa tämänkertaisen huippunsa tässä kuussa tai viimeistään joulukuussa, jos ennusteisiin on uskomista. Kuten kuvasta 1 näkyy, aina ei ole ollut.  Kuvaajassa näkyvät epäonnistumiset ovat kuitenkin koskeneet El Niñon alkamista, eivät sen loppumista. Kuten kuva 2 kertoo, El Niño on sentään ainakin vuoden 1950 jälkeen loppunut alle kahdessa vuodessa alkamisestaan, joten loppumisen ennustaminen osunee helpommin kohdilleenkin. Kuvassa 3 on ennuste, jonka mukaan El Niño loppuisi ensi kesänä, tai paremminkin, ettei se loppuisi ennen ensi toukokuuta. El Niñon ennustettavuudessa on kevään ja kesän vaiheessa heikoin kohta, joten tuostakaan käyrästä ei sinänsä kannattaisi viivaa vetää reunaa pitemmälle, mutta Australian BOM antaa kuitenkin tukea suoran jatkamisellekin (Linkki). Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että BOM pitää neutraalina alueena väliä -0,8°C…+0,8°C. Tämä on puolisen astetta leveämpi lämpötilaväli kuin esim. NOAA:lla.

Kun katsotaan Wikipedian El Niño -artikkelia (Linkki), siinä ainakin tällä hetkellä jätetään taitavasti mainitsematta mitään positiivista tästä säätilasta. Niinhän se tietenkin normaali uutisointikin on katastrofipainotteista, ettei muutaman prosentin satoisuuden lisäys ole mikään uutinen pensaikkopaloon verrattuna. Lyhytaikaisia taloudellisia haittavaikutuksia El Niño aiheuttaa seitsemässä maassa (Linkki), kun muut maat saattavat hyötyä siitä.

Atlannin hurrikaanikausi on tyypillisesti vaisu El Niño -vuotena, niin tänäkin vuonna. Kalifornian kuivuuskausi saanee jotain helpotusta sateiden muodossa (Linkki). Kun sateet tuskin tulevat tihkuna, niistä seuraa vahinkojakin, mutta kokonaisuus on silti helposti positiivinen. Vahingot vain uutisoidaan isommin otsikoin.

Kuva 3. Eräs ennuste El Niñon tulevasta kehityksestä.

Kuva 3. Eräs ennuste El Niñon kehityksestä.

Kuvissa 4…6 on NOAA:n esittämänä pintalämpötilojen syyskuisia poikkeamarvoja. Itse olisin näkemässä, että merien lämpötila on ollut useamman vuoden nousuvaiheessa, kun maalämpötila on selkeämmin kohonnut vasta tänä vuonna, kun tarkastellaan viimeisempiä vuosia. Siinä voisi siten olla osaltaan näkyvissä Tyynenmeren pitempään jatkunen melkein El Niño -tila ja nyt menossa oleva, varsin täysimittainen El Niño.

Kuva 4. Merien pintalämpötilakehitys NOAA:n mukaan.

Kuva 4. Merien pintalämpötilakehitys NOAA:n mukaan.

Kuva 5. Maaperän pintalämpötilan kehitys NOAA:n mukaan.

Kuva 5. Maaperän pintalämpötilan kehitys NOAA:n mukaan.

Kuva 6. Keskimääräisen pintalämpötilan kehitys NOAA:n mukaan.

Kuva 6. Keskimääräisen pintalämpötilan kehitys NOAA:n mukaan.

Noista kolmesta viimeisestä kuvasta käy ilmi sekin, että merillä on maapallon pintalämpötilakehityksessä määräävin osa, onhan viimeisen kuvan yhteenveto lähempänä meren kuin maan trendiäkin. Erityisesti näin voimakkaan El Niñon aikaan voisi nähdä pintalämpötilakehityksen menevän meri edellä. Jää nähtäväksi vuoden 2017 loppuun, riittääkö seuraava La Niña muiden tekijöiden keralla kääntämään kehityksen viilenemiseen. Tätä olen kuitenkin veikannut.

Linkkejä

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/index.shtml (Linkki) Viikottainen raportti ENSOsta.

http://www.bom.gov.au/climate/enso/indices.shtml?bookmark=nino3.4 (Linkki) Australian ilmatieteenlaitoksen BOM:in graafisivu Nino3.4-alueen pintalämpötilasta. Graafisivuilla on linkit aineistosivuille.

http://www.bom.gov.au/climate/enso/nino_3.4.txt (Linkki) BOM:in 3.4-graafia vastaava aineistosivu. Tämä on yksi kuvan 1 aineistolähdesivuista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s