Satelliittimittaukset vaikeasti tarkistettavia?


Kuva 1. Lähde: http://darksnow.org/

Kuva 1. Korjaamaton albedomuutos Grönlannista. Lähde: http://darksnow.org/

Olen pitänyt satelliittimittauksia ensiksikin kattavampina kuin yksittäisiin paikallisiin mittareihin perustuvat määritykset. Näin varsinkin pintalämpötilassa, jota on mitattu jo pitkään satelliiteista. Joissakin vähemmän aikaa käytössä olleissa satelliittimittauksissa olen joskus lastentauteja epäillytkin. Vaan nyt tuli jälleen uusi yllättävä satelliittimittausvirhe esille (Linkki). Kyse on siitä, ettei Grönlannin jäätikön kuivat lumet olekaan mustuneet noesta tai pölystä, vaan tämä havaittu mustuminen on johtunut satelliitin ilmaisimen ikääntymisilmiöstä tai vastaavasta. Mikäli ymmärrän tämän virheen mittakaavan oikein, oheisessa kuvassa (1) Grönlannin keskialueen tulisi olla täysin valkoinen ja muilla alueilla saattaisi olla yhden portaan sävyn muutos paikoittain.

Tämä Terra-satelliitin Modis-mittauksien virhe ei siis ollut kovin iso Grönlannin lumilla, mutta virheet ehtivät ilmeisestikin kasvaa kymmenkunta vuotta ennen havaitsemistaan. Eikä Modis-laite mittaa vain Grönlannin kuivaa lunta, vaan koko maapalloa eri aallonpituuksilla (Linkki). Jos lämpötilamittauksiin olisi hitaasti uinut samanlainen yli yhden prosentin virhe, se tarkoittaisi yli kahden celsiusasteen lämpenemistä tai viilenemistä. Ilmeisestikään näin suurta virhettä ei voi päästä lämpötila-aineistoon huomaamatta.

Kun satelliitti kattaa laajan alueen, aivan vastaavanlaista mittausta ei maanpinnalta helposti saakaan. Tällöin ero maamittauksen ja satelliittimittauksen välillä voidaan tulkita laajemman ympäristön keskiarvoksi, ja mittalaitteen virhe jää havaitsematta. Harvemminpa sitä sitten on mahdollisuutta käyttää toista tai kolmatta satelliittia vertailumittauksiin.

Tämän viikon eteläistä mannerjäätä käsitellyt artikkelini (Linkki) sivusi sekin satelliittimittausten virhettä, mutta uusimman tutkimustuloksen ero aiemmista johtui käsittääkseni kuitenkin aineiston analysoinnin eroista eikä eroista satelliittien tuottamassa raaka-aineistossa. Erityyppinen vaikeus satelliitimittauksissa, näin näkisin.

Ollaanpa kuulolla, poikiiko viittaamani Polashenskin ja kumppaneiden tutkimus laajempiakin oikaisutarpeita ilmastonlämpenemisesityksiin.

Linkkejä

http://www.geologinenseura.fi/geologi-lehti/4-2015/Geologi_4_2015_05mhiili.pdf (LinkkiPDF) ”Musta hiili” eli noki on vaikuttamassa Grönlannin jäätiköihin. Ehkä ei kuitenkaan kiihtyvästi.

http://wattsupwiththat.com/2015/10/30/greenland-ice-melt-due-to-global-warming-found-not-so-bad-after-all/ (Linkki) Sulanut lumi on likaista Grönlannissakin, kuten artikkelin kuvasta näkyy.

http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=84499 (Linkki) Nasan albedomittaukset näyttävät vähäistä tummumista Grönlannissa, mutta koko maapallo on vailla trendiä.

2 responses to “Satelliittimittaukset vaikeasti tarkistettavia?

 1. Mitenköhän satelliittimittaukseen vaikuttaa vaihteleva pilvisyys? Voiko se aiheuttaa virhettä ja mihin suuntan?
  Voisiko stelliittimittauksia kalibroida napa-alueiden mittaustuloksilla?

  Tykkää

  • Kiitos pahoista kysymyksistäsi.
   Albedomittausten osalta voisi tästä löytyä vastausta:
   http://www2.hawaii.edu/~jmaurer/albedo/
   Eli maan pinnan albedoa mitataan kirkkaalta taivaalta.

   Pilvien albedo on monimutkainen juttu sinänsä:
   aerosols.ucsd.edu/classes/sio217a/GroupAv3paper.pdf

   Pohjoiselta napa-alueelta riittävän vakioisen alueen löytyminen mihinkään kalibrointiin voisi olla hakusessaan. Ehkä jostain Grönlannin keskiosista? Etelämantereelta saattaisi löytyä helpommin. Ehkä jotenkin niin, että jos satelliitista mitattu albedo vaikuttaisi muuttuneen Etelämantereen vakioisimmilla osilla, tulosta verrattaisiin lentokoneesta saatuun arvoon tms. Nimittäin lumen rakenteen muutos voi vaikuttaa albedoonkin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.