Jäätymis- ja sulamiskäänne samaan aikaan!


Kuva 1. Sulaako jääkarhujen jää vai vankistuuko se? Ilmastotiede vastaa: kyllä.

Kuva 1. Sulaako jääkarhuilta jää vai vankistuuko se? Ilmastotiede vastaa professori Sybren Drijfhoutin suulla: kyllä.

Tämäkin piti vielä joutua lukemaan: yhdessä ja samassa ilmastotieteellisessä tutkielmassa povataan pohjoisen merijään sulavan ja laajenevan samoihin aikoihin, näin ainakin tiedeuutisoinnin mukaan (Linkki). Professori Sybren Drijfhoutin johdolla laadittuun tutkielmaan oli kerätty 37 ilmastonmuutoksen tuottamaksi ennustettua äkillistä alueellista käännekohtaa tai kriittistä pistettä. Tutkiemasta uutisoineen Climate News Networkin artikkelin perusteella ainakin osa noista ennusteista on keskenään ristiriitaisia ja osa edelleen riippuvia siitä, kumpi vaihtoehto totetuu. Esimerkiksi arktisen alueen kylmetessä myös esitetty ikiroutaromahdus vaikuttaa kovin epätodennäköiseltä.

Mistä on kyse? Ennen muuta ilmastotieteen heikosta ennustekyvystä. Tosin joku voi myöhemmin juhlia vain niitä oikeaan osuneita veikkauksia. Jos veikkaukset kattavat vastakkaisetkin vaihtoehdot, osumien saanti voi helpottua Texasin tarkka-ampujan menetelmällä.

Toisekseen ilmastotiede ja sen mallinnukset eivät taida olla edes normaalin epätarkkoja alueellissa ennusteissaan. Ja näistähän näissä tutkielman käännekohdissa on kyse.

Erityisesti on varmaan manittava, että tutkielman 37 käännekohdasta 18 on sellaisia, että ne tapahtuvat jo ennen yhdessä sovittua 2 °C:een rajaa.  Ehkä lohdutuksena on vain se, etteivät kaikki mainitut ilmiöt ole katastrofeja ihmiskunnalle. Kuten vaikkapa se, että sula Jäämeri toimisi hyvänä laivareittinä.

Jos tämä arvovaltaisessa lehdessä ilmestynyt artikkeli pääsee vaikuttamaan ilmastopolitiikkaan, niin tuo vihjaus 2 °C:een tavoitteen riittämättömyydestä voisi johtaa ilmastokurjistamisen kiristyksiin entisestäänkin.

Linkkejä

http://www.pnas.org/content/early/2015/10/07/1511451112.abstract (Linkki) Tiivistelmä viitatusta tutkielmasta.

http://climatenewsnetwork.net/arctics-melting-ice-shrinks-shipping-routes/ (Linkki) Artikkeli, jossa ilmastotiede ennakoi ympäri vuoden sulaa Jäämerta vuoden 2030 tietämissä.

http://climatenewsnetwork.net/climate-scientists-say-europe-faces-a-big-chill/ (Linkki) Artikkeli, jossa ilmastotiede ennakoi pohjoiseen 20 vuoden kylmenevää jaksoa.

Advertisement

One response to “Jäätymis- ja sulamiskäänne samaan aikaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.