Kahden asteen uhka iskee jäätikkömallista


Kuva 1. Selostus tekstissä.

Kuva 1. Selostus tekstissä.

Nyt näyttää taas pahasti siltä, ettemme pääse Pariisista paratiisiiin, kun mannerjäätikköjen sulaminen uhkaa hukuttaa meidät jo ennen kahden asteen lämpötilannousua. Viittaan uuteen tiedeuutiseen Science Dailyssa (Linkki). Uutisen mukaan jo vain 1,5 °C:een nousu voisi johtaa jäähyllyjen romahdukseen ja meren pinnan monituhatvuotiseen nousuun. Uutisen taustalla on Dr Nicholas Golledgen johtama mallinnustutkimus Etelämantereen mannerjäätiköstä.

Kuva 2. Jäähyllyn katoaminen ja sen seuraukset. Lähde: Wikipedia/NOAA

Kuva 2. Jäähyllyn katoaminen ja sen seuraukset. Lähde: Wikipedia/NOAA

Ennen kuin lukijani ryntäävät ostamaan pelastusveneitä parvekkeilleen tai uhraamaan omaisuuttaan ilmastojumalille, tahtoisin lausua muutamia rauhoittavia sanoja. Ennen muuta sanonta ”voi tapahtua” kattaa myös vaihtoehdon ”voi olla tapahtumatta”. Kinastelusta kiinnostuneille vielä voitaneen kertoa, että vaatimus ”todista, ettei voi tapahtua” on vain retorinen kikka, kun ei ole todistettu päinvastaistakaan.

Kuvaan 1 olen ottanut tämän uuden mallinnustutkimuksen alauhkarajan, 60 cm vuoteen 2300 mennessä ja pari muuta merenpinnan kohoamisarviota. Kuten huomataan, 300 vuodessa jopa Mörner antaisi enimmillään valtamerien pinnan kohota Tanskan salmissa 30 cm, eli 0,3 m. Toisaalta Wikipedian esittämä nykyinen nousunopeus 3 mm/vuosi, johtaa 30 cm korkeammalle kuin tämä uusi mallinnus alimmillaan.  Pitkällä aikajänteellä meren kohoaminen on siis joka tapauksessa huomioitava rannikoilla. Paitsi Suomessa, jossa pitää huomioida maankohoaminen.

Kuvassa 2 on käsittääkseni esitetty se ilmiö, jonka uskotaan johtavan nopeampaan merenpinnan kohoamiseen. Kelluva jäähylly ei sulaessaankaan isommin nosta merenpintaa, mutta mantereelta valuvat jäävirrat kohottavat. Kuvasta puuttuvana tasapainottavana tekijänä on sitten mannerjään päälle satava lumi, joka muodostaa ajan mittaan uutta jäätikköä. Lähimerien lämpeneminen todennäköisesti johtaisi lumisateiden lisääntymiseen lähes aina pakkasella olevilla manneralueilla. Toinen kuvasta puuttuva seikka on useinkin jäähyllyn alla olevat luodot, jotka toimivat jarruina.

Laskeskelin, että Etelämantereen jäätikön 25 miljoonan kuutiokilometrin sulattaminen vaatisi n. 7,5×10^24 J, joka energiamäärä on 30-kertainen meriin 40 vuoden aikana kertyneeksi arvioituun lisälämpöön nähden.  Jos siis Etelämantereelle ei sataisi yhtään uutta lunta, sen valuminen mereen ja sulaminen neutraloisi meren lämpenemisen tuhanneksi vuodeksi. Viitatussa tiedeuutisessa vieläpä sanotaan, että meriin on mennyt 93 prosenttia ihmistekoisesta globaalista lämpenemisestä, joten mannerjään nopea sulaminen neutraloisi lähes kaiken siitäkin. Saman asian voinee sanoa niinkin, että jos mannerjäätikkö vähenisi promillen vuosivauhdilla, se jäähdyttäisi meriä ja koko maapalloa tuhannen vuoden ajan. Mannerjäätikkö ja sen sulaminen onkin näin valtaisa lämpenemistä hillitsevä palautetekijä.  Edellisesä on vielä kokonaan huomioimatta se, että sulavat jäävuoret todennäköisimmin kasvattaisivat eteläisen merijään pinta-alaa ja samalla maapallon heijastuvuutta eli albedoa. Laskelmani on tehty oletuksella, että mallinnettu nopea jäätikön valuminen mereen ja samalla jäähyllyjen häviäminen todella tapahtuisi.

Ihan viimeisenä lohtuna tuotakoon esille, että tämän uuden tutkimuksen kaksi astetta on laskettu nykyhetkestä eikä suinkaan teollistumisen alkuhetkestä, kuten alkuperäinen idea oli. Jos tämä kuvastaa muutosta ilmastotavoitteiden uudelle asettamiselle, meillä on sekä hyviä että huonoja uutisia. Ensin huonot: emme koskaan pääse eroon kahden asteen tavoitteesta, teemmepä mitä tahansa. Hyvä uutinen on se, ettei ole väliksi, ponnistelemmepa enempi tai vähempi, kahden asteen uhka ei koskaan toteudu, kun se lasketaan aina uudestaan nykyhetkestä eteenpäin.

Linkkejä

http://www.nature.com/nature/journal/v526/n7573/full/nature15706.html (Linkki) Viitatun tutkielman tiivistelmä

http://joannenova.com.au/2014/06/sea-level-rise-less-than-1mm-for-last-125-years-nils-axel-morner/(Linkki) Blogiartikkeli, jossa esillä Mörnerin tulos 0,81 ± 0,18 mm/v ≈ 1 mm/v enintään.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Merenpinnan_nousu (Linkki) Artikkeli, josta otin 3mm/v nousunopeusarvon merenpinnalle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice-sheet_dynamics (Linkki) Artikkeli jäähyllyjen ja mannerjään liikkeistä.

http://www.nodc.noaa.gov/OC5/3M_HEAT_CONTENT/(Linkki) NOAA:n merien (lisä)lämpösisällön kuvaajia.

http://www.carbonbrief.org/two-degrees-the-history-of-climate-changes-speed-limit/ (Linkki) Kahden asteen historiaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.