Biotaloutta pukkaa – muovia yritetään kepittää


Kerrankin löysin kirjoittamisen aihetta linkkilistani CO2-raportista (Linkki). Nyt nimittäin Suomeen on perustettu uusi yritys tekemään uudenlaista muovikalvoja korvaavaa tuotetta (Linkki). Vaikka itse uuden tuotteen yksityiskohdat ovat minulta jääneet löytämättä, yrityksen perustajilla vaikuttaa olevan vankka tausta paperinvalmistuksen tutkimuksesta mm. pinnoitteiden osalta. Toivotan onnea yritykselle, eikä jäljempänä esittämäni ole mikään kampitusyritys.

Vähän tunnettu tosiasia lienee, että paperikassien aiheuttamat hiilidioksidipäästöt saadaan kutakuinkin puolitettua siirtymällä muovikasseihin (LinkkiPDF). Paperinvalmistuksen isoin energiahukka on veden poistaminen, eikä tämä hukka häviä mihinkään kierrätettyä paperia käyttämällä.

Muovituotteiden ongelma ei olekaan niiden valmistuksen hiilipäästöt, vaan roskaaminen maalla ja varsinkin merellä. Tämä aiheuttaa mm. turhaa kärsimystä eläinkunnalle. Kuvassa 1 näkyy roskaista rantaa Tansaniasta. Kalvomaisten muovituotteiden osuus on kappalemääräisesti ehkä prosenttitasolla. Kyse on selkeästi kierrätyksen kehittämättömyydestä ja siitä, ettei pakkausten palauttamista palkita. Näin viivakoodiaikaan ei olisi mikään ongelma järjestää pakkausmateriaalin keräystä palautuspullojen tapaan. Samalla voitaneen päätellä, ettei uusi kalvomaista muovia korvaava materiaali yksin ratkaisi kovin isoa osuutta merien muovijätteestä, vaikka siitä tulisi menestystuote.

Kuva 1.

Kuva 1.

Jos nyt arvailee uuden Paptic-yrityksen ja sen tuotteiden menestystä, niin toki mielikuvamarkkinointi tuottaa aina jonkinlaisia tuloksia, vaikka uutuusmateriaali olisi vielä paperiakin enemmän ilmastopäästöjä aiheuttavaa. Toisaalta, jos materiaali mahdollistaa moneen kertaan käytettävän kauppakassin, sen päästöt voinevat alittaa ainakin tavallisen muovisen ostoskassin hiilidioksidipäästöt. Paha kyllä, tässä joutuu pitkälti veikkailemaan, kun ei ole havaintoja materiaalista. Jos materiaalin tuntuma iholle on useiden ihmisten mielestä miellyttävä, sille voinee löytyä moniakin uusia käyttökohteita.

Itse muuten käytän usein polymeerimateriasta valmistettua vanhaa kankaista ostoskassiani. Se on tietenkin ylivoimaisen vähäpäästöinen vaikkapa puuvillakasseihin verrattuna.

Linkkejä

https://en.wikipedia.org/wiki/Marine_debris (Linkki) Artikkeli merien roskaantumisesta englanniksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Muovij%C3%A4te (Linkki) Artikkeli muovijätteistä.

https://alumni.stanford.edu/get/page/magazine/article/?article_id=30619 (Linkki) Muovin kierrätyksestä englanniksi.

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3260516/Plastic-bag-price-hike-Twittersphere-reacts-hilarious-responses.html (Linkki) Britanniassa ollaan vasta nyt siirtymässä maksullisiin ostoskasseihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s