Ilmastosopimukset olleet haitaksi ympäristölle


Kuva 1. Kioton pöytäkirjan tilanne maittain.

Kuva 1. Kioton pöytäkirjan tilanne maittain.

Uusi taloustieteellinen arviointi tulee tulokseen (Linkki), että ilmastosopimukset ovat olleet haitallisia. Professori Harstad arvelee, että ympäristöinvestointeja on tehty vähemmän ilmastosopimuksista johtuen. Eräs havainto koski sitä, että ne maat, jotka olivat satsanneet ympäristön suojeluun, olivat vaarassa joutua satsaamaan aina lisää.

Vaikka Suomen tilannetta ennen ilmastosopimusta ei mainitakaan em. arviossa, niin todellisuudessa Suomessa oli ympäristö- ja varsinkin energia-asiat kokolailla optimoitu ja ennen Kiotoa, jolloin sopimuksen vaatimat lisäkiristykset ovat olleet Suomelle vahingollisia ja varmaan useissa tapauksissa lisänneet globaaleja päästöjä. Jos energiapihi tuotantolaitos lakkautettiin Suomessa ja vastaava tuotanto siirrettiin kuvassa 1 näkyvälle vapaan saastutuksen vyöhykkeelle, globaalien päästöjen lisääntyminen oli varsin todennäköistä. Tätä kehitystähän kuvastaa sekin, että Euroopassa päästöt ovat kulutuksesta laskettuna kasvaneet, vaikkakin tuotannon päästöt ovat supistuneet.

Harstad kaipailee pitkäaikaisemmin sitouttavia ilmastosopimuksia. Tiedä sitten, onko vahingollisuuden lisääminen edulllista edes pitkäaikaisena. Kun taloustiede kilpailee kovasti ennustekyvyttömimmän tieteenalan tittelistä, sen edustajien tulevaisuuden arvioihin ei voi suhtautua kovin suurella vakavuudella. Jo tapahtuneiden vahinkojen arvioinnissahan ei ole mukana niin paljon ekstrapolointeja, että niihin voisi voikin paremminkin uskoa.

Jos ilmastosopimuksia ei olisi tehty, asiat olisivat ympäristön kannalta paremmin. Tämä kannattaa kaikkien pitää mielessään ja tutkailla sitä, ennen kuin lähtee mukaan taas uusiin hörhöyksiin.

Linkkejä

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jeea.12138/abstract;jsessionid=052D981CDE944F82A5BE58E9929DBDAC.f02t03 (Linkki) Harstadin tutkielman tiivistelmä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kioton_p%C3%B6yt%C3%A4kirja (Linkki) Artikkeli Kioton sopimuksesta eli pöytäkirjasta.

Mainokset

One response to “Ilmastosopimukset olleet haitaksi ympäristölle

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s