Isopreeni jäähdyttää ilmastoa uskottua enemmän


Kuva 1. Isopreeni- eli 2-metyyli-1,3-butadieeni-molekyyli kahdella eri tavalla esitettynä.

Kuva 1. Isopreeni- eli 2-metyyli-1,3-butadieeni-molekyyli kahdella eri tavalla esitettynä.

Kuinka ollakaan, törmäsin James Delingpolen artikkeliin (Linkki), jossa viitattiin tutkimukseen (LinkkiPDF), jonka mukaan isopreeni jäähdyttää ilmakehää uskottua enemmän. Tutkielman otsikko ja tiivistelmä korostavat sitä (Linkki), että uutuusarvoa on nimenomaan sillä havainnolla, että isopreeniä syntyy meren pintakalvon orgaanisista aineksista valokemiallisestikin. Ilmastomallien käyttämiin arvoihin nähden todellinen isopreenituotanto saattaa ollakin yli 97% suurempi.

Sitä ei ilmeisesti juuri kukaan ole kiistämässä, etteikö ilmakehän isopreeni toimisi alapilviä muodostavana ja näin jäähdyttävänä tekijänä. Toimittaja Delingpole menee kuitenkin pitemälle, esittäen otsikossaankin, että tämä uusi havainto uhkaisi ilmastonlämpenemisteoriaa. Tätä pidin ylilyöntinä, mutta kun tutustuin tutkielman sisältöön, siellä oli kuvaaja, jossa isopreenin tuotanto kasvoi veden pH:n alentuessa.  Näin ollen isopreeni voisikin olla hidastava palaute, tai on sitä todennäköisestikin.  Se, ettei aiemmin ole osattu huomioida isopreenin abioottista kehittymistä meren pintakalvosta, olisi itsessään vain aikajanalla vakiona säilyvä virhe ilman palautevaikutusta. Eihän isopreenin pitoisuusvirhe ole aiheuttanut kuitenkaan lämpömittarivirhettä. Delingpole on kuin onkin oikean suuntaisesti, mutta määrällisesti ehkä liioitellen, hahmottanut tilanteen.

Pariisin ilmastokokous tuskin huomioi tätä lievästi kiusallista havaintoa mitenkään. Kun en itsekään näe tässä vaiheessa tätä täysin käänteentekevänä löytönä, tuo ennustamani huomiomattomuus tuskin on Pariiisin kokouksen suurin virhe.

 

Linkkejä

http://www.tropos.de/en/current-issues/press-releases/details/surface-of-the-oceans-affects-climate-more-than-thought/(Linkki) Raluca Ciurarun ja kumppaneiden tutkielman lehdistötiedote.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_surface_microlayer (Linkki) Meren pintakalvosta artikkeli englanniksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s