The Guardian: CO2 raaka-aineena


Kuva 1. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kuva 1. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Arvostettu The Guardian on julkaissut artikkelin (Linkki), jossa annetaan ymmärtää, että hiildioksidi on mainio raaka-aine niin polttoaineisiin kuin muoveihinkin. Rahan tekemistä CO2:sta pidetään artikkelissa mielenkiintoisena tapana taklata ilmastonmuutosta.

Mitään ei mainita energiasta, joka tarvitaan noiden tuotteiden valmistamiseen. Luonnossahan se energia tulee auringon ydinvoimalasta monimutkaisen yhteyttämisprosessin kautta, jossa hiiliyhdisteeseen varastoituu kemiallista energiaa. Hiilidioksidi kun on maapallon nykyoloissa melkolailla hiilen energiaminimissä oleva yhdiste tai olotila.

Kyllähän metallinen magnesium palaisi puhtaassa hiilidioksidissakin, jolloin voitaisiin ajatella saadun energiaa hiilidioksidista. Kun kuitenkaan metallista magnesiumia ei esiinny maapallolla, on sen valmistamiseen sitten käytetty vähän enemmänkin energiaa, kuin mitä tuo reaktio antaisi takaisin.

Mitä rahan tekemiseen tulee, niin siitähän minä en tiedä oikeastaan mitään. Kun ilmaista energiaa ei tietääkseni ole tarjolla, niin jos noilla keksinnöillä saadaan rahaa, niin se voi johtua parista eri tekijästä. Ensiksikin jos tuote on riittävän kallis, sen valmistamiseen käytetyn energian hinta ei välttämättä ole määräävä tekijä. Tämä tuskin koskee polttoaineita tai massamuoveja. Toisekseen hiilidioksidista lähdettäessä voidaan ehkä joskus välttää joitakin sivureaktioita ja saada laadukkaampi tuote. Artikkelissa mainitun grafeenin osalta tätä voisi veikata. Kolmas mahdollisuus on saada jotain hiilineutraalitukirahoitusta tuotteelleen.

Ehkä tässä voisi myönteisesti nähdä avauksen siihen mahdollisuusavaruuteen, johon voisimme päästä, mikäli edullinen fuusioreaktori saataisiin markkinoille. Eräs ehdokas on Göteborgin yliopiston laser-tekniikkaan perustuva pienoisreaktori (Linkki). Halpa energia on kuitenkin vielä kaukaisessa tulevaisuudessa tälläkin reaktorilla, joten useimpien The Guardianin artikkelissa mainittujen yritysten tulisi ehkä keksiä jotain tuottoisampaa tässä välillä.

One response to “The Guardian: CO2 raaka-aineena

  1. Energiakysymykset ovat vaikeita, mutta lehdistö kovin usein päästää jonkun onnettoman lobbarin tai taloustieteilijän höynäyttämään itseään ja yleisöä.

    Vety ”energianlähteenä” on toinen vastaava aihe.

    Näitä voi oikoa vaikka kuinka monta kertaa, mutta ei mene perille kun takana on tietämättömyys ja toiveajattelu.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.