Pellepelottomilla ei ole mitään rajaa


Kuva 1. Hiilihappoanhydraasi II -entsyymi. Lähde: Wikpedia/PDB

Kuva 1. Hiilihappoanhydraasi II -entsyymi. Lähde: Wikpedia/PDB

Älyttömimpiä ilmastotieteellisiä uutisia ikinä saamme lukea Science Dailysta (Linkki). Murat Uygunin johtama nanokonetutkijoiden ryhmä on onnistunut valmistamaan koneen, jolla saadaan aikaan ylikylläisessä karbonaattiliuoksessa kalsiumkarbonaatin kiteytyminen, joka kiteytyminen tapahtuisi myös vaikkapa lisäämällä hienojakoista kalsiumkarbonaattia ylikylläiseen liuokseen. Kuvan 1 mukainen entsyymi on mukana saattamassa reaktiota nopeammin kohti tasapainotilaansa. Vetykarbonaatin reagoidessa kalsiumionin kanssa kalsiumkarbonaatiksi vapautuu hiilidioksidia saman verran kuin saostuukin, alla näkyvän reaktioyhtälön mukaisesti.

2HCO3 + Ca2+  —> CaCO3 ↓ + H2O + CO2 ↑

Reaktiossa vettä on yhtälön oikealla puolella, siis vettä poistuu. Eihän entsyymin nimessäkään ole anhydrataasipääte ihan suotta.

Nanokoneiden käyttövoimaksi liuokseen lisättiin 2% vetyperoksidia, joka väkevyys tappaa useat pieneliöt tehokkaasti. Jos tämä kattilakiven valmistus tehtäisiin erillisessä laitoksesssa, liuoksen pumppaus ja sekoitus korvaisivat nanokoneiden liikkeen. Vetyperoksidia ei tarvita reaktioon. Jos taas toimittaisiin avomerellä, nanokoneiden tarvitseman vetyperoksidin valmistaminen tuottaisi todennäköisesti paljon enemmän hiilidioksidia kuin nanokoneet poistaisivat. Merieliöthän tuhottaisiin siinä samalla, mikä tosin saattaisikin poistaa hiiltä kierrosta.  Tämmöistä pellepelottelua ei varmasti ikinä julkaistaisi, ellei olisi ilmastopelottelua.

Oikeasti tuossakin projektissa voi olla jotain järjellisiä ja kehityskelpoisia osatekijöitä mukana, mutta kun se on pitänyt kytkeä ilmastonmuutokseen, kokonaisuus on kuin Speden kärpäsentappokone. Siihen piti ottaa kiinni elävä kärpänen ja asetella se käsin koneeseen. Sitten kone prosessoi kärpästä monivaiheisesti aina puolikuoliaaksi asti, jonka jälkeen kärpänen oli valmis tapettavaksi litistämällä se sormien välissä kuoliaaksi.

Linkkejä

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiilihappoanhydraasi (Linkki) Artikkeli entsyymistä.

One response to “Pellepelottomilla ei ole mitään rajaa

  1. We have an action plan.

    Hauskaa on, kun ei näitä neropatteja voi oikein edes haukkua koska tänäpänä vihapuhesyyte napsahtaa blogistille kun sen kommenteissa joku laukoo, vaikka ihan perustellusti toimisi.

    Like, ”uusiutuvaan energiaan voitaisiin siirtyä koko maailmassa vuoteen 2050 mennessä”. Totta se on, luin vihreästä langasta tai jostain muusta kevytfiksuille tarkoitetusta mediasta.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.