Pieni hidastava palaute uutisoitiin isosti


Kuva 1. Eteläisen jäämeren jäävuori. Lähde: Wikipedia/ U.S. Navy.

Kuva 1. Eteläisen jäämeren jäävuori. Lähde: Wikipedia/ U.S. Navy.

D.K.A. Barnes on julkaissut tutkimuksensa Eteläisen jäämeren pohjaeläimistä, eritoten sammaleläimistä (Linkki). Hän havaitsi sammaleläinten biomassan kaksinkertaistuneen ja arvioi hiilen vuosisidonnan lisääntyneen muutaman megatonnin verran parinkymmenen vuoden seurannan aikana. Tätä tapahtui niillä alueilla, missä eteläinen merijää oli vähentynyt. Kyse oli ilmeisestikin osittain runsaamman valon tuottamasta biomassan lisäkasvusta ja osittain jäävuorten aiheuttamasta kasvupintojen lisääntymisestä, niiden törmätessä rannan kallioperään. Merijää toimii jäävuorien törmäysesteinä, joten sen sulaminen edisti jäävuorien vaikutusta matalaan merenpohjaan tai rantaan. Eteläinen merijäähän on kuitenkin ollut kasvusuunnassa, joten tämän ilmiön voimistuminen vaatisi ilmastonvaihdosta.

Pohjoisen jäämeren osalta tutkimusta ei ole tehty, mutta on varsin todennäköistä, ettei sieltä löydy laajempaa tuollaista edullista aluetta. Onhan merijääkin lähempänä napaa pohjoisessa. Ilmiötä tuskin esiintyy myöskään niillä alueilla, missä merijää on syvän meren päällä, kuten se pohjoisessa pääosin on.

Kun kokonaisuudessaan puhutaan megatonniluokasta ja hiilen kierrossa normiyksikkö on gigatonni, niin varsin pienihän tuo jarruttava takaisinkytkentä on. Enempi ehkä tämä uutisointi kuvastaa sitä, ettei näihin jarruttaviin eli negatiivisiin takaisinkytkentöihin ole aiemmin kiinnitetty huomiota. Niinpä niistä nyt saa tehtyä julkaisuja. Sekä aina, jos tutkimuksensa saa linkitettyä ilmastoon, sille tulee lisää huomiota. Toisaalta voisi ajatella, että tässä on tasapainottumisen merkkejäkin ilmastouutisoinnin uhkalinjasta.

Nyt kuitenkin tekisi mieli sanoa: hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää.

Linkkejä

http://yle.fi/uutiset/hyva_uutinen_ilmastonmuutoksesta_antarktiksen_merenpohja_taistelee_vastaan/8321905 (Linkki) YLEn vastinetta yleverolle.

http://www.bbc.com/news/science-environment-27831958 (Linkki) BBC:n artikkeli Barnesin tutkimuksista  vuodelta 2014.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sammalel%C3%A4imet (Linkki) Wikipedia-artikkeli sammaleläimistä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s