Mistä näitä uhkakuvia tulvii?


Kuva 1. Ikiroutaa Alaskan pohjoisrannikolta. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Kuva 1. Ikiroutaa Alaskan pohjoisrannikolta. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Aika tasan kuukausi sitten kirjoitin, että ikiroutapelottelu on peruttu. Kaikki eivät ehkä ole sitä lukeneet, sillä nyt Chris Hope ja Kevin Schaefer ovat julkaiseet tutkielman (Linkki), jossa pelotellaan ikiroudan sulamisen aiheuttamilla hirveillä kustannuksilla tuleville sukupolvillekin.

Tutkielma näyttäisi käyttävän fysikaalisena perustanaan noin kymmen vuoden takaista tietoa, eli IPCC AR4 -raporttia. Raporttihan julkaistiin vuonna 2007, mutta havainnot, joihin tämä kokoelma perustuu, on tehty pääosin vuosia aiemmin.

Tutkielmassa lasketaan oletetut ikiroudan sulamispäästöt ja niiden kustannukset lisänä aiemmin laskettuihin päästöjen kustannuksiin. Minulle jää hieman epäselväksi, etteikö oletetut ikiroutapäästöt jo sisältyisi siihen aiemmankin laskelman hiilitaseeseen tai ilmakehään. Ainakin nämä päästöt on mainittu AR4-raportissa.

Tutkielman mukaan ikiroudan sulamispäästöt aiheuttavat 14% lisän hiilidioksidipäästöjen ”kasvihuonekaasujen” aiheuttamiin kuluihin, mutta vahingon ennustettu vaihteluväli on laaja. Se kuvastaa mielestäni sitä, että tässä artikkelissani mainitut aika isot virhetekijät voisivat vaihtaa ainakin sen alaraja-arvion etumerkin. Eli olisi virherajojen sisällä myös se mahdollisuus, että em. päästöt tuottavatkin voittoa. Ne virheethän ovat siinä, että metaanilähteen sijasta sulava ikirouta onkin metaaninielu sekä siinä, että hiilidioksidipäästöjä meneekin ikiroudasta suoraan mereen. Ks. Linkkejä-osio alhaalta. Kolmas fysikaaliset puolen virhe lienee se, että käytetyssä PAGE09-mallissa merien hiilen sidonnan oletetaan hidastuvan havaitun kiihtymisen asemesta.

Pariisin ilmastokokousen läheneminenkö tuottaa näitä löysältä vaikuttavia tutkimuksia?

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150921112731.htm (Linkki) Uutisointia tutkielmasta.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150805140254.htm (Linkki) Sulavan ikiroudan hiilidioksidista merkittävä osa ei vapaudu ollenkaan ilmakehään. Iso virhe Hopen ja Schaeferin mallissa.

http://www.jbs.cam.ac.uk/fileadmin/user_upload/research/workingpapers/wp1105.pdf (LinkkiPDF) C. Hopen vanhempi tutkielma samalla malliohjelmistolla. Tästä käynee ilmi huomioidut tekijät.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.