Lämpenemistauon selitykset turhennettu?


Kuva 1. Kuvituskuva, ei liity ilmastonmuuttumattomuuteen. Lähde: WUWT

Kuva 1. Kuvituskuva, ei liity ilmastonmuuttumattomuuteen. Lähde: WUWT

Lämpenemistauosta on tullut tähänkin blogiin kirjoiteltua jo useampia kertoja. Asiasta on julkaistu kymmenittäin ilmastotieteellisiä tutkielmia ja vielä enemmän blogikirjoituksia. Nyt uusi tilastollinen tutkielma väittää (Linkki), ettei taukoa ilmastonlämpenemisessä ole ollutkaan. Jos tämä pitää kutinsa, ovat nuo lukuisat taukoselitystutkielmat olleetkin melkolailla turhia. Sille, mitä ei ole, ei tarvinne keksiä selityksiäkään?

Tilastotiede ei ole vahvimpia alueitani, mutta oikealla linkkipalstallani on Lopetetaan huijaus -otsikolla linkki tilastomies Pekka Hjeltin blogiin. Siellä taas osoitetaan, ettei ilmastonlämpeneminen ole tilastollisesti merkittävää. Jos tämäkin huomioitaisiin, olisi tuo Bala Rajaratnamin johdolla koottu tutkielmakin melko turha. Sehän vain sanoisi, ettei tilastollisesti merkitysettömässä lämpenemisessä ole tilastollisesti merkittävää taukoa. Tuo taas olisi itsestäänselvyys näillä alkuehdoilla.

WUWT-blogista löytyy Standfordin lehdistötiedote tutkielmasta (Linkki), blogistin lyhyt johdatus aiheeseen ja runsaasti kommentteja. Tämä kaikki kuvastaa vähintäänkin sitä, että tämä tutkielma koetaan haitalliseksi ilmastokriittisissä piireissä. Samallahan tutkielma olemassaolollaan osoittaa, että lämpenemistauko koetaan haitalliseksi toisissa piireissä.

Itse pidän hyvinkin mahdollisena, ettei tauko vielä ole saavuttanut tilastollisesti merkittävää pituutta. Ilmastotieteen perusaikayksikköhän on 30 vuotta, eikä taukoa ole ollut kuin vajaat 20 vuotta. Tuo pituus on kuitenkin ollut riittävä siihen, että syitä on alettu hakea. Kuten Anthony Wattskin linkittää, Britannian ilmastotieteenlaitos ennakoi tauolle vielä jatkoakin. Itse uskon samoin noin. Nyt on menossa voimakkaan El Niñon vuosi, mutta voimakasta lämpenemistä edellisestä vuodesta 2014 ei ole näkyvissä. El Niñoa seuraa aina lopulta myös La Nina. Se tietää väistämätöntä globaalia viilenemistä ainakin muutamaksi vuodeksi. Kun tähän yhdistetään merien syklien vaihtuminen viileämpään vaiheeseen ja auringon aktiivisuuslasku, tauolla on hyvät edellytykset jatkua ilmastotieteellisesti merkittävän pituiseksi, siis yli 30-vuotiaaksi. Se aiheuttaa taas uusia selitystutkielmia.

Linkkejä

http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs10584-015-1495-y.pdf (LinkkiPDF) Bala Rajaratnamin ja kumppaneiden tutkielma.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.