Eteläisellä jäämerellä CO2-nielu onkin auki


Kuva 1. Eteläisen jäämeren virtaukset. Alkuperäiskuva: Wikipedia/Fred the Oyster Käyttöoikeus: CC BY-SA 4.0

Kuva 1. Eteläisen jäämeren virtaukset. Alkuperäiskuva: Wikipedia/Fred the Oyster. Käyttöoikeus: CC BY-SA 4.0.

Laitetaanpa alkuun IPCC:n tekstiä otsikon aiheen läheltä:

Reduced CO2 uptake in response to climate change in the sub-polar Southern Ocean and the tropical regions has been attributed to warming induced decreased CO2 solubility, reduced CO2 uptake in the mid latitudes to decreased CO2 solubility and decreased water mass formation which reduces the absorption of anthropogenic CO2 in intermediate and deep waters (Royet al., 2011). Increased uptake in the Arctic Ocean and the polar Southern Ocean is partly associated with a reduction in the fractional sea ice coverage (Roy et al., 2011).

Suomeksi: Eteläisen jäämeren puolipolaarisen alueen ja trooppisen merialueen reagointi ilmastonmuutokseen vähentyneenä CO2:n vastaanottona on katsottu johtuvan lämpenemisen aiheuttamasta CO2 alentuneesta liukoisuudesta ja vähentynyt CO2:n vastaanotto keskileveysasteilla alentuneesta CO2:n liukoisuudesta ja vähentyneestä vesimassan muodostuksesta, joka vähentää ihmistekoisen CO2:n absorptiota väli- ja syviin vesiin (Royet al., 2011). Lisääntyneen vastaanoton Pohjoisella jäämerellä ja Eteläisen jäämeren napa-alueella on osittain katsottu johtuvan vähentyneestä merijään kattavuudesta (Royet al., 2011).   

Lähde: IPCC, 2013: Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Contribution of Working Group I to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Stocker, T.F., D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S.K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex and P.M. Midgley (eds.)]. Cambridge University Press, Cambridge, United Kingdom and New York, NY, USA, 1535 pp. Sivu 520.

Tietooni on nyt tullut kaksikin uutta tutkimusta (Linkki1), joissa korjataan ilmastotieteeseen jonkinverran levinnyttä käsitystä (Linkki2), että Eteläisen jäämeren hiilinielu olisi pysähtynyt tai hidastunut (Linkki). Molemmissa havaintoihin perustuvissa tutkimuksissa kylläkin esitetään, että jäämeri olisi voimistanut hiilinieluaan. Kun huomioidaan se, että ilmastotieteessä ei tuloksen etumerkin vaihtuminen tai 100% virhe ole harvinaisuus, ja se, että aiempi tulos oli enempi mallinnukseen perustuva, emme voine olla varmoja, onko todellista käännettä tapahtunut. Nyt kuitenkin näyttää, että eteläinen hiilinielu vetää, mutta saattoihan se vetää jo aiemminkin.

Kuten alussa esittämästäni lainauksesta käy ilmi, IPCC ei ole ollut täysin pihalla antarktisen alueen tilanteesta, mutta kun eteläinen merijää on saman IPCC:n julkaisun mukaan ollut tasaisessa kasvussa, ei ainakaan merijään vähenemistä voine syyttää mistään havainnosta alueella. Eikä ilmeisestikään kauempana navasta oleva puolipolaarinen merialue ole mitenkään vähentänyt hiilidioksidin ottoaan. Selväähän on, että jos valtameri nielee jossain päin hiilidioksidia, kuolisimme kaikki nälkään, ellei sitä myös jossain toisaalla tulisi pintaan ja ilmakehään.

WUWT-sivusto on huomioinut noista kahdesta sen amerikkalaisvoittoisemman tutkimuksen (Linkki). Itse artikkeli ei ole juuri muuta kuin lehdistötietotteen kopio, mutta kommenttiosiosta saattaa löytää jotain uuttakin.

Oikeastaan tarkoitukseni oli kytkeä tähän artikkeliin myös hälyttävä ilmastotieteellinen vedenpaisumustarina (Linkki), mutta aika ja tila eivät oikein anna myötä. Kuvan 1 suomentamiseen meni siihenkin liikaa aikaa. Tuosta kuvasta nyt ainakin pitäisi näkyä, ettei Eteläinen jäämeri ole seisovaa vettä. Kuvassa päiväntasaaja on vasemmalla ja katse on Afrikkaan päin. Tilanne ei olennaisesti muutu siirryttäessä Intian valtameren tai Tyynenmeren kohdalle.

Jäämme malttamattomasti odottamaan vedenpaisumusta keskiviikoksi, kun hiilinielujen tukkeutumisesta ei nyt saatukaan katastrofiuhkaa maanantaiksi.

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150910144049.htm (Linkki) Science Dailyn tiedeuutisointia ETH Zürichin Landschützerin ja kumppaneiden koko Eteläisen jäämeren kattavasta tutkielmasta. Artikkelissa Linkki1.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/09/150910144434.htm (Linkki) SD:n tiedeuutisointi, jossa esitellään Munron ja kumpaaneiden tutkimusta Etelämantereen niemimaan vesiltä. Artikkelissa Linkki2.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Etel%C3%A4inen_j%C3%A4%C3%A4meri (Linkki) Wikipedia-artikkeli viitattujen tutkimusten ympäristöstä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.