Kiinan hiilipäästöarvioissa pientä virhettä


Kuva 1. Eräiden alueiden fossiiliset hiilipäästöt. Lähde: http://cdiac.ornl.gov/GCP/

Kuva 1. Eräiden alueiden fossiiliset hiilipäästöt. Lähde: http://cdiac.ornl.gov/GCP/

Lopultakin pääsin kirjoittamaan tuoreehkosta kiinalaisjohtoisesta tutkimuksesta (Linkki), jonka mukaan Kiinan hiileksi lasketut fossiiliset hiilidioksidipäästöt ovat reippaahkosti yliarvioituja. Kiitos tutkimustiivistelmän löytymisestä kuuluu WUWT-sivustolle, josta löytyi artikkeli asiasta (Linkki).

CDIAC, joka näyttäisi olevan USA:n hallinnon organisaatio, tarjosi taulukkomuotoisesti tietoja maailman hiilipäästöistä (LinkkiXLSX). Niistä sain ensiksikin poimittua asian taustoittamiseksi kuvan 1 kuvaajan. Siitä käynee ilmi, että Kiinan fossiilipäästöt ovatkin ”vain” vajaa kolmannes koko maailman päästöistä, kun muistelin sen olevan puolet. Ilmeinen muistivirhe johtunee siitä, että kivihiilestä käytetään usein nimistystä hiili, ja kivihiilen kulutuksessa Kiina vastaa puolta maailmaa. Kuvassa 1 Suomi (Finland) ei erotu päästöiltään nollatasosta.

Kuva 2. Uuden tutkimuksen antama tulos merkitty nuolella.

Kuva 2. Uuden tutkimuksen antama tulos merkitty nuolella.

Kuvassa 2 on nähtävissä lähemmin Kiinan kulutuksen arvio CDIACin mukaan ja nyt tehdyn uuden tutkimuksen antama tulos vuodelle 2013. Virherajat eivät näy kuvaajassa, mutta ne oletettavasti osin peittäisivät toisensa. Tutkimustuloksen virherajaksi ilmoitettiin ±7% ja poikkeama vanhaan CDIACin arvoon oli 9%. Ei siis ehkä aivan järkyttävä muutos, vaan ehkä järkyttävä arvioiden epätarkkuus?

Kuvasta 2 näkyy, että tilastollinen erotus tai mittatappio, on suuruusluokaltaan nyt tehdyn korjauksen tasolla. Muuten hyvin, mutta kyseinen lukema on saatu vähentämällä energiasektoreittain arvioidusta ”maailman päästöistä” alueelliset päästöt. Tämän korjauksen jälkeen tuo mittatappio ei suinkaan häviä, vaan ennemminkin kaksinkertaistuu.

Kuvassa 2 Suomi (Finland) ei erotu päästöiltään nollatasosta. Ettei tämä seikka jäisi vaivaamaan kenenkään mieltä, laadin vielä kolmannen kuvaajan, jossa Suomikin erottuu nollatasosta.

 

Kuva 3.

Kuva 3.

Suomen päästöt ovat siis vanhemman arvion perusteella n. 5% mittatappiosta, mutta korjattujen tulosten jälkeen ehkä vain n. 3% mittatappiosta. Toivottavasti tämä tieto ilahduttaa kaikkia. Sehän tarkoittaa sitä, ettei kukaan huomaisi mitään, vaikka Suomi siirtyisi hiilineutraaliksi. Tulos hukkuisi täydellisesti mittatappioon.

Tältä pohjalta ehdottaisin poliittisille päättäjillemme siirtymistä Suomea hukuttavasta maailman pelastamistoiminnasta Suomen asioiden edistämiseen, johon tehtävään useakin äänestäjä on uskonut poliittisia päättäjiä valitsevansa. Velkaantuvalla maallamme ei liene varaa liian moneen vara-Jeesukseen?

Linkkejä

http://www.nature.com/nature/journal/v524/n7565/fig_tab/nature14677_F4.html (Linkki) Kuvaaja, jossa on verrattu nyt saatua tulosta mm. CDIACin arvoihin.

http://cdiac.ornl.gov/ftp/ndp030/global.1751_2010.ems (Linkki) Tekstimuotoinen energiasektoripohjainen arvio vuosipäästöistä

http://www.mpg.de/6678112/carbon-dioxide-climate-change (Linkki) Max Planck -laitoksen uutinen hiilipäästöjen hyvästä kasvusta.

http://www.chinafile.com/reporting-opinion/environment/chinas-shift-coal-hydro-comes-heavy-price (Linkki) Artikkeli kiinan vesivoimasta ja tulevaisuuden energiasuunnitelmista. Kivihiilen käyttöä suunnitellaan alennettavan vuosikymmen päästä.

http://www.globalresearch.ca/a-great-reversal-in-china-coal-continues-to-decline-with-enforcement-of-environmental-laws/5471832 (Linkki) Kiinan kivihiilen käyttö näyttäisi vähenevän muualta kuin energiasektorilta.

http://www.macrobusiness.com.au/2015/08/china-coal-demand-falls-faster-than-supply-cuts/ (Linkki) Kivihiilen kysyntä on vähentynyt tuotannon supistumista nopeammin Kiinassa.

http://www.huffingtonpost.com/justin-guay/chinas-thirst-for-coal-is_b_5358194.html (Linkki) Hidastumista näkyvissä Kiinan energiaa vaativassa tuotannossa.

http://qz.com/477784/which-countries-in-the-world-use-the-most-coal-charted/ (Linkki) Kiina hallitsee maailman kivihiilen käyttöä.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.