Hanhikivi 1 rakennetaan!


Kuva 1.

Kuva 1.

Suomi saa uuden ydinvoimalan Pyhäjoelle.  Se tulee lähelle Raahea (Linkki), jossa meillä vielä onkin jäljellejäänyttä savupiipputeollisuutta, jolla on suuret energiatarpeet.

Ydinvoimaloihin liittyy omanlaisensa riskit, mutta oman käsitykseni mukaan tuo uusi riskitaso saavutettiin jo ensimmäisen ydinvoimalan rakentamisella Suomeen, jota uudet ja entistä turvallisemmiksi suunnitellut voimalat eivät ole sittemmin suuresti lisänneet. Jos ajatellaan vaikka jätteiden säilytysaikaa, niin 100 vuotta lisää siihen ei ole kuin prosenttitasolla, jos silläkään. Jos kyse olisi 1. ydinvoimalasta maahamme, saattaisinpa jopa vastustaa sitä.

Jos ajatellaan Suomen kilpailukykyä energiasektorilla, niin turve olisi kotimainen ”öljylähde”, vaan kun ei ole. Kiitos vihreillä tästäkin. Turpeen jälkeen ydinvoima saattaa olla juuri Suomeen sopivampi energiamuoto kuin moneen muuhun maahan. Ja tämä sopivuus antaa Suomelle suhteellista kilpailukykyä. Jos verrataan vaikkapa tuuleen ja aurinkoon, niin näiden hyödyntämisessä Suomi aina häviää suhteellisesti paremmissa asemissa oleville maille, joissa esim. aurinko paistaa energiatarpeen huipun aikaan tai tuulee enemmän ja tasaisemmin.  Esimerkiksi maanjäristys ja sitä seuraava tsunami, jotka koettelivat Fukushiman ydinvoimalaa, eivät ole täällä haitallisina uhkatekijöinä.

Sopivasti edellisen blogini jatkoksi tuli tämä tieto, että energiaomavaraisuutemme on pääsemässä jaloilleen. Jos siinä samalla hiilidioksidipäästömme vähenevät, sekin lienee laskennallinen hyöty nykyisen ilmastopolitiikan aikakaudella.

Linkkejä

https://www.vihreat.fi/kotimainen_energiaratkaisu/fennovoima-kysymyksia-vastauksia (Linkki) Vihreää fennovoimavastaisuutta, jonka perustelut alkavat rapistua.

Advertisement

One response to “Hanhikivi 1 rakennetaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.