Sinä maksat tuulestakin


Kuva 1. Suomen sähköenergian tilanne tänä aamuna.

Kuva 1. Suomen sähköenergian tilanne tänä aamuna.

Viime talvena Talouselämä kirjoitti (Linkki), miten tuuli tulee hintoihinsa.  Tänä tyynenä aamuna olemme onnellisemmassa tilanteessa, koska tuuliparoneille menee vain noin (105-55)€/MWh30MW1h = 1500€ tunnissa ylimääräistä tukea. Laskelmassani näkyvä 105€ on tuulisähkön megawattitunnille maksettu takuuhinta, joka siis on nyt tuplaluokkaa markkinahintaan verrattuna. Sähkölaskun maksajille tyynet säät ovat suotuisia säitä, kun tuollainen yhden miljoonan lisäkulu olisi vielä siedettävä vuositasolla. Olisihan tämän lahjuksen maksajia sentään toista miljoonaa taloutta.

Kuvaa 1 kokonaisuutena tarkastellen voimme sanoa, että tuomme ydinsähköä Ruotsista yhden ydinvoimalan tuotannon verran. Venäjältä tuontimme on olematonta tällä hetkellä. Verrattuna Talouselämän talviseen katsaukseen tuontisähkön osuus näyttäisi kohtuullisen vakioiselta. Se antaisi kyllä sijaa ydinvoimalalle Suomeenkin, että pääsisimme edes omavaraisuustasolle sähköenergiassa.

Kuvaan 2 on poimittu Wikipediasa USA:n energiatiedotushallinnon tekemiä ennusteita vuoden 2020 kustannustasoista eri sähköenergiantuotantomuodoilla. Vaikka lukemat eivät ole aivan suoraan Suomeen sovellettavissa, antanevat ne suuntaa sille, mikä täälläkin voisi kannattaa. Lisäongelmana on se, että EIA on laskenut tietyn ”sakon” hiilidioksidipäästöille ja ottanut huomioon energiatuotantotuet uusiutuville energioille.

Maalla seisova tuulivoima tuottaa tuulen sattuessa kohdilleen niin edullista sähköä, ettei siihen mitään tukea tarvittaisi. Tyynellä taas puhaltimien asentaminen tuulivoimalan viereen lienee turhan kallista? Asiallisemmin sanottuna tuulisähkö on ihan eri energiamuoto kuin tavanomainen voimalasähkö. Maahan pitäisi saada joku laki, joka vaatisi sähköntuottajan toimittavan tietyissä rajoissa tehoa verkkoon ja kulutuskysyntää vastaavasti. Tai sitten ei pääsisi kytkeytymään valtakunnan verkkoon ollenkaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että tuulienergiatuottajat joutuisivat maksamaan aiheuttamastaan häiriöstä verkossa. Nythän muut tuottajat säätävät omaa tuotantoaan tuulienergian mukaan, mikä on ehkä vapaan kilpailun vastaistakin.

Jos kuvasta 2 haetaan kysyntään reagoivia tuotantotapoja, joista hiilidioksidipäästöt ovat vähäisiä, niin edullisimmalta näyttää vähän yllättäen geoterminen sähköenergia.  EIA:n vuoden 3015 raportista en vastaavaa hintatietoa löydä, joten kyse lienee Wikipedian artikkelin laatijoiden koostetyöstä. Geotermisen energian kokonaistuotantoarvio on kuitenkin alhainen, koska sitä on tarjolla vain harvoissa paikoissa USA:ssa. Eikä siis missään päin Suomea noilla hinnoilla.

Jäljelle jäävistä vaihtoehdoista vesivoimakin on rajallinen, joten ydinenergia on edelleen harkinnanarvoinen vaihtoehto, joskaan ei yleisesti kaikista edullisin. Kaupalliset toriumvoimalat eivät ehdi valmiiksi vuoteen 2020 mennessä, joten niitä ei tässä voi huomioidakaan.

Kuva 2. Sähköenergian tuotannon kustannusarvioivertailua. Aineistolähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source#Energy_Information_Administration Huomautus: + tarkoittaa alkuperäislähteen advanced-termiä.

Alla linkkeihin on lisätty Satu Hassin artikkeli, ehkä siksikin, kun olen sanonut Roskasaitilla olevan ripaus tasapuolisuutta. Onhan Hassin kirjoituksessa jotain myönteistäkin tietoa: ensi vuonna tuulivoiman saama takuuhinta alenee lukemiin 83,5€/MWh. Kun yrittäjäriskin tulisi koskea veroparatiisien tuuliparonejakin, niin tuossa on edelleen 83€ liikaa, mutta suunta on sentään oikea.

Linkkejä

https://www.vihreat.fi/blogit/satu-hassi/2015/04/mika-energia-saa-tukiaisia (Linkki) Satu Hassin artikkeli, jossa kerrotaan fossiilisten energiamuotojen saamista tuista.

http://wattsupwiththat.com/2015/05/29/potholes-in-their-arguments/ (Linkki) Willis Eschenbachin artikkeli, jossa kerrotaan fossiilisten tukien olevan usein sosiaaliavustuksien kaltaisia.

http://www.eia.gov/forecasts/aeo/pdf/0383%282015%29.pdf (LinkkiPDF) The Annual Energy Outlook 2015 (AEO2015)

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarjestelman-tila/Sivut/default.aspx (Linkki) Tehojärjestelmän tilanne.

2 responses to “Sinä maksat tuulestakin

 1. Mielenkiinnolla odotan ST1:n Otaniemen kairausten lopputulemaa. Saadaanko sieltä geotermistä energiaa. Mikäli sitä tulee niin kyseessä on ilmeisesti vain lämpöä.

  Tykkää

  • Erityisesti kävin läpi tuota EIA:n raporttia, että onko siinä tuo geoterminen energia sähköenergiaa, ja tulin siihen tulokseen, että onhan se. Erikseen toki näkyi maalämpöpumppujuttujakin geothermal-termillä, että väärinkäsityksiin on mahdollisuus.

   Edullinen geoterminen energia on käsittääkseni siellä, missä se on pinnassa, kuumien lähteiden liepeillä jne. Otaniemessä lämpö on ehkä jossain 7 km syvyydessä, ettei se ihan helposti ole houkuteltavissa käyttöön. Kaukolämmöstähän siinä puhutaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.