Taigan hiilinielu on mittaamaton


Kuva 1. Taigaa silmän kantamattomiin. Kuvalähde: Wikipedia/Becker0804 Käyttöoikeus: vapaa

Kuva 1. Taigaa silmänkantamattomiin. Kuvalähde: Wikipedia/Becker0804 Käyttöoikeus: vapaa. Napsuttele kuvaa päästäksesi tunnelmaan.

Metsä kasvaa, kun hiilidioksidia lisätään. Tätä ei kukaan ole kiistänyt, mutta metsäpohjan osalta onkin väitetty, että maaperä menettää hiiltä ilmaston lämpenemisen seurauksena (Linkki).

Uusi selvitys kertoo (Linkki), että ilmastomallien arviot Euraasian tundran ja taigan ekosysteemien nettotuotannon (NEP) kasvusta vaihtelevat 3%…340% mallien keskiarvosta. Osuvuutta on kuin haulikolla ammuttuna, jossa keskiarvokin on todennäköisesti pielessä todellisudesta. Tutkielmasta on uutisoinut myös Science Daily (Linkki).

Juuri hiilidioksidipäästöjä synnyttävän hengitystoiminnan osalta näyttäisi olevan malleissa iso virhe todellisuuteen verrattuna. Todellisuus tarkoittaa viitatun tutkielman valossa satelliitti- ja maaperämittauksia.

Science Dailyssa mainitaan sekin, että viime aikoina nielussa on nähtävissä heikkenemisen merkkejä. Kun kyse on ilmastotieteellisesti lyhyestä ajanjaksosta, pitkälle meneviä päätelmiä tuskin voi tehdä. Kyse voisi olla uuden tasapainotilan lähestymisestä, mutta myös tilapäisesti epäedullisemmasta muutoksesta ympäristössä. Esimerkiksi keskimääräinen globaali pintalämpötilakehitys on saman ajanjakson aikana  ollut pysähdyksissä.

Kun Suomi kuuluu tutkielman käsittelemään alueeseen, meidän osaltamme ilmastonmuutos vaikuttaisi menevän nyt edulliseen suuntaan. Jos vielä Suomella olisi ollut kansainvälisissä ilmastopoliittisissa neuvotteluissa kansallisiakin etuja kyvykkäästi ajavia ihmisiä, saisimme nyt kompensaatiota siitä, että yhteisen hyvän nimissä pyrimme tekemään vahinkoa itsellemme harjoittamallamme ilmastopolitiikalla.

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130806203148.htm (Linkki) Maaperän hiilihävikkiä korostan tutkielman uutisointia.

 

7 responses to “Taigan hiilinielu on mittaamaton

 1. Puunkasvu kiihtyy tietenkin kun lämpötila kasvaa tundran rajalla – ja hiilidioksidin määrä kasvaa – ja paljon kasvaakin.

  Luonnontilainen taiga ihan varmasti kasvattaa lisää turvetta, kun on lämpöä tarjolla. Suomen oloissa monet suot on kuivatettu ja ne hiljalleen haihtuvat ilmaan. Joten turpeen voisi mieluummin käyttää energiaksi.

  Väittely siitä, että päästääkö turve enemmän vai vähemmän kuin kivihiili on aika turhaa. Osa soista on hiiltä edullisempia CO2-tasapainon osalta, ja kotimaisuuden vuoksi se on järkevämpää energiaa kuin tuontihiili. Turvetta kun ei voi syödä.

  Tykkää

 2. Kyse ei ollut ilmastomalleista, vaan malleista, joilla mallinnetaan maanpinnan prosesseja (Land Surface Model).

  Tykkää

  • Noinkin se voi olla, mutta Otsikko SD:llä sanoo:
   Climate models disagree on strength of carbon land sink across northern Eurasia
   Eli ehkä ne surkeat maamallit on sitten hyödynnetty saman tason ilmastomalleissa?

   Tykkää

 3. Risto: ”Metsä kasvaa, kun hiilidioksidia lisätään. Tätä ei kukaan ole kiistänyt”
  Minä en ole nähnyt ainoatakaan tieteellistä tutkimusta mikä väittäisi metsän kasvun lisääntyvän luonnossa CO2:n vuoksi (NASA:n mainostekstit eivät ole tieteellisiä). Jos seuraa WUWT-propagandasivustoa, voi saada täysin väärän käsityksen tieteellisistä asioista – sivusto kun tarkoituksella nostaa esiin ristiriitaisia, kelvottomia ja valheellisia kirjoituksia. WUWT ei myöskään koskaan korjaa osoitettuja väärennöksiään vaan ilmeisesti jopa tekee niitä itse.

  Olisi mielenkiintoista lukea Riston tekstejä jos niissä olisi heti alussa varoitus jos kyseessä on WUWT-linkki. Tutkijoiden keskuudessa suhtaudutaan WUWT-sivustoon ja Aku-Ankkaan samalla vakavuudella.

  Taigan hiilivarastoasia on hyvin yksinkertainen. Sen maaperään varastoitunut hiili edustaa vähintäänkin tuhansien vuosien ja jopa miljoonan vuoden aikana kerrostunutta biomassaa. Kun ilmaston lämpeneminen nyt lisää kasvillisuutta, edustaa siitä muodostunut turve vain yhtä vuotta ja puuston kasvu vuotuista kasvua. Näin mittakaavan ero on valtava. Kun turve ja muu orgaaninen aines alkaa lämpenemisen vuoksi tuhoutua, ovat kasvihuonekaasujen päästöt monta kertaluokkaa suuremmat kuin uuden hiilen sitoutuminen.

  Tykkää

  • Heti 1. linkki kertoo avattuna: ”Nouseva lämpö ja hiilidioksidipitoisuus lisäävät puiden yhteyttämistä ja kasvua”
   Muutoin mitä tulee WUWT-linkeistä valittamiseen, niin nyt oli osuvuus huono, kun ei ole ensimmäistäkään linkkiä.

   Tykkää

   • Asiaahan Ilmasto-opas on, vaikka aikamoisen denialismin vallassa kirjoittaja lilluu.

    Otetaan esimerkiksi ’Metsätuhot voivat pienentää hiilinielua’.

    Juu, tai sitten eivät. Uhkapohjainen kirjoittaminen korostaa mahdollisia ongelmia, mutta sivuuttaa CO2-lannoituksen mahdollisimman nopeasti ja lähes unohtaa hiilidioksidin veden tarvetta vähentävän vaikutuksen hyödyt.

    Leppä sitoo typpeä, jos metsänhoito antaisi sen kasvaa. Kuusi ja mänty kärsivät sekä veden että typen puutteesta.

    Tuhoutuneesta metsästä saadaan bioenergiaa korvaamaan kivihiiltä, ja hakattu alue saadaan nopeasti kasvamaan uutta biomassaa. Mielestäni paljon suurempi uhka on vihreiden poliittinen haluttomuus hakata yhtä paljon kuin metsät kasvavat. Metsä pitäisi muka konservoida cityvihreille ja Töölön nuoret sosiaalidemokraatit huokailevat kuinka inhottavat maanomistajat rikastuvat melkein enemmän kuin valtio!

    Tykkää

  • ’Minä en ole nähnyt ainoatakaan tieteellistä tutkimusta mikä väittäisi metsän kasvun lisääntyvän luonnossa CO2:n vuoksi’

   On poliittisesti epäkorrektia toki, mutta joko luit paperit haulla

   ”co2 fertilization” forest finland

   …vai muuten vaanko et ole nähnyt? On nimittäin paljon tutkittu aihe. Jätän metsäntutkijoille viimeisen sanan, kun itse olen enemmän ihmisen biokemiasta kiinnostunut.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.