Hybridibussi ei toimi Lontoossakaan


Kuva 1. Jo romutettu 1. hybridibussi Lontoosta. Pohjakuva: Wikipedia

Kuva 1. Jo romutettu 1. hybridibussi Lontoosta. Pohjakuva: Wikipedia

Jälleen uusi nolous ympäristöidealistiselle ilmastonvakiointiin pyrkivälle teknologialle: BBC:n mukaan Lontoon hybridibussit jättävät tielle tai niistä on poistettu akut (Linkki). Ilman akkuja vaajaatehoinen dieselkone ei anna hyvää kiihtyvyyttä.

Entä sitten? Itsekin olen nähnyt aikoinaan Tampereella trolley-busseja, että onhan bussi saatu sähköllä kulkemaan jo viime vuosituhannella. Olen myös ajanut sähkötrukilla, ettei lyijyakuilla toimiva nelipyöräinen ole sekään mikään ihme. Lontoossa on kaiketi vain pyritty turhaan monimutkaisuuteen ja ehkä käytetty vähäisesti kokeiltuja komponentteja.

Kun Lontoon hybridibussien valmistajina on ollut useita yrityksiä, niistä ilmeisesti yksikään ei ole onnistunut saamaan aikaiseksi luotettavaa tuotetta. Tämä kuvastanee tehtävän haasteellisuutta. Jos brittiveronmaksajien kukkaro venyy, saanemme vielä joskus nähdä toimintakelpoisenkin hybridibussin Lontoossa.

BBC ei uutisoi tämänhetkisestä hybridibussien hiilitaseesta, mutta huomioiden  bussien valmistus, lyhyt käyttöikä, romutus ja alitehoisen dieselkoneen käyttäminen epäoptimaalisesti voinemme turvallisesti uskoa, että kokonaisuutenaan projekti on saastuttanut maailmaa lisää verratuna siihen, ettei olisi tehty mitään. Eiköhän tämä ole pääsääntö EU:n viherprojekteissakin?

 

Linkkejä

https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_buses_in_London (Linkki) Wikipedian ongelmista lähes tietämätön artikkeli hybridibusseista englanniksi.

http://www.esaimaa.fi/Online/2014/09/11/Yliopiston%20hybridibussi%20l%C3%A4htee%20kohta%20testiajoon/2014117882277/4 (Linkki) Lappeenrannassa kehitellään toivottavasti toimivampaa hybridibussia.

http://keskustelu.suomi24.fi/t/13704797 (Linkki) Sähköteurastajan antama vinkki aiheeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.