NOAA: El Niño ei alkanutkaan viime vuonna


Kuva 1. NOAA:n toukokuussa esittämä ONI-indeksi.

Kuva 1. NOAA:n toukokuussa esittämä ONI-indeksi.

Lueskellessani WUWT-sivustoa törmäsin tietoon (Linkki), että NOAA on onnistunut hävittämään jo alkaneeksi ilmoitetun El Niñon uudella aineiston käsitelyllään. Kuvassa 1 näkyy toukokuulta ONI-indeksi ja kuvassa 2 näkyy uusi tilanne. Olen ympyröinyt kriittisesti muuttuneen helmikuukeskeisen arvon.

Kuva 2. El Niñon alkaminen ei olekaan vielä varmistunut NOAA:n aineistossa.

Kuva 2. El Niñon alkaminen ei olekaan vielä varmistunut NOAA:n aineistossa.

Tämän kanssa on nyt vain elettävä. Vuosi 2014 jää historiaan vuotena, jolloin El Niño jäi saapumatta useampaan kertaan ja vielä jälkikäteenkin. Vaihteleehan se kait Mariaanien haudan ennätyssyvyyskin, kun uudelleen mitataan. Nyt tässä kuitenkin syntyi samantapainen käsitys, kuin ettei sitä koko hautaa olisi ollutkaan. Eikä siis riitä, että ilmastotiede ennustaa väärin, vaan se myös kertoo ilmastohistoriankin väärin. Tältähän tämä tuntuu, vaikkei kyse nyt kauhean isosta asiasta olekaan.

Tuoreimpia El Niño -ennusteita kuvassa 3.

Kuva 3.

Kuva 3.

Ennusteen suuri todennäköisyys ei suoraan tarkoita ennustetta voimakaasta El Niño -ilmiöstä, mutta ei ne ainakan ole toisiaan poissulkeviakaan. Alussa linkittämäni Bob Tisdale pitää mahdollisena voimasta voimakasta ENSO-ilmiötä tälle vuodelle. Hän myös kirjoittaa siitä, että El Niño ei oikein osunut seurantaruutuun viime vuonna.

Ilmaston kannalta tässä on monenlaista mahdollisuutta. Jos ”levennyt” El Niño on jo ollut vaikuttamassa lämpötilaa kohottavasti, se voisi selittää paussin jatkumisen tai jopa lievän kohoamisen pintalämpötilassa. Kun sitten La Niña -jakso alkaa ehkä parin vuoden päästä, keskilämpötilat lähtenevät laskuun muiden jäähdyttävien tekijöiden keralla. Se taas aiheuttanee vilkasta käsien heiluttelua ja selittelyä, ettei viileneminen ole viilenemistä, vaan lämpenemistä, joka ottaa pomppuvauhtia tms.

Linkkejä

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/index.shtml (Linkki) NOAA:n ENSO-sivusto, jonka materiaaleista tämän jutun kuvat ovat. Etsi sivun Archive-linkistä.

https://bobtisdale.wordpress.com/2014/12/04/did-enso-and-the-monster-kelvin-wave-contribute-to-the-record-high-global-surface-temperatures-in-2014/ (Linkki) Bob Tisdalen artikkeli vuoden 2014 lämpöennätyksestä ja sen yhteydestä ENSO:on.

Mainokset

One response to “NOAA: El Niño ei alkanutkaan viime vuonna

  1. El Niño on raja-arvokäsite, kuten vaikkapa ääri-ilmiöt.

    Jos ääri-ilmiön, vaikkapa hellepäivien määrä lisääntyy siten, että 25,045 asteen päivän tilalle tulee 25,055 asteen päivä, hellepäivien määrä kasvaa yhdellä, vaikka lämpötila itsessään muuttui aivan minimaalisesti.

    Kun tilastoja käsitellään jälkikäteen ja yritetään löytää Kevin Trenberthin mukaan kuin huonona pilana kadonnut lämpö, voihan siinä joskus päästä julistamaan El Niño alkaneeksi peräti kaksi tai kolme kertaa.

    Ilmaston lämpeneminen on tänä vuonna taas loistanut poissaolollaan Suomen kesässä ja mitä tekee media? Valittelee kylmiä säitä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.