Kemikaalivanat ja ilmasto


Kuva 1.  Vasemmalla Würzburgin taivas lentokiellon aikana 18.4.2010. Oikealla lentoliikenteen sittemmin alettua. Käyttöoikeus: CC BY-SA 3.0

Kuva 1. Vasemmalla Würzburgin taivas lentokiellon aikana 18.4.2010, oikealla lentoliikenteen sittemmin alettua. Lähde: Wikipedia/”Wegmann”. Käyttöoikeus: CC BY-SA 3.0

Uusi tutkimus on löytänyt tilastollisesti merkittävän muutoksen pintalämpötilojen päivittäisissä ääriarvoissa suihkulentokoneiden vanojen vuoksi (Linkki).  Kun päivittäinen minimilämpötila saavutetaan yöllä, kyse on ilmeisestikin ainakin osaltaan selitys sille, miten ”kasvihuoneilmiöstä” lämmittää öisin. Tätä ilmiötä saattaa kohtuullisen paljon mittaustilastoissa voimistaa se, että iso osa säähavaintoasemista on lentokonevanojen vaikutuspiirissä. Tarkoitan, että isompi osa kuin keskimäärin maapallosta.

Lentokonevanojen merkitys ilmastoon ei ole uusi löytö, kuten kuva 2 alla osoittaa.  Tämä ei ollutkaan tutkimuksen löytö, vaan se, että eri sääasemat ovat merkittävästi eri asemassa ilmiön suhteen. Tutkimus voinee aiheuttaa korjaustarpeen pintalämpötilamittauksiin niiden edustavuuden parantamiseksi. Muutos ei ehkä ole kovin suuri, mutta saattanee riittää mitätöimään vuoden 2014 niukan lämpötilaennätyksen.

Kuva 2. AR5 arvioi vanojen merkityksen ilmastoon vähäiseksi. Kuvasta on poistettu alempi käyrästö, jossa ei ollut kemikaalivanoja.

Kuva 2. AR5 arvioi vanojen merkityksen ilmastoon vähäiseksi. Kuvasta on poistettu alempi käyrästö, jossa ei ollut kemikaalivanoja.

Linkkejä

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150618122236.htm (Linkki) Science Daily  uutisoi Jase Bernhardtin ja Andrew M. Carletonin tutkimuksen, joka käsitteli lentokoneiden vanojen merkitystä pintalämpötiloihin.

http://iopscience.iop.org/1748-9326/4/4/045102 (Linkki) Luonnollisten untuvapilvien säteilyvaikutusta verrataan suuruudeltaan hiilidioksidin kaksinkertaistamiseen arviona.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemikaali (Linkki) Wikipedia-artikkeli kemikaaleista. Myös divetymonoksidi (H2O) on eräs kemikaali ja juuri sen voidaan nähdä muodostavan kemikaalivanoja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemikaalivana (Linkki) Wikipedian näkemys kemikaalivanoista.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tiivistymisjuova (Linkki) Wikipedian näkemys tiivistymisvanoista.

3 responses to “Kemikaalivanat ja ilmasto

 1. Jospa kuitenkin korvaisit otsikon ”kemikaalivanat” sanalla ”tiivistymisvanat”. Vaikuttaisi asiallisemmalta.

  Tykkää

  • Vaikuttaisi asiallisemmalta, tietenkin. Mutta samalla jäisi valistamatta ihmisiä kemikaalivanoista. Kaksi kesäkärpästä samalla iskulla?

   Tykkää

   • Chem-trail -foliohatut on – Lev-paprun mukaan – skeptikkoja, vai miten se oli?

    Muuten ihmettelen miksi Skepsis on niin ei-skeptinen liittyen Mann-Hansen-Trenberth-Jones -akseliin ja toisaalta tuhon aposteleihin kuten väestöräjähdysmies Paul Ehrlichiin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.