Willie Soon mitätöinnin kohteena


Kuva 1. Willie Soon. Lähde: ICCC

Kuva 1. Willie Soon esitelmöi ICCC10:ssä.

Olen tutustunut Willie Sooniin lähinnä ICCC-ilmastokokousten videoesitysten kautta. Mies vaikuttaa asiastaan innostuneelta ja huumorintajuiselta.  Tähän nähden on yllättävää se virtuaalisen virtsan määrä, joka hänen päällensä on kaadettu netissäkin. On kuitenkin hyvä kysyä, näkeekö kukaan näin suurta vaivaa mitätöidäkseen mitättömyyttä?

Kun kysytään mistä kaikki sai alkunsa, löytyy aina joku*, joka osaa sanoa aiemman alkuhetken, mutta vuonna 2003 julkaistu Soon ja Baliunasin tutkimus on ainakin eräs alkupaukku (LinkkiPDF). Tuossa tutkimuksessa päädyttiin tulokseen, että keskiaikainen lämpökausi olikin globaali ilmiö ja ettei nyt ole kuuminta tuhanteen vuoteen. Tämä tutkimus on Delingpolen mukaan mainittu myös ”Climategate” sähköposteissa, joissa ehdotellaan kirjoittajien luotettavuuden hävittämistä (Linkki). Tuo linkitetty Breitbart-artikkeli kertoo tuoreemmastakin tutkimuksesta (Linkki),  joka raivostuttaa ilmastopelottelijoita ja jossa Soon on mukana kirjoittajana. Tässä tutkielmassa esitettiin mahdollisimman yksinkertainen ilmastoherkkyysmalli, joka tuottaa vähäisemmän lämpenemisennusteen kuin yleisesti käytetyt ilmastomallit.

Wei-Hock ”Willie” Soon on ollut osallisena ainakin kahden sellaisen tutkimuksen tuottamisessa, jotka periaatteessa voisivat kumota koko nykyisen ilmastotieteen perusasetelman ja siitä johdetun ilmastopolitiikan. Tämä ei ole mitätöntä. Sen lisäksi hän on mm. ollut hankkimassa rahoitusta omalle tutkimuslaitokselleen (Linkki). Tästä on haluttu tehdä iso numero ja ilmeisestikin Soon on jättänyt joissain yhteyksissä mainitsematta nämä rahoittajat. Jos rahoittajat aina katsotaan tutkimusta vinouttavaksi tekijäksi, olisi ilmastotutkimuksessa mm. USA:n ja EU:n rahoitus katsottava vinouttavaksi tekijäksi, koska rahoittajilla on oma ilmastopolitiikkansa, jota tutkimuksen toivottaneen tukevan.

Kuvassa 2 näkyy Soonin tekemä esitys auringonsäteilyn ja pohjoisen pallonpuoliskon pintalämpötilapoikkeaman sovittamisesta. Lämpötilakuvaaja on Soonin poimimista maaseutualuiden sääasemien mittauksista. TSI näyttää olevan aiemminkin käytetyn muotoinen, mutta lukuarvoiltaan aika alhainen. Skaalaus jossa 1 W/neliömetri vastaa (lisäys: 0,5°C:ta, muistuttaa)  esim. Skeptical Sciencen käyttämää skaalausta (Linkki). Ero noiden kahden esityksen välillä tulee isoimmalta osaltaan siitä, että Soon on poistanut asutusvaikutuksen lämpötilakäyrästään.

Täytyy jäädä odottamaan, tuleeko Soonin esityksille muiden tutkijoiden vahvistuksia. Sensaatiomaisille tuloksille niitä kaipaa vielä enemmän kuin vanhaa toistaville tutkimuksille.

Kuva 2. Lähde ICCC10/Soon

Kuva 2. Lähde ICCC10/Soon

  • *) Puutarhuri: Meidän ammattimme on maailman vanhin.
  • Sähköinsinööri: Kukas asensi valaistuksen, kun valkeus tuli?
  • LVI-insinööri: Kun viemäröinti suunniteltiin vedettäväksi keskelle virkistysaluetta, niin täytyihän siellä olla meikäläisiä paikalla?

Elisan yhteyden pätkiessä toivotan kaikille vähälumista juhannusta ja aurinkoista keskikesää. Elokuun alkaessa kirjoitustahtini saattaa taas kiihtyä.

Linkkejä

https://en.wikipedia.org/wiki/Willie_Soon (Linkki) Wikipedia artikkeli Willie Soonista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Soon_and_Baliunas_controversy (Linkki) Artikkeli vuoden 2003 julkaisun seurauksista.

http://www.ustream.tv/recorded/63524134 (Linkki) Videoesitys, josta myös kuva 2 on kaapattu. Linkki tuskin on pitkäikäinen.

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/02/23/armageddon-for-climate-change-deniers.html (Linkki) Syytösartikkeli.

http://www.dailykos.com/story/2015/02/22/1366025/-Super-Duper-Big-Harvard-Smithsonian-Harboring-Koch-Funded-Climate-Denier-Wei-Hock-Soon (Linkki) Toinen syytösartikkeli.

http://www.tomcollinsblog.com/?p=1469 (Linkki) Humoristinen blogiartikkeli landrinkkinimimerkiltä.

http://joannenova.com.au/2015/04/support-willie-soon-and-science-this-mudball-gets-return-to-sender/ (Linkki) JoNova antaa tukensa tri Soonille.

http://wattsupwiththat.com/2015/03/02/statement-by-dr-willie-soon/ (Linkki) Tri Soonin puolustuspuheenvuoro.

 

Mainokset

3 responses to “Willie Soon mitätöinnin kohteena

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.