Hurrikaanikausi 2015 alkoi varaslähdöllä


Kuva 1. Hurrikaaniennusteita kaudelle 2015. Aineistolähde: Wikipedia

Kuva 1. Hurrikaaniennusteita kaudelle 2015. Aineistolähde: Wikipedia

Atlantin hurrikaanikausi on virallisesti kesäkuun alusta marraskuun loppuun, mutta tänä vuonna, siis 2015, trooppinen pyörremyrsky Ana aloitti kauden jo toukokuun 8. päivänä (Kuva 2). Se ei piristynyt hurrikaaniluokkaan, vaan masentui jo 10. päivänä. Ana oli kuitenkin eräs historian aikaisimmista rantautuneista sykloneista USA:n itärannikolla.

Varhainen Ana-myrsky ei siltikään ennakoi vilkasta hurrikaanikautta Atlantille (Linkki), vaan eri ilmatieteenlaitokset ennakoivat keskimääräistä hiljaisempaa kautta, mm. menossa olevan El Niño -sääilmiön vuoksi .

Kuvaan 1 on kerätty Wikipediassa esiintyneet ennusteet hieman vakoituina Roskasaitin pysyväisennusteen kanssa. Ennusteiden vakiointi tarkoittaa, että esim. NOAA:n vaihteluvälinä ilmaistu ennusteeseen on laskettu myös keskiarvoinen ennuste välin ääriarvoista. Tällä on tarkoitus helpottaa ennustevirheiden vertailua useammalla tavalla.

Roskasaitin pysyväisennuste on esiintymisääriarvojen puoliväliarvo Wikipediasta löytyneeltä aikaväliltä, lähinnä tältä vuosituhannelta.

Trooppisten syklonien lukumäärän väheneminen merien lämmetessä saattaa olla yllätys monellekin. Yllätys perustuu osin vinoutuneeseen historiatietoon, jossa varhaisimpina aikoina on jäänyt useampi myrsky havaitsematta ja näin ilmastopelottelijat saattoivat puhua myrskyjen lisääntymisestä. Erään uudehkon tutkielman mukaan 30 vuoden aikana on jäänyt 6,1 pyörremyrskyä esiintymättä siitä syystä (Linkki), että merien lämpeneminen vähentää syklonien lukumäärää. Syklonien kokonaisenergialla ei näyttäisi olevan selkeää suuntausta (Linkki), niinpä em. Kangin ja Elsnerin tutkielman väite jäljelle jääneiden myrskyjen voimistumisesta saattaa pitää paikansakin. Myrskyvahinkojen lisääntyminen on kuitenkin puhtaasti ihmistoiminnan (Linkki), eikä ilmastonmuutoksen, tulos. Vahinkokohteethat ovat lisääntyneet myrskyalueilla, eikä suinkaan myrskyt.

Globaalisti vuosi 2015 on ollut toistaiseksi trooppisten syklonien osalta puolitoistakertaa normaalia vilkaampi (Linkki).

Kuva 2. Trooppisen Ana-myrskyn reitti. Lähde: Wikipedia/Meow ja NASA

Kuva 2. Trooppisen Ana-myrskyn reitti. Lähde: Wikipedia/Meow ja NASA

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.