Kivihiilisota menossa


 

Kuva 1. Luonnollisesti paljastunut ivihiilikerrostuma Nova Scottiasta.

Kuva 1. Luonnollisesti paljastunut ivihiilikerrostuma Nova Scottiasta.

The Guardianin verkkosivustolta sattui silmiini uutinen tai kannanotto (Linkki), jossa moitittiin jotain hiiliyhtiötä ebolan vetämisestä mukaan energiakeskusteluun. Ilmeisestikin tuo Peabody Energy -hiiliyhtiö (Linkki), joka siis onkin alansa suurin maailmassa, oli jo aiemmin saanut esittää lehdessä oman kantansa (Linkki).

Vaikka ebolarokotteen vaatima jäähdytystarve voitaneen taata muutenkin, niin tosiasiahan on, että ne maat, missä on kivihiilivoimalat sähkön tuotantoon, yleensä pystyvät myös pitämään jääkaappinsa kylminä. Onhan Kiinankin aika pitkälti kiittäminen hiilivoimaloidaan, että siellä on iso osa valtakuntaa saatu keskisen Afrikan tasolta jopa maailman huipputasolle liike-elämässä.

Teknologiasukupolvien yli hyppääminen onnistuu joskus, mutta ei sen onnistumista voine pitää minään luonnonlakina.  Väkirikkaissa maissa esimerkiksi rautatie on käyttökelpoinen liikenneväline. Siinä tuskin on tarvetta aloittaa höyryvetureilla, mutta jo itse rautatien rakentaminen vaatii kivihiilen ja maaöljyn käyttämistä. Käytetäänkö raudanvalmistuksen kivihiili kohdemaassa vai jossain muualla, sillä ei globaaliin ilmastoon ole suurta merkitystä. Sähkövetureiden vaatima sähkö voidaan joutua tuottamaan kivihiilivoimaloissa, eikä sitä ainakaan voida tuottaa toisella puolella maapalloa. Siirtyminen suoraan kävelystä viidakkopoluilla sähköautoiluun tuskin onnistuu ilman fossiilisia tuotteita, mutta ei ehkä niidenkään kera. Esimerkiksi biopohjaiset tiemateriaalit eivät näytä yleistyvän siellä, missä sähköautot yleistyvät.

En siltikään mahda mitään sille, että kivihiiliyhtiön mainoskampanja ebola-avusteisesti kuulostaa tyylittömän kornilta. Ja syy tähän korniuteen löytynee saman The Guardianin sivuilta.  Jo tuon ensimmäisenä mainitun kannanoton johdantokappaleesta löytyy mainoslinkki The Guardianin kampanjaa, jolla vaaditaan hyväntekeväisyyssäätiöitä myymään fossiiliyhtiöiden osakkeensa ja näin ”pitämään se maassa”.  The Guardian on siis selkeästi puolensa valinnut ja siksi onkin vaikea erottaa uutista kannanotosta. Kyse on kivihiilisodasta ja sodassahan kaikki keinot ovat sallittuja.

Vaikka Kiinan kivihiilen kulutuksessa olikin notkahdus vuonna 2014, maailman kivihiilen kulutuksen ennustetaan edelleen kasvavan (Linkki). Myös kuva 2 puhuu omaa kiistämätöntä kieltään. Kasvu ei pääosin tapahdu pohjoisen pallonpuoliskon teollistuneissa tai jälkiteollisissa maissa, vaan kehitysmaavyöykkeellä, missä ihmiset tavoittelevat parempaa elämänlaatua. Kivihiilen vastainen hyväntekeväisyyskampanjointi saattaakin olla hyväntekeväisyyselinkeinon kannalta edullista, koska autettavia riittää näin toimien enemmän.

Ilmaston lämpenemispaussin eräs suomalaisvoiminkin ehdotettu selitys olisi Kiinan kiihtyvästi polttama kivihiili ja siitä aiheutuneet sulfaattiaerosolit (Linkki), jotka olisivat tehokkaammin jäähdyttäneet ilmakehää kuin mitä samalla vapautunut hiildioksidi lämmitti. Tämähän tarkoittaisi samalla sitä, että ihmisperäisen ilmastonmuutoksen arvioitu jyrkkyys voisikin olla pitkälti kivihiilivoimaloiden 70-luvulla alkaneen rikinpoiston seurausta (Linkki).

Kivihiili vaikuttaa eräänlaiselta välttämättömäksi tehdyltä pahalta. Kivihiilikaivokset ovat olleet vuosisatoja surmanloukkuja ja kivhiilivoimaloiden radioaktiivisetkin päästöt ovat helposti ylittäneet ydinvoimaloiden säteilypäästöt. Osin vihreän ideologiankin ansiosta ydinvoimaloiden kohonneet turvallisuusvaatimukset ovat tehneet uraania käyttävien ydinvoimaloiden rakentamisen epävarmaksi sijoitukseksi. Jäljelle on jäänyt sitten kivhiili, jota Saksassakin aiotaan polttaa vielä 26 uudenkin kivihiilivoimalan avulla (Linkki).

Kivihiilisota ei ole vielä ohi, eikä se ole ohi vielä kymmenenkään vuoden päästä.  Loputtomiin ei kivihiiltä riitä, mutta jos nykyiset ja tulevat hiiliyhtiöt saavat parhaiden hyödynnettävät kivihiilivarannot poltettua, niin nehän ovat oikeastaan silloin voitolla. Tai niiden osakkeenomistajat ovat.

Kuva 2. Lähde: Wiipedia Käyttöoikeus: Creative Commons

Kuva 2. Lähde: Wiipedia Käyttöoikeus: Creative Commons

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.