Vanhoja muistelen


Kuva 2. Lähde IPCC 1992.

Kuva 2. Lähde IPCC 1992.

Sanonnan mukaan sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Riskeeraan ja kaivelen esille IPCC:n vuoden 1992 raportin, jonka kansi näkyy alhaalla kuvassa 3. Siinä on nimittäin kohtuullisen harvoin nähty aloitusvuosi 1973 pohjoisen merijään kehityskuvaajalle. Kyse on todennäköisesti luotettvaksi koettujen satelliittimittausten alkamisesta. Varhaisempiakin merijäätilastoja on, mutta ne eivät perustu satelliittimittauksiin. Tämä kuvaaja on kuvassa 1.

Vertailun vuoksi kopioin IPCC:n tuoreehkosta raportista merijääkuvaajan, joka näkyy kuvassa 2. Mitattujen arvojen  asteikolle ennuste jatkaa kohti nollaa tämän vuosisadan puolivälin jälkeen pohjoisen merijään osalta. Aloitusvuosi vaan on nyttemmin aika tyypillinen 1980.

Kuva 2. Lähde: IPCC 2013

Kuva 2. Lähde: IPCC 2013

Ei 1970-luvun mittausarvojen poisjättäminen sentään havaittua laskusuuntausta olisi merijään kasvuksi muuttanut, mutta se olisi voinut antaa katsojalle mielikuvan siitä, että merijää välillä kasvaa ja välillä supistuu. Noista uusimmista kuvaajista ei tätä mielikuvaa synny.

Mitä globaaliin merijäähän tulee, niin oikeanpuoleisella palstalla on siitä kuvaaja. Kun lukema on nyt 400 000 km2 yli mittausajan vertailuarvon, ei globaali merijää ole erityisesti mihinkään hävinnyt. Hieman ihmetyttää ne väitteet, joiden mukaan eteläisen merijään kasvu on vähäistä, kun pohjoisen merijään hävikki on taas suurta. Jos näin olisi, niin eihän yhteissumma voisi olla lähelläkään keskimääräistä?

Kuva 3.

Kuva 3.

Advertisement

2 responses to “Vanhoja muistelen

 1. Linkissä on kuvaus Nimbus projektista josta nämä ennen vuotta 1979
  olevat jäädatat ovat kotoisin
  Sopiihan sitä kunkin miettiä mihin ja miksi tälläinen epäsopiva data katosi.

  Ilkka

  Tykkää

 2. Tuo ”Eteläisen merijään kasvu on pienempää kuin pohjoisen merijään supistuminen” on vanhentunut talking point.

  Koska suurinta osaa alarmisteista ei kiinnosta seurata mitä oikeasti tapahtuu vaan toistelevat vain vanhoja hokemia, he eivät ole huomanneet miten vuoden 2012 jälkeen eteläinen merijää on kasvanut niin hurjasti kuin on.

  Ikävää että voittoargumentti voi vanhentua tuolla tavalla käsiin, mutta sitä se nyt vain on.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.