stevengoddard: merenpintahuijaus


Kuva 1.

Kuva 1.

Ystävämme USA:sta, joka käyttää nimimerkkiä stevengoddard, on löytänyt merkittävän eron NOAA:n eri merien rannoilta suoritettujen mareografimittausten ja Coloradon yliopiston esittämän merenpinnan kohoamisen välilä. Hän esittää eron johtuvan huijauksesta (Linkki).

Jokunen sana huijauksesta yleisesti

Huijauksiahan tapahtuu kaikilla inhimillisen elämän alueilla. Emme voi siis lähtökohtaisesti sulkea pois tieteellisiäkään huijauksia. Koska yksittäiset tiedehuijaajat ovat jääneet lopulta kiinni, pitkäkestoiseksi väitetty tiedehuijaus vaatiikin salaliiton. Salaliittohypoteesit ovat taas pääsääntöisesti vailla falsifikaatiokriteeriä, koska todisteiden puutekin toimii salaliiton todisteena. Mikseipä sitten vastatodisteetkin olisi väärennettyjä?

Eri tieteenaloilla vallitseva paradigma on osittain oletuksellisesti valittu ja parhaaksi uskottu näkökulma, jolla tiettyä tieteellistä ongelmaa lähestytään. Paradigman vuoksi voidaan jotkin selitykset jättää huomiotta, vaikka ne sittemmin osoittautuisivat osuvammiksi. Tätä en kuitenkaan pidä huijauksena, vaan täydellisyyden puutteena, joka ihmistoimintoja vaivaa.

Tiedehuijaus on liian helposti heitettävä väite, jolla ristiriitaiselta vaikuttavat tulokset saisin pois kriitikon pöydältäni. Kaivan tämän selityksen esille vasta, kun huijauksen todisteet ovat näkyvillä.

Lisää ristiriitoja

Blogisti ”steven” löytää samasta aiheesta toisenkin huijauksena pitämänsä seikan (Linkki). Tämä ongelma on esitetty kuvassa 1. Vuonna 2004 merenpinnan nousunopeus on hitaampi ja mikä pahinta, esim. vuoden 1994 merenpinta on kohonnut useita millimetrejä kymmen vuoden aikana. Äkkipäätä huijaus näyttää ilmeiseltä, sillä eihän kukaan usko, että merien todellinen tapahtunut historia muuttuu jälkikäteen. Samoin voidaan tarkata nollakohdan siirtymistä: vuonna 2004 se oli vuoden 1998 tietämissä ja vuonna 2015 vuoden 1995 tienoilla.

Selitysyritys

Jos katsomme ensin vain kulmakertoimia, eli miten monta millimetriä meri kuvaajissa kohoaa vuotta kohden, niin sehän on miltei sama vuonna 2004 ja vuonna 2015 virherajat huomioiden. GIA-korjaus selittää sitten eron miltei tyystin. Vaikka GIA-korjaus olisi keksitty vain yleisön hämäämikseksi, sen mainitsematta jättäminen ei ole kunniaksi stevengoddardille. Erityisempää meren kohoamisen kiihtymistä ei satelliittiaineistosta näyttäisi löytyvän. Onhan toki aikajännekin lyhyt.

En löytänyt uskottavaa selitystä sille, miksi vuoden 1994 merenpinnan nollataso on eri korkeudella vuonna 2015 kuin se oli vuonna 2004. Sen voisi kuitenkin hyväntahtoisesti kuvitella johtuvan sinänsä sopimuksenvaraisen nollakohdan vaihdoksesta noiden vuosien välillä. Kyseinen jälkeenpäin tehty ”meren korottaminen” ei välttämättä aiheuta virheellistä lopputulosta, koska kulmakerroin on se olennainen asia. Jotain kädettömyyttähän Coloradon yliopiston viestinnässä (tai tukimuksissa?) on, koska nollakohta näyttää siirtyneen päinvastaiseen suuntaan kuin heidän sivustolla olevassa selostuksessaan kerrotaan.

Mitä sitten tulee eroon satelliittimittausten ja maerografien välillä, niin tätä ongelmaa olenkin jo aiemmin käsitellyt. Jo aiemmin esittämäni oma teoriani on, ettei meriveden lämpenemisestä johtuva pinnan kohoaminen näy ainakaan täysimittaisesti rannalla.  Huomautan tässä, että Nils-Axel Mörnerin esittämä määritys yhdestä kiintopisteestä Tanskasta pitää melko tarkkaan paikkansa myös mareografikeskiarvon kanssa.

Satelliittimittaus on siis eri asia kuin mareografimittaus. Kyse ei ole pelkästään tarkkuudesta, vaan eri asian mittaamisesta. Jos tämä käsitykseni on väärä, toivon jonkun oikaisevan minua.

Johtopäätökset

Havaitut omituisuudet lienevät selitettävissä ilman huijausoletustakin. Geologiaa opiskellutta stevengoddardia kiitän asian ottamisesta esille, mutta en hätiköidystä huijaussyytöksestä. Pieni lisä hyväntahtoisuutta ja armollisuutta olisi ollut ehkä paikallaan, sillä eihän tutkijat Coloradossa edes näe merta.

Linkkejä

http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends.html (Linkki) NOAA:n mareografiverkosto.

https://roskasaitti.wordpress.com/2014/06/28/merenpinta-ei-kiihdytakaan/ (Linkki) Artikkelini Mörnerin maankuoren liikkeet vakioineesta tutkielmasta.

http://sealevel.colorado.edu/content/what-glacial-isostatic-adjustment-gia-and-why-do-you-correct-it (Linkki) GIA-korjauksen selostus.

http://web.archive.org/web/20040613002139/http://sealevel.colorado.edu/2004_rel1.2/sl_cu2004_rel1.2.pdf (LinkkiPDF) Coloradon yliopiston vuoden 2004 merenpintaesitys. Olen käyttänyt kuvalähteenäni.

http://sealevel.colorado.edu/content/2015rel2-global-mean-sea-level-time-series-seasonal-signals-removed (Linkki) Coloradon yliopiston vuoden 2015 merenpintaesitys kausivaihtelu tasattuna. Käytetty kuvalähteenäni.

http://sealevel.colorado.edu/content/2015rel2-global-mean-sea-level-time-series-seasonal-signals-retained (Linkki) Kausivaihtelu näkyvissä, merenpinnan aikasarja.

http://sealevel.colorado.edu/content/what-determines-x-intercept-ie-zero-crossing-or-base-year-gmsl-plots (Linkki) Coloradon yliopiston selostus, miten nollakohta siirtyy oikealle. Kuvassa 1 se on siirtynyt vasemmalle!

Mainokset

4 responses to “stevengoddard: merenpintahuijaus

  • Nuo esimerkit voisivat ehkä olla hypoteesini vastaisia, mutta kun molemmat ovat lähellä vulkaanisia alueita, niin en nyt vielä anna periksi.
   Kuviteltaessa keskisyvän meren pohjasta lämpölaajenematon masto pintaan ja siinä mareografi. Jos tämä antaisi lähes samat tulokset kuin satelliitti tämän lämmenneen merialueen kohdilla, saisi teoriani vahvistusta. Jos taas tuollainen mittaustapa tuottaisi samantapaiset mareografitulokset kuin meren rannikoilta saadaan, kumoutuisi hypoteesini. Vaatisi ehkä monikymmenvuotisen mittausjakson.

   Satelliittimittausten antama jyrkempi merennousunopeus voi toki johtua muistakin syistä. Mareografien tulokset ovat mielestäni vertailukelpoisia menneisyyden mittauksiin ja menetelmän virheet ovat jo karsiutuneet.
   Tässä vielä yksi sivu aiheesta:
   http://www.skepticalscience.com/print.php?n=150
   Satelliittiaikauden paikalliset muutokset lienevät pääosin säästä johtuvia?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.