Judith ja epävarmuushirviö


Kuva 1. Professori Naomi Oreskes. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus:  GNU Free Documentation License

Kuva 1. Professori Naomi Oreskes. Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: GNU Free Documentation License

Jo edellinen artikkelini käsitteli epävarmuutta, vaikkei sitä mainittu. Erilaiset ekstrapolaatiot kuitenkin kuvastivat tulevaisuuden epävarmuuttakin. Nyt pääsemme kuitenkin sotkeutumaan epävarmuuden suohon ihan kaulaamme myöten ilmastotieteilijä Judith Curryn opastuksella. Hänethän on mainittu nimeltä epävarmuuden kauppiaiden listalla (Linkki).

Judith Curry on arvostellut Naomi Oreskesin teoksen Merchant of doubt pohjalta tehdyn samannimisen elokuvan (Linkki). Judith ei ole päässyt päärooliin, mutta se tuskin on vaikuttamassa hänen arvioonsa, jonka mukaan elokuva on tuomittava henkilökohtainen hyökkäys toisinajattelevia tiedemiehiä vastaan.

Ilmastotieteilijä Currya voinee pitää epävarmuudesta paljon puhuvana tutkijana. Eräs hänen tuore artikkelinsa käsittelee teemaa painottuen siihen (Linkki), miten epävarmuutta on yritetty piilotella ilmastotieteessä. Curry viittaa myös ennusteisiin ja minunkin mielestäni selkeät näytöt kvantitatiivisesta ennustekykyisyydestä poistaisivat epävarmuutta tai siihen vetoamista. Jostain syystä näitä ei ole juuri esitetty. Siis monenko asteen tarkkuudella yli 30 vuotta sitten tehdyt ilmastotieteen ennusteet ovat keskimäärin osuneet ja paljonko on ennustejoukon vaihteluväli. Jälkimmäisellä on merkitystä, koska ”haulikolla ammutuista” ennusteista aina joku osuu lähelle oikeaa. Jos vain tuo lähimmäksi osunut ennuste esitetään, petetään yleisöä.

Pisteenä iin päälle otan Curryn artikkelin Alexander Bakkerin väitöskirjasta (Linkki). Väitöskirja, joka tuo esille ilmastomallien puutteellisuuden on omiaan lisäämään aiheellisia epäilyksiä. Asiaa voinee kysyä myös niin, että paljonko mallien ennustekykyisyys on parantunut viimeisten 30 vuoden aikana. Jos paraneminen on vähäistä, tuleva ennustekykyisyyskään ei ole entistä sopivampaa ilmastopolitiikan pohjaksi. Jos taas ennustekykyisyys on merkittävästi tarkentunut, on nyt harjoitettu ilmastopolitiikkaa perustettu epävarmoille ennusteille.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.