Sipilän ilmastokysymykset ja puolueiden vastaukset


Kuva 1. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (Keskusta). Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Kuva 1. Hallitustunnustelija Juha Sipilä (Keskusta). Lähde: Wikipedia. Käyttöoikeus: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Yle palveli yleveronmaksajia ja julkaisi hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymykset liitteineen (Linkki). Tästä kiitokset tälle toivottavasti tulevalle säästökohteelle.

11. Miten edistäisitte biotaloutta, kiertotaloutta, kestävää kehitystä ja suomalaisen ruuan tuotantoa?

12. Hyväksyttekö liitteessä kaksi olevan kansainvälistä ilmastopolitiikkaa koskevan kirjauksen hallitusohjelmaan?

Liite 2: Ehdotus kansainvälistä ilmastopolitiikkaa koskevaksi kirjaukseksi hallitusohjelmaan

Hallitus toimii kattavan ja kunnianhimoisen kansainvälisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi, jotta ilmaston lämpeneminen saadaan rajoitettua kahteen asteeseen. Sopimuksen on vähennettävä energiavaltaisen teollisuuden hiilivuotoriskiä ja luotava uusia markkinoita puhtaille teknologioille.

Suomi saavuttaa vuoden 2020 ilmastotavoitteet uusiutuvan energian osuudesta ja päästöjen vähentämisestä vaalikauden loppuun mennessä. EU:n 2030 ilmasto- ja energiapaketin jatkovalmistelussa varmistetaan päästökauppajärjestelmän toimivuus sekä riittävä kustannustehokkuus ja joustavuus päästökaupan ulkopuolisen sektorin taakanjaossa. Korkean teknologian uusiutuvien liikennepolttonesteiden asemaa vahvistetaan.

Kokosin alle  eduskuntapuolueiden vastauksia. Ei näyttäisi nousevan ilmastoasiat juurikaan kynnyskysymykseksi. Näin perussuomalaisena olisin hyvin pettynyt, jos emme pääse hallitukseen, olisipa syy mikä tahansa.

Liitteen 2 kunnianhimoa pidän selvänä syntinä. Tässäkin vähempi olisi meille riittävää ja mahdollisesti voisimme vaatia kompensaatioita itsellemme aiheutuvista vahingoista, jos osallistumme. Ilmastotulevaisuuden suuresta epävarmuudesta johtuen hirttäytyminen melko pitkälti hihasta vedettyyn kahteen asteeseen on myös turhaa. Voihan olla, ettei ilmaston lämpötila kohoaisi sinne muutenkaan, jolloin kaikki hillintätoimet ovat olleet turhia. On toki mahdollista, että mitkään toimet eivät riitä, vaan mennään yli että heilahtaa. Tällöinkin on ainakin osa toimista ollut vääriä ja resurssien tuhlausta. Kyseinen tilanne ei toisaalta ole välttämättä katastrofi, vaan voipi olla nykyistä paremmat olosuhteet ihmiskunnan suurelle väestömäärälle. Näistä epävarmuuksista johtuen pitäisi ennemmin kerätä kansallista vararahastoa, kuin osallistua epävarmaan kansainväliseen rahanjakelutalkooseen.

Ehdottomasti positiivista liitteessä 2 on maininta hiilivuotoriskistä. Tässähän Suomesta ja Euroopasta on lakkautettu tuotantolaitoksia, joihin ei vielä ollut ehditty liimata cleantech-kylttiä ja tuotanto on siirtynyt vapaan saastutuksen vyöhykkeille dirtytech-laitoksiin. Kokonaisuutena hiilipäästöt ovat siis lisääntyneet noilla ilmastotoimilla. En vain rajoittaisi hiilivuodon tukkimissa pelkästään energiavaltaisiin yrityksiin vaan siirtyisin hiilipäästöjen mittaamiseen kulutuksesta kauttaaltaan.

 

 

Linkkejä

http://fi.wikipedia.org/wiki/Juha_Sipil%C3%A4 (Linkki) Sipilä Wikipediassa. Artikkelista käy ilmi joitain hänen ympäristötekojaan.

https://www.perussuomalaiset.fi/news/perussuomalaisten-vastaukset-hallitustunnustelija-juha-sipilan-kysymyksiin/ (Linkki) Perussuomalaisilla turve mainittu ja tehty pieni varauma vientiteollisuuden säilyttämiseksi ilmastopolitiikasta huolimatta.

https://www.kokoomus.fi/assets/HALLITUSTUNNUSTELIJAN-KYSYMYKSET-Kokoomuksen-eduskuntaryhm%C3%A4n-vastaukset.pdf (LinkkiPDF) Kokoomuksen vastauksissa mm. hiilineutraali Suomi 2050 näkyy olevan tavoitteena.

http://www.sdp.fi/fi/component/content/article/10-sdp/ajankohtaista/uutiset/9761-sosialidemokraattien-vastaukset-hallitustunnustelijan-kysymyksiin (Linkki) SDP tukee biotalouden kehittämistä ja ilmastotavoitetta.

https://www.vihreat.fi/vihreiden-vastaukset-hallitustunnustelijalle (Linkki) Vihreiden vastauksissa biotalous on tärkeää ja ilmstopolitiikkaan toivotaan vielä enemmän kunnianhimoisuutta.

http://www.vasemmisto.fi/ajankohtaista/vasemmiston-vastaukset-hallitustunnustelijalle/ (Linkki)  Vasemmistoliittokin on biotuotelinjalla, mutta vaatii enemmän toimia, että Suomi estäisi ilmastonlämpenemisen yli kahden asteen tavoiterajan.

http://www.sfp.fi/fi/content/news/ruotsalaisen-eduskuntaryhm%C3%A4n-vastaukset-juha-sipil%C3%A4n-kysymyksiin (Linkki) RKP pitää biotaloutta suurena mahdollisuutena Suomelle ja antaa ytimekkään Kyllä-vastauksen kohtaan 12. Jag hittade inte svaren på svenska.

http://www.kd.fi/files/2015/04/HALLITUSTUNNUSTELIJAN-KYSYMYKSET_KD_FINAL.pdf (LinkkiPDF) Kristilliset kaipaavat mm. energiatuonnin supistamista ja kannattavat kahden asteen tavoitetta.

Mainokset

One response to “Sipilän ilmastokysymykset ja puolueiden vastaukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.