Uusi tutkimus – koralliriutat kestävät


Kuva 1. Biologien käyttämä eliöiden luokittelu. Lähde: Wikipedia/Peter Halasz

Kuva 1. Biologien käyttämä eliöiden luokittelu. Lähde: Wikipedia/Peter Halasz

Koska kertaus on opintojen äiti, niin tuodaanpa esille taas uusi tutkimus, joka toistaa tässä blogissa jo usein kerrotun asian: koralliriutat eivät ole häviämässä, vaikka meren emäksisyys hieman vähenisi tai pintalämpötila kohoaisi. Science Daily uutisoi ranskalaisen IRD-organisaation julkaisemasta tutkimuksesta (Linkki), jossa taas tullaan tähän samaan johtopäätökseen (Linkki).

Tutkimus ennustaa sukutasolla erilaisten korallien menestystä ympäristömuutosten tapahtuessa, mutta heimotasolla ennustekykyisyyttä ei ollut. Kuva 1 on tässä apuna, jos lukee linkitettyjä tekstejä. Kolme alinta luokittelutasoa ovat lajit, suvut ja heimot. Ettei ennustekykyisyys riitä heimotasolla viittaa siihen, että kaikissa korallieliöheimoissa on sekä voittajia että häviäjiä, jos tutkimuksessa oletettuja muutoksia tapahtuu.

Varsin mielenkiintoiselta tiedolta vaikutti myös se, että koralliriutat ovat muuttuneet suuresti viime vuosituhansien aikana.  Tämä herättääkin ajatuksen, että ainakin osassa koralliriutoittoja olisi menossa samantapainen ekologinen sukkessio, kuin mitä on havaittavissa Suomen metsissäkin. Ja edelleen voidaan pitää mahdollisena, että ilmastointoilijat ovat sekoittaneet sukkession ilmastonmuutokseen.

Vertailun vuoksi otetaan tähän pieni poiminta tieteellisesti jälkeenjääneestä Ilmasto-oppaasta (Linkki), joka kustannetaan meidän kaikkien verovaroilla:

Ilmastonmuutos yhdessä saasteiden ja ihmisten käyttöpaineen kanssa tuhoaa koralliriuttoja, minkä vuoksi luonnon monimuotoisuus köyhtyy ja useita ekosysteemipalveluita menetetään. Meriveden happamoituminen ja veden lämpötilan nousu lisäävät tautien määrää ja aiheuttavat lämpöstressiä sekä korallieläinten kuolemia muun muassa niiden symbionttisen levän pakenemisen ja siitä aiheutuvan korallien vaalenemisen kautta. Vuoteen 2050 mennessä koralliriuttojen ennustetaan harvinaistuvan ja levät voivat syrjäyttää korallieläimet muun muassa Australian Isolla Valliriutalla ja Karibialla [3].

Oma mielenkiintonsa voisi olla seurata, miten nopeasti Ilmasto-opas korjaa vanhentuneet tietonsa. En kehoita pidättämään hengitystä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.